Bažnytinės organizacijos

Vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vorusnėlė“

Nominacija įpareigoja

2005 m. kovo 11 d. pilnutėlėje Vilniaus Mokytojų namų salėje Klaipėdos etnokultūros centro ir Lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ folkloro ansambliui „Vorusnėlė“ buvo suteiktas prestižinis „Aukso paukštės“ laimėtojų vardas ir įteiktas jos simbolis. Ta proga kartu su kitais nominantais „Vorusnėlė“ rodė programą, kurią pradėjo giesme „Dvasią šventoji“. Skambėjo lietuvininkų dainos, sukosi rateliai, gaudė „varpai“. Vakaronėje klaipėdiečiai vaišino svečius lydeka, skinkiu ir garsiaisais lietuvininkių pyragais (ačiū R. Mačiūnienei ir R. Paplauskienei ).

„Vorusnėlė“ – prestižinės nominacijos laimėtojai

Sausio 17 d. Klaipėdą pasiekė gera žinia – “Vorusnėlė” laimėjo Liaudies kultūros centro įsteigtą 2004 metų nominaciją “Aukso paukštė”. Ši nominacija teikiama geriausiems respublikos mėgėjiškiems kolektyvams už aktyvų liaudies meno puoselėjimą. “Vorusnėlė” pripažinta geriausiu 2004 metų respublikos vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvu. “Aukso paukštė” bus įteikta kovo pradžioje Vilniuje. Ta proga nominantai rodys koncertą.

Mano laikas, Dieve, tavo rankoj

Klaipėdiečiams buvo padovanotas įspūdingas Advento vakaras. Programa, kurią pateikė folkloro ansambliai “Vorsunėlė” ir “Alka”, buvo skirta tiems, kurie Advento laiku skiria laiko ir dėmesio šios šventės dvasinam turiniui suvokti. Mūsų geografinėje platumoje nuostabiai dera baltiškasis ir krikščioniškasis kalendorius. Adventas verčia susimąstyti apie didįjį laiko virsmą, atskirti svarbius dalykus nuo smulkmenų, priimti mums skirtą laiką kaip Dievo dovaną. Tai laikas pajusti savo vietą laike ir laiką savyje ir prisiminti apie savo derėjimą su Dievu, gamta ir žmonėmis.

Todėl programoje skambėjo ir lietuvių kalendorinės dainos, ir krikščioniškos giesmės, ir mūsų bei pasaulio klasika lietuvių, vokiečių, anglų, ir latvių kalbomis. Poezijos mėgėjai turėjo galimybės apmą styti Adventą B. Brazdžionio eilėmis.

Dalyvavo Muzikinio teatro solistė Svetlana Konstantinova, karilionininkas K. Kačinskas, S. Šimkaus konservatorijos ir Klaipėdos universiteto studentai ir ... laikrodžiai.

Nauji projektai

Advento programos pagrindu “Vorusnėlė” rengia naują projektą, kuriame siekiama atspindėti protestantiškąją dvasią, todėl greta tradicinių Mažosios Lietuvos giesmių skambės ir kitų kraštų, pirmiausia protestantiškų, muzika: vokiečių, skandinavų, latvių kompozitorių kūriniai ir liaudies melodijos, juodaodžių spiričuelai. Taip pamatysime Mažosios Lietuvos kultūrą “iš toliau”, bendrame protestantiškame kontekste, bandysime pajusti ne tik bendrą pasaulėjautą ir estetiką, bet ir nacionalinius, tik lietuviams būdingus bruožus. Projekte dalyvaus ir St. Šimkaus konservatorijos auklėtiniai, Klaipėdos universiteto muzikos ir teatrinių programų studentai.

Naująją programą Lietuvoje tikimasi parodyti jau šį pavasarį, tolimesniuose kolektyvo planuose – išvykos į Skandinavijos šalis.

Vorusnėlei 15 metų

Lietuvininkų bendrijos “Mažoji Lietuva” ir Klaipėdos etnokultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis “Vorusnėlė” šį pavasarį atšventė savo veiklos 15-metį. Kolektyve yra “senių”, kurie su daina ir giesme čia užaugo nuo darželinukų. Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, giesmių vakarų, švenčių, apkeliauta ne tik Lietuva, bet ir didelė dalis Europos. Išleisti 3 garso įrašų leidiniai, dalyvauta respublikiniuose ir tarptautiniuose festivaliuose, įvairiuose etnokultūros ir krikščioniškos kultūros projektuose. “Vorusnėlė” kviečiama ir vestuvėms, ir laidotuvėms, ir konfirmacijai, be jos neapsieina nė viena “Giesmių giesmelė”.

Vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Vorusnėlė“

“Vorusnėlė” savo vardą paveldėjo ne tik nuo Vorusnės upės, bet ir iš savo “krikštatėvių” - Klaipėdos universiteto folklorinio ansamblio “Vorusnė”. Ansamblyje yra 25-30 nuolatinių narių nuo 5 iki 25 m. Savo veiklą “Vorusnėlė” pradėjo 1989 m. Svarbiausia veiklos kryptis - Mažosios Lietuvos liaudies kūrybos propagavimas. Ansamblio dalyvius vienija noras pažinti tėviškę, Mažosios Lietuvos tradicinę kulturą, prasmingos saviraiškos siekis .