Maldynas

ŠVENČIŲ MALDOS

Adventas

Jėzau Kristau, gyvojo Dievo Sūnau, dėkojame Tau, kad Tu dėl mūsų, nuodėmingų ir amžinai mirčiai pasmerktų žmonių palikai savo dangiškąjį sostą ir tarno pavidalu atėjai į mūsų žemės pakalnę ieškoti tų, kurie buvo žuvę. Tu priėmei mūsų kūną ir kraują, kad sunaikintumei piktojo darbus ir mirties valdžią. Tu pasidarei viskuo panašus į savo brolius, kad būtumei tikru mūsų tarpininku, gailestingu ir ištikimu Vyriausiuoju Kunigu, gelbėjančiu tuos, kurie kenčia pagundą ir vargus.
Aukščiausiasis amžinos santaikos Tarpininke, pašvęsk mus savo Dvasia ir atgimdyk mus savo tiesos žodžiu. Guosk ir remk mus silpnus, kad pajėgtume Tave vertai garbinti, Tau ištikimai tarnauti, kad ramiai gyventume be sąžinės priekaištų, tvirtai tikėtume tavimi ir būtume tikrai pamaldūs.
Kai pasibaigs mūsų dienos, priimk mūsų sielas į savo dieviškąsias rankas ir laikyk jas savo šventoje globoje. O atėjęs teisti gyvųjų ir mirusiųjų, prikelk mūsų kūnus ir apdovanok mus teisybės vainiku savo dangiškoje karalystėje, kur Tu su Tėvu ir su Šventąja Dvasia viešpatauji per amžius. Amen.

Kalėdos

1. Visagali Dieve, mūsų dangiškasis Tėve, iš visos širdies dėkojame Tau už malonę, jog atsiuntei pasauliui viengimį savo Sūnų, gelbėti mus iš nuodėmės bei mirties ir vesti į savo dangiš¬kąją karalystę. Meilės Tėve, pripildyk mūsų širdis Šventosios Dvasios dovanomis, kad mes Tau dėkingi tarnautume gyvu tikėjimu šviesoje bei tiesoje ir atneštume Tau tinkančių vaisių kantrumu ir gerais darbais. Išlaikyk mums ir mūsų vaikams išganingą savo žodį. Apšviesk savo tiesa visus, kurie nepažįsta Viešpaties Jėzaus Kristaus, atvesk visas tautas į išganymo kelią, kad visi su tikėjimo džiaugsmu giedotų Tavo malonei: „Garbė Dievui aukštybėje, o žemėje ramybė Jo mylimiems žmonėms!" Aleliuja! Amen.
2. Brangus Išganytojau, Tu mums gimei vargšu kūdikiu; iš širdies gelmių dėkojame Tau už Tavo meilę ir didį pasiaukojimą. Mes negalime suprasti Tavo malonės stebuklo ir neturime kitos dovanos, kuria galėtume Tau atsidėkoti, kaip tik savo silpną nuodėmingą širdį. O, priimk ją ir mus visiškai atnaujink! Užgimk iš naujo mūsų širdyse, suteik mums savo dangiškąją ramybę. Atsiųsk savo dievišką ramybę į mūsų sielas, kad mes, palaiminti Dievo vaikai, vaikščiotume Tavo žodžio šviesoje per visą amžių. Amen.

