Diakonija

Globos namuose įrengtos patalpos šeštajai šeimynai

2016 Gruodžio mėn. 20 d.

Lapkričio 18 dienos pavakary, lygiai 16-ą valandą, penkiolika Vokietijos Brünlos miestelio bendruomenės narių Šakių vaikų globos namuose baigė visus darbus. Po 12-os valandų jų laukė 1200 kilometrų kelionė namo.

Šį kartą jie sutartinai dirbo visą savaitę ir dabar globos namuose, senajame pastate, įrengtos patalpos paskutinei šeimynai. Iš viso globos namuose gyvena šešios šeimynos, o jose – 44 vaikai. Keturios šeimynos įsikūrusios naujame pastate, bet visi ten netilpo. Patys mažiausi vaikai liko senuosiuose namuose, bet būtinai reikėjo remonto. Ir ne bet kokio. Į pagalbą, kaip jau daro dvidešimt metų, Šakių vaikų globos namų direktoriui ir Šakių evangelikų liuteronų parapijos klebonui Virginijui Kelertui atėjo tikėjimo broliai ir seserys iš Brünlos parapijos. Vokiečiai savo laisvalaikio bei atostogų sąskaita nuolat važinėjo į Šakius ir dirbo. „Kartais jie atvykdavo tik savaitgaliui, – pasakojo V. Kelertas, – važiuoja visą naktį, šeštadienį kimba į darbus, o sekmadienį išvažiuoja.“ Briunliečiai atsiveždavo ir visas remontui reikalingas medžiagas, įrangą. Netgi savo rankomis iš medžio padarytus baldus. Dvidešimt metų bendruomenės narius subūręs Johannes Gothard Kunze vis keliauja į Šakius. Jis iš profesijos yra stalius, todėl ir ne vienas baldas padarytas jo rankomis. Nuo rugpjūčio Šakių vaikų globos namuose socialinių darbuotojų padėjėja dirba ir jo jauniausia dukra Maria.

Šių metų pradžioje buvo suremontuotos ir pertvarkytos patalpos vienai šeimynai, o sausio 16 d. Johannes su savo komanda kibo į antrą pastato dalį. Ir dabar naujomis patalpomis gali džiaugtis dar viena šeimyna.

Šakių vaikų globos namų gyventojai pakvietė savo geradarius atsisveikinimo vakarienei. Buvo iškeptas didelis tortas. Neįgaliųjų dienos užimtumo centro lankytojai kiekvienam įteikė savo sukurtas keramines žvakides. Atsisveikinti atvykęs rajono mero pavaduotojas Edgaras Pilypaitis dėkojo vokiečiams už jų didžiulę paramą, nesavanaudišką pagalbą, darbą ir pasiaukojimą. „Bet didžiausia dovana yra dalintis tikėjimu, – sakė vicemeras. – Žmonės dovanoja savo laiką ir atvyksta į kitą šalį, kad nemokamai dirbtų. Visus jungia rūpestis žmonėmis, savo broliais ir seserimis. Ačiū už tą didįjį dvasinį supratimą.“

Sunku įvertinti Brünlos parapijos indėlį Šakių vaikų globos namams. Kunigo V. Kelerto nuomone, viską suskaičiavus ir įskaičiavus, jų parama būtų ne mažesnė kaip 300 tūkst. eurų vertės. O kur dar jų darbo vertė, kelionės į Šakius ir atgal į Brünlos.

Pagal jau ne vienerius metus susiklosčiusią tradiciją vokiečiai į Šakius šiemet dar atvyks ketvirtą Advento sekmadienį. Jie, kaip sakė kun. V. Kelertas, atvyks su kalėdinėmis dovanomis vaikų globos namų auklėtiniams, taip pat aplankys kai kurias skurdžiai gyvenančias rajono šeimas.

 

„Valsčiaus“ inf.

„Lietuvos evangelikų kelias“, 2016 Nr.12