Vyžių parapija

Lietuvoje surengta pirmoji tarptautinė diakoninio projekto „Dialogas“ konferencija

Spalio 11-13 dienomis Klaipėdoje vyko tarptautinė konferencija „Dialogas“, ją surengė LELB VšĮ „Liuteronų diakonija“, vadovaujama kunigo Mindaugo Kairio. Tris dienas vykusioje konferencijoje dalyvavo diakonijų, nevyriausybinių organizacijų, su priklausomybėmis dirbančių įstaigų atstovai iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir Rumunijos. Pagrindinė konferencijos nagrinėta tema – „Priklausomybės prevencija ir reabilitacija“.

Pirmieji projekto „Socialinis įgalinimas kaimo vietovėse“ įgyvendinimo metai

VšĮ „Liuteronų diakonija“, siekdama skatinti inovatyvias socialines paslaugas Jurbarko ir Pagėgių regionuose, nuo 2016 metų kovo mėnesio įgyvendina projektą „Socialinis įgalinimas kaimo vietovėse“. Projektą inicijavo Šlėzvigo-Holšteino (Schleswig-Holstein) diakonija, kuri projektui įgyvendinti subūrė 11 organizacijų iš Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos.

Plaškių bažnyčios griauti neketinama

Ankstesniame „Lietuvos evangelikų kelio“ numeryje rašėme apie pasklidusius gandus, neva rengiamasi griauti istorinę, tačiau nerestauruotą Plaškių ev. liuteronų bažnyčią, spausdinome internete išplatintą peticiją, raginančią pastatą išgelbėti. Žinia, sovietmečiu nuniokotas bažnyčios pastatas prieš du dešimtmečius buvo grąžintas LELB, tačiau parapija neatkurta, stingant tikinčiųjų, lėšų pastato restauravimui rasti sudėtinga. Galbūt dėl to ir pasigirdo keistų kalbų, neva bažnyčią galvojama nugriauti, o plytas panaudoti kitų bažnyčių statybai kitur...

Juknaitiškiai rūpinasi Mažosios Lietuvos kultūros paveldu

Pirmosiomis šių metų dienomis buvo sutvarkytos senosios Šėrių ir Domaičių kaimų kapinaitės.

Senosios evangelikų liuteronų kapinės yra Mažosios Lietuvos kultūros paveldo kompleksinis objektas, muziejus po atviru dangumi. Kryžiai, antkapiniai paminklai, įrašai, epitafijos atspindi evangelikų liuteronų bendruomenės laidojimo ir atminimo įamžinimo papročių kultūrą. Daugiausia senųjų kapinaičių yra Juknaičių seniūnijoje – 50. Bemaž pusė jų jau yra sutvarkytos. Pasak kapinių tvarkytojų, į kai kurias prasibrauti tenka vos ne keturpėsčiomis.

Kapinių priežiūros seminaras Juknaičiuose

Ankstesniame mūsų laikraščio numeryje rašėme apie LELB VšĮ „Augustana“ ilgalaikio projekto „Evangelikų liuteronų kapinių duomenų bazė: praktika ir tikrovė“ praktinį seminarą „Metalinių kryžių liuteronų kapinėse atnaujinimas ir priežiūra“, š.m. rugpjūčio 18-21 d. vykusį Šilutės rajone (žiūr. LEK, 2015 Nr.9, p.3).