Maldynas

KOLEKTOS

Kolektos - vieno ar kelių sakinių maldos, kuriomis tikintieji įvairiais poreikiais kreipiasi į Dievą. Įprastai meldžiamas (giedamas) nelyginis kolektų skaičius - viena, trys, penkios. Jei meldžiama viena kolekta, ji baigiama trejybine doksologija, jei kelios - šia doksologija baigiama tik paskutinė, o kitos - „per Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį". Kolektos pasirenkamos atsižvelgiant į bažnytinių metų laikotarpį ir asmeninius tikinčiųjų poreikius. Susirinkę tikintieji meldžiasi už Bažnyčią, Dievo žodžio skelbimą ir sakramentus, už gerą vyriausybę, Dievo žodžio tarnus, taiką, priešus, už šeimą ir namus, už sergančius, už palaimintą mirtį ir amžinąjį gyvenimą.

Adventas

Pažadink, Viešpatie, mūsų širdis ruošti kelią vienatiniam Tavo Sūnui, kad Jam ateinant mes galėtume tyromis sielomis Tau tarnauti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Kalėdos

Viešpatie Dieve, nauju savo vienatinio Sūnaus užgimimu išlaisvink mus nuo senos nuodėmingos prigimties; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Naujieji Metai

Viešpatie Dieve, be Tavo palaimos yra beprasmis visas mūsų triūsas, o Tu mielai laimini visus Tave tikinčius; pasilik su mumis viskame, ką Tavo vardu pradedame ir atliekame, dosningai suteik savo malonę bei palaimą ir padėk mums vykdyti Tavo valią gerais tikėjimo darbais, kurie Tau patinka; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Trys Karaliai (Išminčiai)

Visagali amžinasis Dieve, dangiškasis Tėve, Tu žvaigžde tautoms apreiškei savo vienatinį Sūnų; gailestingai padėk mums, jau pažįstantiems Tave tikru tikėjimu, nuolatos gėrėtis Tavo didybės skaistybe; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Jėzaus pašventimas ir Marijos įvedybos (Vasario 2 d.)

Visagali amžinasis Dieve, padėk mums taip pažinti ir garbinti Tavo mieląjį Sūnų, kaip šventasis Simeonas kūniškai Jį apsikabino ir dvasiškai Jį regėjo bei pažino; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Apreiškimas Marijai (Kovo 25 d.)

Dieve, Tu norėjai, kad Tavo Sūnus, angelui apreiškiant, priimtų kūną iš šventosios Mergelės Marijos; padėk mums tikėti, kad ji yra Dievo gimdytoja, kad mes iš Jo kūniško gimimo gautume naudos bei vaisių; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Pelenų Trečiadienis

Šventas, teisingasis Dieve, išpažįstame, kad savo nuodėmėmis nusipelnėme Tavo teisingos bausmės; bet mes žinome, kad Tavo gailestingumas yra didesnis ir gausesnis už viso pasaulio nuodėmes, todėl nusižeminę meldžiame: pasigailėk ir neminėk daugybės mūsų nuodėmių, bet iš savo malonės padėk mums atnešti atgailos vaisių ir tarnauti Tau patinkančioje šventybėje bei tiesoje ir būti išgelbėtiems per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Gavėnia (Kristaus kentėjimas)

Gailestingasis amžinasis Dieve, Tu nepagailėjai savo vienatinio Sūnaus, bet atidavei Jį už mus visus, kad Jis ant kryžiaus neštų mūsų nuodėmes; padėk mūsų širdims šio tikėjimo niekuomet neišsižadėti ir nenusiminti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Verbų Sekmadienis

Viešpatie Jėzau, vienintelis Tarpininke tarp žmogaus ir Dievo, garbiname Tave už visa, ką Tu vardan mūsų išganymo esi atlikęs ir kentėjęs; suteik savo malonę, kad apmąstydami Tavo kentėjimus ir mirtį būtume pažadini nuoširdžiam atsivertimui, gyvam tikėjimui ir širdingai meilei ir kad taip sustiprinti galėtume iki mirties sekti Tavimi; meldžiame to Tave, kuris gyveni ir viešpatauji su Tėvu ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Didysis (Žaliasis) Ketvirtadienis