Senieji ir Naujieji Metai

Visagali amžinas Dieve, mūsų dangiškasis Tėve! Metų pabaigoje (pradžioje) mes dvasia žeminamės prieš Tavo malonės sostą ir iš širdies atnašaujame Tau padėkos aukas už visą tėvišką meilę ir ištikimybę, už visą Tavo gerumą, išreikštą mūsų kūnui ir sielai. Viešpatie, mes jaučiamės neverti Tavo gailestingumo ir Tavo ištikimybės! Širdingai atgailaudami mes prisipažįstame Tavo tėviškos meilės turtų deramai nebranginę, gėdijamės ir sielojamės Tavo Dvasią dažnai nuliūdinę, nusidėdami Tau mintimis, žodžiais ir darbais. Viešpatie, mūsų gailestingasis ir malo¬ningasis Dieve, didžios pakantos Tėve, nenugręžki savo veido nuo mūsų ir neatimk iš mūsų savo Šventosios Dvasios! Atleisk mus nuo pelnytos bausmės, dovanok mums savo malonę ir duok mums savo ramybę. Atnaujink, Viešpatie, mūsų dvasią ir padėk tapti naujais žmonėmis, sutvertais pagal Tave teisybėje ir tiesos šventume. Sukurk mūsų širdyse meilės Tau liepsną, kad ateityje būtume paklusnūs Tavo valiai, vaikščiotume Tavo įsakymų keliais, gyventume ne sau, bet Tavo garbei ir artimo naudai.
Laimink mus ir padėk mums įvykdyti savo šventus pasiryžimus, su kuriais žengiame į naujuosius metus, pasiduodami Tavo globai. Apgink mūsų Tėvynę, jos miestus ir kaimus, globok ir laimink visus gyventojus, parapijas, Tavo žodžio skelbėjus ir klausytojus, mokytojus ir mokinius, tėvus ir vaikus, linksmus ir liūdinčius, sveikus, sergančius ir mirštančius! Saugok mus nuo viso pikto, ganyk mūsų sielas! Sergėk mus išeinant ir įeinant nuo dabar per amžių amžius. Amen.

Trys karaliai (Išminčiai)

Ganytojau, kuris viešpatauji virš cherubinų, Karaliau Jėzau Kristau, dėkojame Tau, kad Tu esi surinkęs savo kaimenę iš prapuolusių Izraelio avių ir pagonijos vieškelių, ir mūsų lūpose paruošei sau šlovę. Išlaikyk mus dangiškoje išmintyje, kurią Tu esi apreiškęs išmintingiesiems. Dovanok mums savo Šventąją Dvasią, idant mes dievobaimingai ieškotume Tavęs ir Tavo karalystės. Padėk mums sekti Tavo šventąjį žodį kaip stebuklingai šviečiančią žvaigždę. Duok mums išpažinti prieš visus žmones Tavo šventąjį vardą. Valdyk mus savo Šventąja Dvasia, kad vis stiprėtų mumyse įžiebtasis krikščioniškas džiaugsmas. Išklausyk mūsų dūsavimus ir maldas. Priimk mūsų aukas, Tavo paties mums duotas: tikėjimo auksą, maldos smilkalus ir sugrubusių širdžių mirą. Apsaugok mus nuo visų pražūtingų nuodėmės kelių, Tavo geroji Dvasia teveda mus lygiais takais. Suteik mums visiems po šio gyvenimo džiaugsmingus metus amžinybėje, kur mes girsime ir garbinsime Tave kartu su Tėvu ir Šventąja Dvasia per amžių amžius. Amen.

