Šilutės parapija

Tradicinė evangeliška Lietuvos giesmių šventė Šilutėje

Pirmoji Giesmių šventė, įvykusi dar prieškaryje – 1933 m. birželio 25 d. Biržuose, šiais metais tradicinių evangeliškų giesmių mylėtojus vėl sukvietė į Šilutės ev. liuteronų bažnyčią. Šie – Reformacijos jubiliejaus metai – turtingi renginių: nuo balandžio mėnesio valstybinis choras Vilnius, vadovaujamas vyr. dirigento Artūro Dambrausko, kartu su sopranu Asta Krikščiūnaite, baritonu Jonu Sakalausku, bosu Liudu Mikalausku, aktoriumi Vytautu Rumšu ir Čiurlionio styginių kvartetu koncertuoja įvairiuose miestuose ir miesteliuose, kai kuriuose jų repertuarą papildo vietinių parapijų atlikėjai. Tai valstybinio projekto Reformacijai – 500 dalis – 27-ių koncertų turas po Lietuvą.

Verdainės bažnyčios atminimą įamžinant

Paskutinįjį gegužės savaitgalį tradiciškai rengiama Šilutės miesto šventė šiemet – Reformacijos metais – prasidėjo ekumeninėmis pamaldomis Šilutės M. Liuterio evangelikų liuteronų bažnyčioje. Jas gegužės 27-osios, šeštadienio, rytą laikė ev. liuteronų kunigai Valdas Miliauskas ir Remigijus Šemeklis, R. katalikų kunigas dekanas Stasys Toleikis ir baptistų pastorius Rimas Čeliauskas. Melstasi už miestą ir jo gyventojus, minėtas Reformacijos 500 metų jubiliejus. Sveikinimo žodį tarė Šilutės r. meras Vytautas Laurinaitis.

 

Tvarkomos senosios Verdainės kapinaitės

Dar vienos senosios krašto kapinaitės atkovotos iš krūmynų. Šilutės seniūnija pasirūpino, kad pagarbią būklę atgautų apleistos Verdainės kapinaitės, esančios šalia miesto aplinkkelio, netoli kelio į Pagėgius.

Šilininkuose – šeimų stovykla

Vasarą, kaip ir kasmet, kvietė daugybė krikščioniškų stovyklų. Daugelis Lietuvos liuteronų rengiamų vasaros stovyklų pastaruoju metu pirmiausia skirtos vaikiško ir paaugliško amžiaus dalyviams. Jaunimas ir vyresnieji jose dažniausiai dalyvauja tik būdami grupių ar būrelių vadovais. Šiuo atžvilgiu iš kitų išsiskiria jau kelerius metus Klaipėdos ir Šilutės parapijų pastangomis Šilininkuose vykstanti šeimų stovykla, Dievo žodžio apmąstymui ir krikščioniškai bendrystei prie Nemuno senvagės įrengtoje stovyklavietėje suburianti paties įvairiausio amžiaus stovyklautojus. Šiemet sulaukta ir svečių iš Rusijos – tikėjimo patirtimi su kitais stovyklautojais dalijosi Ingrijos ev. liuteronų bažnyčios atstovai. Daugelis šios ganėtinai nedidelės bažnyčios parapijų yra susitelkusios Sankt Peterburgo apylinkėse, pamaldos laikomos rusų ir suomių kalbomis. Stovykloje Dievo žodžiu dalijosi LELB kunigai R. Moras ir R. Šemeklis, vysk. M. Sabutis. Skambėjo įvairių stilių krikščioniškos dainos ir giesmės.

Šilutėje – krašto paveldo liudijimas

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lapkričio 7 d. fotorefleksijų parodą „Mažosios Lietuvos laiko ženklai“ pristatė žurnalistė ir fotomenininkė Lilija Valatkienė. Lietingą penktadienio pavakarę knygų namuose laiką leido meno mėgėjai, susirinkę į edukacinę programą „Mažoji Lietuva davė mums kalbą, raštą, pirmąsias knygas“. Apie Mažosios Lietuvos tradicijų puoselėjimą ir saugojimą kalbėjo Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.