Visagali amžinasis Dieve, garbiname Tave ir dėkojame, kad Tu per savo Sūnų maloningai mums įsteigei Šventąją Vakarienę, kurioje mes valgome Jo kūną ir geriame Jo kraują; atsiųsk mums Šventąją Dvasią, kad mes vertai priimtume šią dovaną, savo nuodėmes išpažinę jų išsižadėtume ir vien tik per Kristų gavę nuodėmių atleidimą tokiame tikėjime ir meilėje kasdieną tvirtėtume, kol būsime amžinai išganyti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Didysis Penktadienis

Gailestingasis amžinasis Dieve, Tu savo Sūnų už mus kryžiaus gėdai atidavei, kad nuo mūsų nugręžtumei piktojo sielų priešo galią; padėk mums taip širdyse apmąstyti kartųjį Tavo Sūnaus kentėjimą, kad Jo dėka gavę nuodėmių atleidimą būtume išgelbėti nuo amžinosios mirties; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Velykos

Visagali Dieve, Tu savo Sūnaus mirtimi sunaikinai nuodėmę bei mirtį ir Jo prisikėlimu vėl sugrąžinai skaistybę bei amžinąjį gyvenimą, kad mes, išvaduoti nuo šėtono galios, gyventume Tavo karalystėje; padėk mums visa savo širdimi tai tikėti ir šiame tikėjime nuolatos Tave garbinti ir Tau dėkoti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Kristaus dangun žengimas (Šeštinės)

Visagali Dieve, mes tikime, kad Tavo vienatinis Sūnus mūsų atpirkimui šiandien įžengė į dangų; padėk ir mums ten įžengti ir gyventi su Juo širdimi ir dvasia; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Sekminės

Dieve, Tu (šiandien) mokei tinkinčiųjų žmonių širdis, jas apšvietęs Šventąja Dvasia; leisk mums tos Dvasios pagalba suvokti, kas gera, ir visada džiaugtis Jos paguoda; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Šventoji Trejybė

Visagali amžinasis Dieve, Tu mokei mus tikru tikėjimu pažinti ir išpažinti, kad esi trijuose asmenyse, lygiuose savo galia ir šlove, vienas amžinasis Dievas ir taip Tave garbinti; laikyk mus nuolatos šiame tikėjime prieš visa, kas nori mus gundyti; meldžiame to Tave, kuris gyveni ir viešpatauji, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Švento Jono Krikštytojo gimimas (Birželio 24 d.)

O Dieve, Tu visos šviesos versme, Tu savo tarną Joną prieš jam gimstant išrinkai liudytoju savo šviesos, kuri apšviečia visus žmones; padėk, kad mes kaip Jonas savo gyvenimą noriai Tau pašvęstume, idant Kristus mumyse augtų ir viešpatautų; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Marijos apsilankymas (Liepos 2 d.)

Visagali Dieve, Tu padarei didžius dalykus per savo tarnaitę Mergelę Mariją ir paskyrei ją būti Tavo Sūnaus motina bei gailestingai pasirūpinai vargšais, puolusiais ir pasmerktaisiais; suteik malonės, kad nusižeminę, nuolankiai ir su giliu tikėjimu priimtume Tavo Žodį ir taip būtume suvienyti su Jėzumi Kristumi, Tavo Sūnumi, mūsų Viešpačiu, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Šventas archangelas Mykolas ir visi angelai (Rugsėjo 29 d.)

Viešpatie Dieve, dangiškasis Tėve, Tu paskyrei angelus ginti žmones nuo šėtono pinklių ir pasaulio piktybių; saugok ir toliau mus maloningai ir padėk savo Šventąja Dvasia žmonėms vykdyti Tavo valią čia žemėje, kaip tai daro Tavo šventieji angelai danguje, kad gyvendami čia pagal Tavo valią ten amžinai Tave garbintume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Pjūties padėkos šventė

Visagali Dieve, amžinasis Tėve, Tu savo amžinuoju žodžiu sutvėrei visą kūriniją, ją laimini ir išlaikai; atskleisk mūsų širdims savo amžinąjį žodį - mūsų Viešpatį Jėzų Kristų ir maloningai siųski dievišką palaimą žemės vaisiams, reikalingiems mūsų kūno išganymui, kad vartotume gautas gėrybes Tavo šventojo vardo garbei ir artimo naudai; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Reformacijos šventė (Spalio 31 d.)

