Maldynas

ĮVAIRIŲ REIKMIŲ MALDOS

Einant į Dievo namus

Kokie meilūs Tavo namai, Dieve Sebaot! Mano siela ilgisi ir geidauja Viešpaties Dievo prieangių. Mano kūnas ir siela džiaugiasi Tavimi, amžinasis Dieve. Aš noriu ateiti į Tavo namus ir pasitikėdamas Tavo didžia malone melstis šventoje bažnyčioje. Pažadink mano širdį ir įžiebk manyje šventą ilgesį Tau nuoširdžiai tarnauti. Pašventink mane savo Šventąja Dvasia; nuvalyk mano širdį nuo rūpesčių ir Tau netinkamų minčių, kad ieškočiau tik Tavo karalystės ir teisybės, o Tavo žodis tebūnie man brangesnis už visus pasaulio turtus. Įeinant į Tavo namus apsaugok mano žingsnius. Leisk širdingai išklausyti Tavo žodį, kad per šią tiesą mano siela būtų nuvesta į dangų. Tuo tikėdamas linksmai einu į Tavo namus! Apsaugok, Dieve, mane nuo viso pikto. Saugok mano įėjimą ir išėjimą nuo dabar iki amžių. Amen.

Atėjus į Dievo namus

Kokia šventa yra ši vieta! Tai Tavo namai, tai dangaus vartai. Ak šventas, šventas, šventas Dieve, aplankyk Tu dabar mano širdį; daryk iš jos sau bažnyčią ir pripildyk ją savo Dvasia, šviesa bei jėga. Apšviesk mane savo Šventąja Dvasia, kad Tau pašvęsta širdimi tarnaučiau. Atverk mano protą ir pažadink mano sielą, kad išklausyčiau Tavo žodį širdingu pamaldumu, jį su džiaugsmu priimčiau ir išlaikyčiau savo sieloje. Kai savo maldomis šauksiuosi Tavęs, išgirsk mane. Kai dūsaudamas į Tave kreipsiuosi, leisk mano dūsavimams pasiekti Tavo veidą. Kai aš Tau giedosiu, tai padėk man giedoti nuoširdžiai ir tinkamai. Aba, mielas Tėve! - palaimink mane savo žodžiu. Tesujaudina Tavo žodis mano silpną sielą, kad ji būtų pamokyta, sustiprinta, palinksminta, atgaivinta ir paruošta amžinam išganymui. Išklausyk mane, gailestingasis Tėve, per Jėzų Kristų. Amen.

Prieš pamokslą

Dieve, Šventoji Dvasia, Tu geriausias mokytojau ir guodėjau savo tikinčiųjų. Tu savo žodžio tarnus įšventini ganytojais mokyti surinkimą, brangiai atpirktą Tavo krauju. Prašau Tave iš širdies, apšviesk dabar į sakyklą einančio tarno širdį, norintį mūsų sieloms pranešti Tavo žodį. Prabilk pats per jo širdį, kad jis drąsiai ir su džiaugsmu mūsų širdims paskelbtų Tavo valią, jog neišmanantieji Tavo žodžiu būtų pamokyti, drąsieji perspėti, liūdnieji paguosti, nuodėmingieji į Tave atsigręžtų. Duok man ir visiems Tavo vardu čia susirinkusiems širdingai išklausyti Tavo žodį; atverk mūsų širdis ir ausis, kad Tavo žodis pasiektų ne tik mūsų klausą, bet ir sielą, ją pašventintų ir atgimdytų. Kalbėk, Viešpatie Dieve, mums per savo tarną ir padėk mums ne tik išpažinti Tavo šventąją valią, bet ir pagal ją elgtis, kaip Tau patinka. Tebūnie Tavo žodis mūsų širdims džiaugsmas ir paguoda, kol su visais šventaisiais mes išvysime tai, ko nė viena akis čia nėra regėjusi, išgirsime, ko nė viena ausis čia nėra girdėjusi ir patirsime, ko nevienas žmogus žemėje įsivaizduoti negalėjo. Išklausyk mus per Jėzų Kristų, mūsų Išganytoją. Amen.

