Jaunimo veikla

Liuteronų jaunimas tarėsi Brazilijoje

2016 Rugsėjo mėn. 26 d.

Pasaulio Liuteronų Sąjungos tarptautinė jaunimo komanda šią vasarą viešėjo Brazilijoje ir liepos 24-29 d. dalyvavo Timbó mieste vykusiame XXIII nacionaliniame Brazilijos liuteronų jaunimo kongrese. Kas dvejus metus šaukiamą suvažiavimą rengia Brazilijos liuteroniško išpažinimo evangelikų bažnyčia (Igreja Evangélica de Confissão Luterana no Brasil), vienijanti daugumą Brazilijos liuteronų, nuo 1952 m. priklausanti PLS. Šių metų kongreso tema „Iš malonės – (ne)vertinga!“, kurią gvildenant ruoštasi artėjančiam Reformacijos jubiliejui. PLS „jaunųjų reformatorių“ komandoje buvo ir LELB Jaunimo centro atstovė.

Liepos 21-29 dienomis jaunieji Pasaulio Liuteronų Sąjungos reformatoriai (LWF Young Reformers) iš Lotynų Amerikos ir Karibų regiono kartu su Europos, Afrikos ir Azijos liuteronų jaunimo atstovais dalyvavo dviejuose tarptautiniuose renginiuose Brazilijos pietuose.

Pirmasis vyko Rodeio miestelyje, Santa Katerinos valstijoje. Tai buvo tarptautinis Lotynų Amerikos ir Karibų regiono šalių atstovų susitikimas. Jo šūkis „Būk žemės druska ir pasaulio šviesa“ įkvėpė dalytis liuteroniško jaunimo skirtingose šalyse vykdomų projektų patirtimi. Antrasis – toje pačioje valstijoje vykęs XXIII nacionalinis Brazilijos evangelikų liuteronų jaunimo kongresas – buvo skirtas artėjančiam Reformacijos 500 metų jubiliejui. Daugiau nei 1500 jaunimo delegatų iš skirtingų Brazilijos evangelikų liuteronų sinodų susirinko švęsti tikėjimą ir prisiminti, ką mums reiškia priklausyti liuteronų bendruomenei, ką mums, šių dienų liuteroniškam jaunimui, reiškia Martyno Liuterio nuveikti darbai, jo pasaulėžiūra. Iš viso kongrese atstovauta 22-oms skirtingų valstybių ev. liuteronų bažnyčioms.

Vienas pagrindinių abiejų renginių tikslų buvo dalytis idėjomis ir skatinti „reformacijas“ bendruomenėse, kuriant ir įgyvendinant „Gyvąją Reformaciją“. Iš viso pasaulio suvažiavę „jaunieji reformatoriai“ pasakojo apie jau vykdomus projektus, kuriems pradžią davė pernai vasarą Vitenberge, Vokietijoje, PLS surengti „jaunųjų reformatorių“ projektų kūrimo ir vykdymo mokymai. Pradėtieji projektai padarė didelį teigiamą įspūdį. Šalys, kurios jau vykdo PLS inicijuotus „Gyvosios Reformacijos“ (Living Reformation) projektus, savo darbus pristatė ir Brazilijos liuteronų jaunimo kongrese, jų įkvėpti kongreso dalyviai klausinėjo, kaip jie galėtų imtis vykdyti vieną ar kitą akciją, ar net visą projektą savo bendruomenėse.

Man jaunimo kongresas paliko labai stiprų įspūdį. Didelė pagarba organizatoriams, kurių darbas buvo pastebėtas ir įvertintas. Kongresas vyko beveik savaitę. Kiekviena diena buvo kupina programos, kuri prasidėdavo rytine malda ir Biblijos studijomis, vyko įvairūs mokymai, paskaitėlės, diskusijos įvairiausiomis temomis: dvasingumas, diakonija ir jos veikla, lyčių lygybė, švietimas ir kt. Visos temos buvo siejamos ir nagrinėjamos per liuteronybės prizmę. Diskutuota, kaip mes, liuteronai, turėtume reaguoti ir veikti, visuomenei sprendžiant vienokias ar kitokias problemas. Šio renginio dėka pirmą kartą supratau, kokia buvo tikroji M. Liuterio misija, kaip man svarbu būti liuteronų bendruomenės dalimi. Viso kongreso metu buvo akcentuojama kitais metais vyksianti Reformacijos 500-ųjų metų sukakties šventė ir kaip mes turėtume ją švęsti. Jaunimas buvo skatinamas tapti jaunaisiais reformatoriais ir imtis reikiamų pokyčių savo bendruomenėse, savo aplinkoje. Renginys buvo stiprus – švietėjiškai ir dvasiškai.

Beveik dvi savaitės, praleistos šiame tolimame ir egzotiškame krašte su jaunaisiais liuteronų lyderiais iš įvairiausių pasaulio kampelių, nenusakomai praplėtė akiratį, įkvėpė sukurti kažką gražaus savo bendruomenėje. Tokie susitikimai sustiprina bendrystę ir „sumažina“ pasaulį, jų dėka pasijunti savosios kultūros puoselėtoju, jie paskatina susimąstyti ir be galo dėkoti Dievui, kad gali prie vieno stalo pietauti su naujais draugais iš Brazilijos, Čilės, Argentinos, Indonezijos, Etiopijos, Surinamo, Gajanos, Mianmaro, Gvatemalos ir daugybės kitų šalių, klausytis vienos už kitą įdomesnių istorijų, dalytis mintimis. Supranti, kad pasaulis yra kaip dėlionė – kiekviena dalelė svarbi.

 

Jurgita Koženiauskaitė

„Lietuvos evangelikų kelias“, 2016 Nr.9