Viešpatie Dieve, dangiškasis Tėve, dėkojame Tau už Tavo Šventąją Evangeliją; gailestingai atsiųsk mums Tavo išganančio žodžio šviesą ir per savo Šventąją Dvasią mus taip valdyk ir vesk, kad mes niekados nuo Tavęs nenuklystume, bet tvirtai laikytumės Tavo žodžio ir galiausiai taptume išganyti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Atgailos ir maldų diena

Šventasis Dieve, gailestingasis Tėve, Tu esi geros širdies, malonus ir kantrus, nusidėjėliams sugrįžtant Tu atleidi jų nuodėmes ir kaltes; atleisk mums, Viešpatie Dieve, mūsų nuodėmes ir per Jėzų Kristų leisk patirti Tavo malonę, kad Jį tikėdami gautume išteisinimą, gyvastį ir išganymą; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Paskutinis bažnytinių metų sekmadienis

Dieve, dangiškasis Tėve, atsiųsk netrukus savo mieląjį Sūnų parvesti į namus nuotaką Bažnyčią, kad mes kartu su visais atpirktaisiais įeitume į Tavo šlovę; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už bažnyčios tarnus

Visagali gerasis Dieve, mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Tėve, Tu tvirtai paliepei mums melstis už pjūties darbininkus, tikruosius Tavo žodžio skelbėjus; atsiųsk mums ištikimų mokytojų bei Tavo dieviškojo žodžio tarnų ir savo išganų žodį įdėk į jų širdis bei burnas, kad jie šį Tavo įsakymą ištikimai pildytų ir neskelbtų nieko, kas priešinga Tavo žodžiui; kad mes per Tavo dangiškąjį žodį būtume pamokyti, pamaitinti, paguosti ir sustiprinti daryti tai, kas Tau patinka bei mums reikalinga; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už Dievo žodžio skelbimą

Išliek, amžinasis Dieve, savo Surinkimui šventosios Dvasios ir dieviškos išminties, kad [ir šiais metais] Tavo žodis tarp mūsų plistų bei augtų ir būtų drąsiai skelbiamas, kad Tavo Bažnyčia vis labiau tobulėtų ir mes iki amžiaus galo tikru tikėjimu Tau tarnautume, garbindami Tavo vardą; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius.

Už Dievui tinkamą gyvenimą

1. Visagali amžinasis Dieve, visų Tavo tikinčiųjų gynėjau, be kurio malonės nė vienas savo jėgomis negali prieš Tave atsilaikyti nei Tau patikti, suteik mums savo didžiąją malonę, kad Tavo šventojo žodžio pamokyti mes galėtume mąstyti, kas teisu, ir Tavo padedami tai išpildyti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavi¬mi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.
2. Suteik mums, Viešpatie, savo Dvasios mąstyti ir vykdyti kas teisinga, kad mes, kurie be Tavęs nepajėgiame daryti gera, Tavo padedami gyventume pagal Tavo valią; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už vyriausybę

Gailestingasis dangiškasis Tėve, Tavo rankose yra visa žmonių galia, Tu paskyrei vyriausybę bausti bloga darančius ir atsidėkoti gėrį vykdantiems, Tau priklauso visi žemės valdovai ir valdžios; maloningai pažvelk į mūsų ir visos žemės vyriausybes ir padėk, kad Tavo duotą pasaulietišką kardą jie naudotų pagal Tavo paliepimą; apšviesk ir gink juos savo vardu, suteik jiems išminties ir supratimo, kad jų išmintingo valdymo metu Tavo žmonės gyventų tiesoje, ramybėje bei vienybėje; apgink bei prailgink jų gyvenimo dienas, mūsų išganymo Dieve, kad mes su jais Tavo vardą šlovintume ir garbintume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už taiką ir ramybę

1. Dieve, ramybės teikėjau ir santarvės davėjau, kas Tave išpažįsta - gyvena, kas Tau tarnauja - valdo; saugok savo nuolankiuosius ir apgink juos nuo priešų išpuolių, kad mes, kurie pasitikime Tavo pagalba, nebijotume pikto; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.
2. Dieve, iš Tavęs ateina visi šventi troškimai, visi geri patarimai ir teisūs darbai; suteik savo tarnams ramybę, kurios negali duoti pasaulis, kad mes širdyse Tavo įsakymus mylėtume ir laisvi nuo priešų baimės Tavo saugomi visada ramybėje gyventume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už priešus