Po pamokslo

Liaupsė ir padėka Tau, mielas dangaus Tėve, kad savo tyrą, šventą ir vienintelį dangun vedantį žodį leidai išgirsti ir per tai man savo valią apreiškei. Mielasis Viešpatie Jėzau, neleisk, kad brangi Tavo žodžio sėkla nuo mano širdies būtų nuplėšta ar pasaulio troškimų bei rūpesčių nusmelkta, padaryk, kad Tavo žodžio galia bei vaisiai neliktų be naudos. Dieve, Šventoji Dvasia, užantspauduok ką tik girdėtą žodį mano širdyje, kad jis manyje pasiliktų ir duok man būti ne užmirštančiu klausytoju, bet Tavo valios vykdytoju. Padėk augti Tavo meilėje bei išpažinime, kad Tavo žodis darytų mane ištikimą tikėjime, tinkamą elgesyje, kantrų varguose ir linksmą mirties valandoje. Išlaikyk mums ir mūsų vaikų vaikams savo žodį iki pasaulio pabaigos. Leisk jam kasdieną plisti visose pasaulio šalyse, kad jo galia Tavęs nepažįstantys būtų apšviesti ir pamokyti, pasiklydusieji atrastų tikrąjį dangaus kelią, Tavimi pasitikintys būtų sustiprinti, nuliūdusieji palinksminti ir visi mirštantys išgelbėti per Jėzų Kristų. Amen.

Prieš Šventąją Vakarienę

1. Viešpatie Jėzau Kristau, nors nesu vertas, kad Tu pas mane ateitumei, tačiau aš alkstu ir trokštu atgaivinimo per švenčiausiąjį Tavo kūno ir kraujo sakramentą. Meldžiu Tave, gerasis mano Atpirkėjau ir Išganytojau, suteik man savo dosningą malonę, kad šią išganingą dovaną atvira ir tikinčia širdimi priimčiau mano tikėjimo pastiprinimui, visų mano nuodėmių atleidimui ir amžinam gyvenimui, Tu, kuris gyveni ir viešpatauji amžinai. Amen.
2. Jėzau Kristau, ištikimasis mūsų suvargusiųjų sielų Ganyto¬jau, Tu iš didžios meilės už prapuolusius žmones atidavei mirtin savo kūną ir praliejai savo kraują, ir Tavo kančios bei mirties atminimui pastatei Šventosios Vakarienės paminklą. Tu mums duodi duonoje savo kūną ir vyno taurėje savo kraują, kad šis valgis atleistų mūsų nuodėmes, pastiprintų mūsų tikėjimą ir suteiktų amžiną išganymą. Pagal šį Tavo aukos Testamentą mes dabar einame prie Šventosios Vakarienės, prisimindami Tave bei Tavo karčiąją mirtį ir trokšdami per tavo kūną ir kraują susivienyti su Tavimi. Mano Gelbėtojau, iš didžiojo savo gailestingumo pažvelk į mane. Tegu visi, dabar prie Tavo altoriaus ateinantys, atvira ir tikinčia širdimi prie Tavęs prisiartina ir vertai priima Tavo tikrą kūną ir kraują duonoje ir vyne ne savo paties pasmerkimui, bet amžinam sielos išganymui! Sotink ir atgaivink mane savo malonės dovanomis ir atrask manyje vietos savo kentėjimams bei mirčiai. Savo kraujo jėga apvalyk mano širdį nuo nuodėmingo elgesio. Pastiprink mano tikėjimą ir daryk mane ištikimą meilėje, kantrų varge, linksmą mirties valandoje. Duok mums šioje Vakarienėje ragauti amžino išganymo saldybės, kol Tu mus pasikviesi į amžiną Avinėlio Vakarienės šventę, kur mes Tau vertai dėkosime už šią išganančią dovaną. Išklausyk mus dėl savo kartaus kentėjimo ir mirties. Amen.

Po Šventosios Vakarienės

Mielas Viešpatie Jėzau, dėkoju ir garbinu Tave už šį paguodos sakramentą, kuriame Tu vėl mane atgaivinai savo švenčiausiuoju kūnu ir krauju. Palaimink mano dalyvavimą pamaldose, kad aš ramus ir linksmas galėčiau eiti į namus, žinodamas, jog esu sutaikytas su Dievu. Amen.