Pelenų Trečiadienis / Atgailos ir maldų diena

Šventasis, teisingas ir gailestingas Dieve! Mes su širdgėla išsipažįstame Tau savo nusidėjimus. Viešpatie, mūsų nuodėmių labai daug, kaip smėlio pajūryje, jos mus slegia kaip sunkiausia našta. Mes - nulūžusios vynmedžio šakos: mūsų jėga menka, mūsų protas aptemęs, mūsų norai prieštarauja Tavo valiai, mums trūksta gyvybės jėgų, mes neieškome, kaip Tave tikrai pažinti, nepajėgiame Tavęs iš tiesų mylėti. Mūsų širdies mintys ir siekimai iš pat mažens yra pikti. Kaip iš versmės vanduo, taip iš žmogaus širdies plūsta nuodėmės: paleistuvystė, išpuikimas, girtavimas, nesantaika, pikti sumanymai, žmogžudystės, pavydas, vagystės, melagingi liudijimai, šmeižtai ir tolygūs dalykai, kuriuos tavo žodis griežtai smerkia, pabrėždamas, jog taip darantieji neįeis į dangaus karalystę.
Mes gailimės, mūsų Sutvėrėjau, nutolę nuo Tavo paveikslo, pagal kurį esame sutverti. Mes - kaip prapuolę sūnūs ir dukterys, dangiškas Tėve, niekinome Tavo gerumą ir tuščiai eikvojome Tavo dovanas ir dėl savo blogo elgesio nesame verti vadintis Tavo vaikais. Mes - kaip tarnas, skolingas Tau daug tūkstančių talentų, negalime atsilyginti net per amžių. Kurgi mes, Viešpatie, pabėgtume nuo Tavo veido ir pasislėptume nuo Tavo Dvasios?
Šventasis Dieve, mes ne tiek iš baimės gailimės, nuodėmėmis pelnę teisingą bausmę ir mirtį, kiek gėdijamės įžeidę jomis Tavo begalinę meilę ir Tavo tėvišką ištikimybę. Todėl maldaujame didžioje savo sielos bėdoje: dėl savo malonės Tu pats mus sugrąžink, tai būsime išganyti! Pagydyk mūsų nuodėmių žaizdas, tai mes pasveiksime! Pasiimk mūsų kietas bei šaltas širdis ir duok mums naują tikrą Dvasią, kurios vaisiai yra meilė, džiaugsmas, ramybė, susivaldymas, skaistybė. Palinksmink mus savo pagalba, ir Tavo geroji Dvasia teveda mus tikruoju keliu! Pastiprink mus jėgomis iš aukštybių ir duok mums per Jėzų Kristų Šventoje Dvasioje savo malonės paguodą. Amen.

Gavėnia (Kristaus kentėjimas)

1. Po Tavo kryžiumi, Viešpatie Jėzau Kristau, dvasia nusižeminę, mes apmąstome Tavo didžią kančią ir begalinę meilę. Daug vargo mes Tau padarėme savo nuodėmėmis, nes Tu dėl mūsų nusidėjimų buvai kankinamas ir nukryžiuotas. Kaip mes galėtume Tau atsidėkoti už Tavo žaizdas, už Tavo atodūsius ir aimanas, už baisią, karčią kryžiaus kančią ir mirtį?! Priimk, mielasis Atpirkėjau, mūsų karštos padėkos aukas ir išklausyk mūsų nuolankias maldas. Palaimink mūsų sielas ir suteik mums savo malonę, kad mes rastume Tavyje išganymą. Amžinasis Vyriausiasis Kunige, kuris tobulą auką už mus atnašavai savo krauju, sužadink mumyse nuoširdžią atgailą, kad griežtai išsižadėtume savo nuodėmių ir tik Tavyje ieškotume malonės, paguodos ir ramybės. Amen.
2. Viešpatie Jėzau, kaipgi mes negarbinsime Tavęs ir kaipgi nedėkosime Tau už Tavo šventą pasiaukojimą mums! Kas gi mes būtume buvę be Tavo meilės, kuri paskatino Tave tapti žmogumi, prisiimti mūsų kaltes ir mirti už mus? Būtume likę be paguodos po nuodėmių našta, be jėgų kovoje su pikta tamsybių valdžia, be vilties ties karstu ir kapo duobe, be ramybės didžiojo Teismo ir amžinybės akivaizdoje! Neleisk, Viešpatie, niekados mūsų širdims užmiršti, kaip brangiai mes atpirkti, kad ir mes nevengtume pasiaukoti Tau, kuris už mus tapai auka, ir kad stengtumės atsiginti viso, kas Tau nepatinka. Tavo kančios tebūnie mums paguoda mirties valandoje. Tavo kryžius težadina mus kryžiuoti geidulingą kūną, o Tavo mirtis teragina marinti visa, kas mus skiria nuo Tavęs. Suteik mums malonę, kad po Teismo jau amžinoje šviesoje mes galėtume Tave garbinti ir su palaimintųjų pulkais prieš sostą danguje Tau giedoti: „Avinėlis, kuris buvo paaukotas, vertas imti galybę ir lobį, ir išmintį, ir stiprybę, ir pagarbą, ir šlovę, ir gyrių!" Amen.
3. Jėzau Kristau, mūsų Išganytojau! Mes, nuodėmingi žmonės, dėkojame Tau iš visos širdies, kad Tu, pasigailėjęs mūsų, atėjai į šį pasaulį gelbėti žūstančių. Garbiname Tavo meilę ir pasiaukojimą mūsų išganymui, Tavo kryžiaus mirtį, kuri mums suteikė išteisinimą ir ramybę.
Laimink, Viešpatie, Tavo kentėjimų apmąstymą, kad jie žadintų mūsų sąžinę vengti nuodėmių. Paskatink mūsų dvasią, kad mes, pasitikėdami vien tik Tavo nuopelnu, elgtumės pagal Tavo pavyzdį teisingai ir tinkamai Tavo šventybei. Neleisk mums niekada užmiršti Tavo kančių ir suteik mums jėgų kryžiuoti geidulingą kūną. Padėk mums per Šventąją Dvasią mokytis iš Tavęs kantrumo, romumo, meilingumo, nuolankumo ir paklusnumo dangiškojo Tėvo valiai, kad, palikę nuodėmes, čia, žemėje, su Tavimi kentėtume, kovotume, Tavyje mirtume ir su Tavimi gyventume danguje per amžių amžius, garbindami Tave. Amen.
4. Gailestingasis amžinasis Dieve, kuris nė savo Sūnaus nepagailėjai, bet atidavei jį už mus visus kryžiaus mirčiai. Meldžiame Tave, suteik savo Šventąją Dvasią mūsų širdims, kad jos visada ramintųsi šia malone, saugotųsi nuodėmių, kantriai pakeltų visas kančias ir laimėtų amžinąjį gyvenimą per Tavo mieląjį Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.
5. Viešpatie Jėzau Kristau, gyvojo Dievo Sūnau, Tavo kentėjimas, kryžius ir mirtis tesie tarpininku tarp Tavo teismo ir mano sielos dabar ir visada, ypač mano mirties valandą. Parodyk man savo malonę ir gailestį. Duok savo Bažnyčiai ramybę ir vienybę, o mums, vargingiems nusidėjėliams, amžinąjį gyvenimą. Amen.