Visagali amžinasis Dieve, per savo mylimąjį Sūnų, mūsų Viešpatį Jėzų Kristų Tu paliepei mylėti priešus, gera linkėti mūsų nekenčiantiems ir melstis už mūsų persekiotojus; maloniai aplankyk mūsų priešus, kad jie atgailautų už savo nuodėmes ir kartu su mumis bei visa krikščionija Dievo baimėje, minties ir širdies vienybėje gyventų; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už žemės vaisius ir Dievo palaimą

Visagali Dieve, dangiškasis Tėve, savo amžinuoju žodžiu Tu sukūrei, laimini ir saugoji visą kūriniją; leisk Tavo amžinajam žodžiui, kurį paskelbė mūsų Viešpats Jėzus Kristus, įsišaknyti mūsų širdyse, jog per Tavo malonę mes galėtume priimti Tavo dievišką palaimą visiems žemės vaisiams ir mūsų kūno poreikiams, kad visa tai būtų vartojama Tavo šventojo vardo garbei bei mūsų artimo naudai; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už gerą orą

Viešpatie Dieve, dangiškasis Tėve, Tu esi malonus ir gailestingas, per savo Sūnų Tu maloningai pažadėjai išgirsti mūsų prašymus visoms reikmėms; pažvelk ne į mūsų nuodėmes, bet į mūsų poreikius ir iš savo malonės siųsk vaisingą lietų (giedrą), kad iš Tavo gerumo mes dosniai gautume Kasdienės duonos ir Tave kaip gerąjį Dievą pažintume bei garbintume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Prašymas atleisti nuodėmes

1. Visagali Viešpatie Dieve, dangiškasis Tėve, Tu nenori vargingo nusidėjėlio mirties ir nelinki jam pražūties, bet nori, kad jis atsiverstų ir gyventų; širdingai meldžiame Tave: atimk mūsų nuodėmėmis vertai užsitarnautą bausmę ir iš savo gailestingumo padėk daryti tai, kas gera; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.
2. Visagali gailestingasis Dieve, dangiškasis Tėve, Tavo gailestingumas yra amžinas, Tu esi kilnios širdies, didžiai malonus, pilnas gerumo ir ištikimybės, Tu mums atleidi kaltes, nuodėmes ir prasižengimus; mes Tau nusidėjome, kaip ir mūsų tėvai, nedorai elgėmės, Tave dažnai pykdėme, Tau nusižengėme ir neteisiai Tavo akyse gyvenome; Viešpatie, neprisimink mūsų nuodėmių! Parodyk mums didžiąją malonę, nes mūsų sielos atgailauja! Padėk mums, mūsų Išganymo Dieve, išgelbėk mus ir atleisk visas mūsų nuodėmes dėl Tavo šventojo vardo garbės; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Pagalbos prašymas pagundose

Visagali Viešpatie Dieve, Tu supranti vargingųjų dūsavimus ir nepaniekini sudužusių širdžių troškimų; išgirsk mūsų maldas, kuriomis mes kreipiamės į Tave varguose ir maloniai išklausyk mus, kad šėtono ir žmogaus rezgamos prieš mus pinklės Tavo apvaizdos dėka virstų nieku bei pranyktų ir kad mes, apsaugoti nuo pagundų, Surinkime Tau dėkotume ir visuomet Tave šlovintume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Prašymas padėti pažinti Dievo malonę
ir dėkingai vartoti Jo gėrybes

Viešpatie Dieve, dangiškasis Tėve, iš Tavęs mes nuolatos apsčiai gauname visokių gėrybių, Tavo dėka kasdieną esame saugomi nuo visokio blogio; per savo Dvasią padėk mums tikrame tikėjime širdingai tai pažinti, Tau amžinai dėkoti ir Tavo maloningą gerumą bei gailestingumą visuomet garbinti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už visą krikščioniją

Visagali amžinasis Dieve, per savo Šventąją Dvasią Tu visą krikščioniją pašventini ir valdai; išgirsk mūsų maldas ir gailestingai padėk, kad per Tavo malonę ji su visais nariais Tau tarnautų tikrame tikėjime; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už bažnyčią nesutarimuose ir varguose