Išeinant iš bažnyčios

Viešpatie Dieve, mielas Tėve, palaimink ir apsaugok mane. Jėzau Kristau, Dievo Sūnau, mano Išganytojau, apšviesk mane savo veidu ir būk man malonus. Dieve, Šventoji Dvasia, mano linksmintoja, pakelk savo veidą į mane ir suteik man savo ramybę. Šventoji Trejybe, laimink mano sielą ir kūną, žegnok mano išėjimą ir įėjimą. Leisk man kaip peržegnotam kūdikiui išeiti iš Tavo namų, o gyvenimo pabaigoje iš šių laikinojo gyvenimo sielvartų į amžiną dangaus džiaugsmą. Amen.

Pagalbos prašymas

Ištikimasis, gailestingasis Dieve, kantrus ir pilnas didžios malonės, aš tikiu, kad ne dėl Tavo pykčio kenčiu šį vargą, bet toks turi būti Tavo vedimas, nes Tu kaip tėvas, kuriuos myli ir baudi. Tu numarini ir gydai, Tu sužeidi ir apriši, Tu pažemini ir iškeli. Tu šventuosius nuostabiai vedi, ir, nors juos baudi, neleidi pražūti. Tu, mielas Tėve, kantrumo pavyzdį mano akyse paskyrei Tavo mieląjį Sūnų ir paliepei sekti Jo pėdomis. Aš, silpnas žmogus, nesu geresnis už savo Viešpatį, kuris pakeltas per kentėjimus į šlovę. Todėl suteik jėgų man Jį visomis išgalėmis sekti, o šis vargas tebūnie man vartai į dangaus karalystę. Padėk man visada prisiminti, kad tiems, kurie nori teisiai gyventi, kaip Jėzui Kristui tenka iškęsti vargą ir pažeminimą. Tad stiprink mane, Viešpatie, kad šį skausmą kantriai iškęsčiau. Mielas Tėve, savo protu šią valandą aš negaliu suprasti sudėtingo Tavo vedi¬mo. Aš žinau, kad turiu būti kantrus varge, tvirtas tikėjime, nešti Jėzaus Kristaus kryžių su džiaugsmu. Nors šios nelaimės man neteikia džiaugsmo, o neša tik skausmą, bet aš žinau, kad po jų Tu man vėl duosi ramybės vaisių. Tad suteik man kantrybės, mielas Tėve! Neleisk pagundoms iš mano širdies išplėšti Tavo žodį, susilpninti tikėjimą, nusmelkti maldą, atimti kantrybę. Viso gailestingumo Tėve, atsimink, kad aš tik dulkės ir pelenai, o mano tvirtybė nėra akmens ar geležies. Jėzau Kristau, Tu ištikimasis Vyskupe, kai mes gundomi, Tu esi šalia. Tu kaip mes buvai gundomas, tad padėk man silpnybės valandą. Pakelk mano nusvirusias rankas ir atitiesk suvargusius kelius. Sakyk mano sielai: „Tavo Dievas yra tavo karalius". Tu vienas esi pavargusių jėga, silpnųjų stiprybė, priebėga nuo audros. Aš trumpą laiką turiu kentėti ir esu nuliūdęs, bet su Tavo pagalba pergalėsiu viską, kas man kelia skausmą. Tad padėk kartu su Tavimi pergyventi šį vargą, kad tuo mano tikėjimas būtų vertas pagarbos ir taptų skaidresnis už ugnimi ištiriamą auksą. Dieve Šventoji Dvasia, Tu linksmybės aliejau! Palinksmink mano širdį ir padėk man įžvelgti ateinančią šlovę, kurios nėra verti šiandieniniai kentėjimai! Tu esi Dvasia šlovės, kuri lanko persekiojamus ir prislėgtus, Tu paversi mano liūdesį į džiaugsmą, mano kryžių į garbę, mano pajuoką į šlovę. Į Tave aš sudedu savo viltis! Tad išgelbėk mane amžinai! Amen.

Sergančiojo malda

Visagali Dieve, mielas dangaus Tėve, Tu sakei: „Šaukis manęs sunkią dieną, tai aš tave išlaisvinsiu ir Tu pagarbinsi mane". Todėl aš šaukiuosi Tavęs savo bėdoje. Nepalik manęs, vargšo žmogaus, vardan savo mielojo Sūnaus, mūsų Gelbėtojo Jėzaus Kristaus. Tenebūna man ši liga mirtina, bet padėk pagal savo didįjį gailestingumą pasveikti ir garbinti bei šlovinti Tavo galią ir gailestingumą, kurį man parodei. Bet jei man būtų skirta mirti, tebūna Tavo šventoji valia, kuri visuomet geriausia. Išlaikyk mane tikėjime iki pabaigos, kad nebūčiau amžinai nuo Tavęs atskirtas. Priimk mano sielą į savo karalystę vardan Tavo mielojo Sūnaus, mano Išganytojo Jėzaus Kristaus. Amen.

