Žeimelio parapija

Žeimelio bendruomenės šventė

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo jubiliejų, Žeimelyje kiekvieną metų ketvirtį vyksta renginių ciklas „Vienybės tiltai šimtmečiui“, skirtas čia gyvavusioms keturioms religinėms bendruomenėms. Gegužės 6 d. buvo minimos Reformacijos 500-osios metinės ir pagerbta evangelikų liuteronų bendruomenė.

Žeimelyje prisimintos iškilios asmenybės

Žeimelio miestelio šventėje „Mes ir vėl susitikom...“ liepos 2 d. buvo paminėti dviejų mūsų krašto iškilių asmenybių jubiliejai: evangelikų liuteronų kunigo Eriko Leijerio 110-osios ir kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno 100-osios gimimo metinės.

Prasmingoje Žeimelio šventėje

Liepos 4 dieną Latvijos pašonėje įsikūrusiame Žeimelyje (Pakruojo rajone) vyko miestelio šventė „Po tėviškės beržais“. Šiemet ji buvo skirta Žiemgalos krašto tyrinėtojo, mokytojo, kraštotyrininko, literato Juozo Šliavo 85 – mečiui. Prasminga, kad šventė prasidėjo šio miestelio abejose šventovėse – katalikų ir evangelikų – liuteronų bažnyčiose. Pastarojoje pamaldas laikė kunigas Juozas Mišeikis, kartą per mėnesį atvykstantis ir į Alkiškių evangelikų – liuteronų parapiją tarnauti Dievui ir žmonėms. Žeimelio evangelikų – liuteronų bažnyčioje, statytoje tolimais 1793 metais, kunigas J. Mišeikis susirinkusiems pamaldų dalyviams pasakė gražų pamokslą. Jis sveikino žeimeliečius ir miestelio svečius šventės proga ir kvietė pamąstyti, ką iš tiesų švenčiame. O turime džiaugtis buvimu kartu, bendryste, nepamiršdami ir Aukščiausiojo. Pamaldos prasidėjo nuskambėjus varpo dūžiams. Aukštame bažnyčios bokšte įtaisytą varpą „prakalbino“ čionykštės parapijos tarybos pirmininkė Marta Usonienė. Johano Sebastijano Bacho ir Šarlio Guno parašytą „Ave Maria“ bei liuteroniškų giesmių birbyne atliko Valdas Bogavičius. Vargonavo Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos trimito klasėje besimokanti Agnė Bulytė.

Žeimeliečiai minėjo Latvijos nepriklausomybės dieną

Pasienyje su Latvija esančio Pakruojo rajono Žeimelio gyventojams Latvijos nepriklausomybės šventė – ne eilinė diena. Šia proga seniūnija ne pirmus metus organizuoja šios šventės minėjimą.

Antradienį, lapkričio 18-ąją, į evangelikų liuteronų bažnyčią rinkosi Žeimelio seniūnijos latvių bendruomenės nariai, svečiai, Žeimelio gimnazistai, kraštotyrininkai bei Žeimelio žemės ūkio mokyklos atstovai.

Stovyklautojams nuobodžiauti neteko

Stovykla prasidėjo evangelikų liuteronų bažnyčioje. Į atidarymo pamaldas atvyko vyskupas Mindaugas Sabutis, vėliau dalyvavęs ir vakaro maldoje prie laužo.