Visagali amžinasis Dieve, Tu nori, kad visi žmonės būtų išganyti ir pasiektų tiesos pažinimą; suteik visiems Tavo žodžio tarnams malonę ir šventosios Dvasios pagalbą šią žinią teisingai skelbti žmonių išganymui; savo galia ir išmintimi sugriauk tikslus tų, kurie Tavo žodžio nekenčia ir klaidingu mokymu bei jėga nori jį sunaikinti; apšviesk juos savo tiesos pažinimu, kad mes gyventume ramybėje bei taikoje ir išpažindami tikrą tikėjimą suvoktume Tavo dangiškosios malonės turtus, šventai ir teisiai Tau, vieninteliam tikram Dievui, tarnautume; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už bažnyčios vaikus

Visagali ir amžinasis Dieve, Tu nenori, kad kuris nors iš šių mažųjų pražūtų, todėl siuntei savo vienatinį Sūnų jų ieškoti bei gelbėti; per Jį Tu mums pasakei: „Leiskite kūdikėliams ateiti pas mane ir nedrauskite, nes tokių yra dangaus karalystė"; per Šventąją Dvasią palaimink ir vesk savo bažnyčios vaikus, kad jie malonėje ir Tavo žodį pažindami augtų, apsaugok ir gink juos nuo visokių pavojų, siųsk savo šventuosius angelus juos globoti; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už sergančius

Visagali amžinasis Dieve, visų tikinčiųjų išganyme; išgirsk mūsų maldas už sergančius Tavo tarnus, kuriems mes prašome Tavo gailestingumo, kad atgavę sveikatą jie vėl bažnyčioje Tau dėkotų; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už gimdančias motinas

Visagali amžinasis Dieve ir Tėve, visų kūrinių tvėrėjau, per Tavo malonę Tavo Sūnus, mūsų Viešpats, atpirko mus iš nuodėmių ir visus motinos gimdymo skausmus pavertė šventu gyveni¬mą teikiančiu kryžiumi; apsaugok ir laimink, malonusis Tėve, Viešpatie ir Dieve, Tavo rankų darbą ir nepalik tų, kurios šaukiasi Tavęs savo varguose, bet palengvink jų skausmus, kad jos patirtų didelį džiaugsmą Tavo garbei bei šlovei; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Prašymas apginti dienos metu

Viešpatie, dangiškasis Tėve, visagali ir amžinasis Dieve, Tu gailestingai mus atvedei iki šios dienos pradžios; savo galinga jėga apgink mus, kad neįpultume į nuodėmes ar kitokius pavojus ir padėk mums mintimis, žodžiais bei darbais vykdyti Tavo valią; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Prašymas apginti nakties metu

Suteik, Viešpatie, šviesos tamsiuoju metu ir savo didinga malone apgink mus nuo visų šios nakties pavojų bei nelaimių vardan Tavo mielojo Sūnaus Jėzaus Kristaus meilės, kuris gyve¬na ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Prašymas padėti pažinti Dievo žodį

Palaimintasis Dieve, Tu paskyrei Šventąjį Raštą būti krikš¬čioniško mokymo pagrindu; padėk mums jį girdėti, skaityti, suvokti, pažinti ir savyje išlaikyti, kad Tavo šventojo Žodžio sutvirtinti ir paguosti mes džiugiai visa tai priimtume ir visuomet tvirtai laikytumės palaimintos amžinojo gyvenimo vilties, kurią Tu mus davei per mūsų Gelbėtoją Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už gailestingumo darbus

Viešpatie, Tu mokei, kad visi mūsų darbai be gailestingumo yra niekas; siųsk savo Šventąją Dvasią ir išliek šią nuostabiausią gailestingumo dovaną į mūsų širdis, nes ji yra tikrasis ramybės bei visų dvasinių vertybių ryšys, kurį praradęs tas, kuris gyvena, yra lyg miręs Tavo akyse; padėk mums būti gailestingiems vardan Tavo Sūnaus Jėzaus Kristaus, mūsų Viešpaties, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už palaimintą mirtį

Sutvirtink, visagali Dieve, Tavo malonės nevertus tarnus, kad mirties valandą piktasis sielų priešas negautų mums galios ir kad mes būtume tinkamai pasirengę amžinajam gyvenimui; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

Už amžiną dangaus džiaugsmą

Visagali amžinasis Dieve, Tu savo vienatinį Sūnų paskyrei būti visų gerų ateities dalykų vyriausiuoju kunigu; suteik po šio gyvenimo mums, Tavo nevertiems tarnams, savo dalį visų palaimintųjų draugystėje; meldžiame to per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su Tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.