Marijampolės parapija

Mažajai Lietuvai ir Kristijonui Donelaičiui

Kristijono Donelaičio draugija, šiemet mininti atsikūrimo 25-metį, balandžio 28 d. kvietė į Marijampolę. Čia surengti skaitymai, skirti Mažajai Lietuvai ir Kristijonui Donelaičiui.

Liuteroniškajai reformacijai – 500 metų

2017 metus Seimas paskelbė Reformacijos metais, nes šiemet daugelis krikščioniškų šalių švęs 500-ąsias metines nuo Bažnyčios reformacijos pradžios, kai 1517 metais Martynas Liuteris paskelbė 95 tezes. Reformacija turėjo lemiamos įtakos ne vien tik teologijos, žmogaus dvasinio kelio raidai, bet ir stipriai paveikė Europos ir pasaulio kultūrą, kalbą, raštą. Lietuvos raštijos pradininkai taip pat buvo liuteronų kunigai – Martynas Mažvydas, Jonas Bretkūnas, Kristijonas Donelaitis ir tai ne atsitiktinumas: gimtosios kalbos, rašto puoselėjimą skatino būtent reformacijos principai.

Punskietės sutvarkė evangelikų kapines

Balandžio pabaigoje neformali punskiečių grupė savo iniciatyva sutvarkė senas Punsko evangelikų liuteronų kapines. Per daug dešimtmečių jos buvo labai apleistos. Ilgainiui ši žmonių nelankoma amžino poilsio vieta apaugo tankiais krūmais ir aukšta žole. Daugelis krašto gyventojų apie šias kapines nedaug ką žino.

Marijampolėje – paminklas Kristijonui Donelaičiui

Lapkričio 22-ąją, penktadienį, gausus būrys marijampoliečių ir miesto svečių susirinko prie evangelikų liuteronų bažnyčios įrengtame skverelyje, kur atidengtas pirmasis per atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje pastatytas paminklas grožinės lietuvių literatūros pradininkui Kristijonui Donelaičiui.

Teatrinė šventė Marijampolės parapijoje

„Plačiai atsidarykite, amžinosios durys“ Ps 24,9