Malda už ligonį

Viešpatie, mes ateiname pas Tave ir meldžiamės už mūsų tėvą (mamą, sūnų, dukrą, brolį, seserį, senelį, senelę). Pasigailėk ir nepalik jo (jos), palengvink jo (jos) skausmą ir padaryk visa, kas yra geriausia. Nevilties valandose apsaugok jį (ją). Padėk jam (jai), Viešpatie, nešti ligos kryžių su kantrybe ir jei Tavo valia, suteik sveikatos ir pagydyk jį (ją), nes Tu esi mūsų tikroji paguoda, Tu esi Dievas, į Tave mes sudedame savo viltis. Amen.
Ligoniui pageidaujant priimti Šventąją Vakarienę artimieji pasikviečia kunigą. Tuomet stalas padengiamas švaria staltiese, ant jo padedamas kryžius ir dvi žvakės. Jei ligonis negali stovėti ar klauptis, tuomet jis gali sėdėti ar gulėti lovoje. Kunigui pasisveikinus žodžiais „Viešpaties ramybė tebūna šiems namams", artimieji atsako: „Amen". Jei sergantysis nori asmeniškai pasikalbėti su kunigu ar asmeniškai išpažinti nuodėmes, artimieji turi sudaryti tam sąlygas. Kunigo apsilankymo nereikia sieti su mirtina liga, nes jo pareiga yra visuomet lankyti sergančius bažnyčios narius. Ypač tai aktualu sergantiems nepagydoma liga, kuomet ligonis pats negali atvykti į bažnyčią. Šventąją Vakarienę kartu gali priimti ir kiti šeimos nariai.

Malda prie mirštančiojo

Mirštant artimui šeimos nariai susirenka giedoti giesmes ir melsti Dievo pagalbos. Pasirenkamos giesmės iš skyriaus „Pasitikėjimas Dievu" arba „Paguoda kryžiuje". Mirštantysis stiprinamas Dievo žodžiu, kurį paskaito vienas iš šeimos narių:
„Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti; aš jus atgaivinsiu!" (Mt. 11,30)
„Tegul neišsigąsta jūsų širdys! Tikite Dievą, tikėkite ir mane! Mano Tėvo namuose daug buveinių. Antraip argi būčiau sakęs: 'Einu jums vietos paruošti!'? Kai nuėjęs paruošiu, vėl sugrįšiu ir jus pas save pasiimsiu, kad jūs būtumėte ten, kur ir aš. Kur aš einu, jūs žinote kelią... Aš esu kelias, tiesa ir gyvenimas. Niekas nenueina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane. Jeigu pažinote mane, tai pažinsite ir mano Tėvą. Jau dabar Jį pažįstate ir esate matę"(Jn. 14,1-4.6-7).
,,Dvasia ateina pagalbon mūsų silpnumui. Mes juk nežinome, ko turėtume deramai melsti, todėl pati Dvasia užtaria mus neišsakomais atodūsiais. Širdžių Tyrėjas žino Dvasios troškimus, kad Ji užtaria šventuosius pagal Dievo norą. Be to, žinome, kad viskas išeina į gera mylintiems Dievą, būtent Jo valia pašauktiesiems" (Rom. 8,29-29).

Artimieji meldžia šią maldą:

1. O Jėzau, gyvojo Dievo Sūnau, Tu nešei kryžiaus skausmą ir numirei už mūsų tėvą (mamą, sūnų, dukrą, brolį, seserį, senelį, senelę), pasigailėk jo (jos), atleisk jam (jai) visas nuodėmes ir neleisk jo (jos) tikėjimui išnykti. O Dieve, Šventoji Dvasia, tikroji guodėja varguose, apdovanok jį (ją) tikėjimu ir maldos dvasia, pašventink jį (ją) tvirtu pasitikėjimu ir neapleisk jo paskutinę valandą. Lydėk jį (ją) iš šio vargų pasaulio į savo dangiškuosius namus. Amen.
2. Amžinas Dieve, paguodos Tėve! Mes, nusidėję žmonių vaikai, maldaujame Tavo malonės mūsų tėvui (mamai, sūnui, dukrai, broliui, seseriai, seneliui, senelei). Nepasielk su juo (ja) pagal savo teisybę, bet pagal savo didį gailestingumą ir dėl savo vardo garbės atleisk jam (jai) nuodėmes. Stiprink jį (ją) savo gerąja Dvasia, kad su Tavo pagalba kantriai neštų kryžių. Ap¬ginkluok prieš piktojo pagundas, suteik jam (jai) ramią sąžinę ir tvirtą išganymo viltį. Mielas Tėve, mes pavedame ligonį (-ę) Tavo dieviškai visagalybei. Tobulasis Gydytojau, jei Tavo valia, pagydyk mūsų brolį (seserį) ir apiplauk nuo nuodėmių bran¬giausiuoju savo Sūnaus krauju. Padaryk visa, kas naudinga ir amžinam gyvenimui reikalinga dėl Jėzaus Kristaus, kuris atpirko mus visus nuo mirties ir pelnė mums savo dangaus karalystę. Amen.
3. Visagali, amžinas ir gailestingas Dieve, Tu per mirtį pakvieti ir pasiimi mus iš šio nuodėmingo ir pilno vargų pasaulio, kad mes nebūtume pasmerkti nuolatinėms nuodėmėms, bet per mirtį gautume amžinąjį gyvenimą; padėk visa širdimi tai pažinti ir tikėti iki pabaigos, kad mes džiaugtumės savo iškeliavimu ir išgirdę Tavo pašaukimą džiaugsmingai ateitume į Tavo amžinąją karalystę per Jėzų Kristų, Tavo mieląjį Sūnų, mūsų Viešpatį. Amen.

Mirštančiojo malda

1. Dangiškasis Tėve, Tu sutvėrei mane, Jėzau Kristau, Tu atpirkai mane, Šventoji Dvasia, Tu pašventinai mane. Trivieni šventas, šventas, šventas Dieve, atleisk man visas mano nuodė¬mes, guosk ir stiprink mane paskiausioje kovoje, sutrumpink man mirties kančias, suteik man išganingą mirtį ir duok man amžinąjį gyvenimą. Amen.
2. Viešpatie Jėzau Kristau, Tu skiri man nešti kryžių; suteik man klusnią ir Tau pasiduodančią širdį, kad aš kantriai neščiau šią naštą ir sekčiau Tavimi visuose savo varguose. Amen.

Malda prie mirusio ir palaiminimas

Atsiklaupus meldžiamasi:
Viešpatie, visagali Dieve ir Tėve, suteik šiam mirtyje užmi¬gusiam mūsų tėvui (mamai, sūnui, dukrai, broliui, seseriai, seneliui, senelei) dėl savo mielojo Sūnaus amžiną ramybę ir džiaugsmą. Ištikimasis Viešpatie ir Išganytojau, dėl savo meilės palydėk į Dievo vaikų laisvę ir garbę užmigusią keleivio (-ės) sielą ir duok jam (jai) amžinąjį gyvenimą. O mus, kurie dar pasiliekame čia, guosk savo gailestingumu. Globok ir gebėk mus, leisk mums džiaugtis Tavo malone, kol ateis ir mūsų valanda iš čia išvykti. Amen.
Vienas iš šeimos narių sako palaiminimą:
Telaimina tave Dievas Tėvas, kuris sutvėrė tave pagal savo veidą.
Telaimina tave Dievas Sūnus, kuris atpirko tave savo krauju.
Telaimina tave Dievas Šventoji Dvasia, kuri tave paruošė ir pašventino savo buveine.
Tepalydi tave ištikimasis ir gailestingasis Dievas savo angelais į Abraomo prieglobstį, kad Tu prisikėlimo dieną įeitumei į amžiną Tėviškę ir ten su visais išrinktaisiais gyventumei ir Jį garbintumei neišpasakytame džiaugsme ir šlovėje.
Mūsų Viešpats Jėzus Kristus tebūna su tavimi ir tesergėja tave!
Šventoji Dvasia tesie tavyje ir teatgaivina tave!
Trivienis Dievas tebūna tau gailestingas teisme ir telaimina tave amžinam gyvenimui. Amen.
Po palaiminimo galima giedoti giesmes iš skyrių „Mirtis ir laidojimas" ir „Amžinasis gyvenimas".