Verbų Sekmadienis

Jėzau Kristau, Šventasis Dievo ir Žmogaus Sūnau, kuris dėl mūsų ėjai į Golgotą erškėčiuotu kryžiaus keliu, atgimdyk mus gyvajai atgailai, kad pajustume nuodėmės baisumą ir pažintume Tavo meilės didumą. Patrauk savo malone mūsų širdis, kad geistume išganymo, kurį mums pelnei savo kentėjimu ir mirtimi. Mūsų Vyriausiasis Kunige ir vienintelis Tarpininke, kuris atpirkai mus ir sutaikei su dangiškuoju Tėvu savo krauju, pašvęsk mus savo Dvasia, kad mes, palikę nuodėmes, gyventume Tau ir regėtume Tavo garbę per amžius. Amen.

Didysis (Žaliasis) Ketvirtadienis

1. Šventasis Viešpatie Jėzau, šią dieną mes šloviname Tavo neapsakomą meilę, dėl kurios Tu kentėdamas bei mirdamas atpirkai mūsų nuodėmes ir, būdamas tikras Dievo Avinėlis, Šventosios Vakarienės sakramente save palikai mums valgiu. Tavo kūnas yra tikras valgis, ir Tavo kraujas - tikrasis gėrimas. Tam, kuris valgo Tavo kūną ir geria Tavo kraują, Tu pažadi būsimąjį prisikėlimą ir amžinąjį gyvenimą. Todėl duok mums šią dievišką Vakarienę visuomet švęsti gyvame tikėjime ir meilėje. Kada tik valgysime šios duonos ir gersime iš šios taurės, atsiųsk mums savo Šventosios Dvasios, kad širdimi, burna ir doru elgesiu skelbtume Tavo mirtį, kol galiausiai, Tau atėjus, švęsime šią Vakarienę Tavo Dangaus Karalystėje. Amen.
2. Visagali amžinasis Dieve, padėk, kad mes, vartodami Tavo Sūnaus kūno ir kraujo švenčiausiąjį sakramentą, Jo kentėjimą ir mirtį taip atsimintume ir Jo mirtį taip apsakytume, kaip Jis yra mums liepęs. Duok mums Šventąją Vakarienę vartoti taip, kad mes kasdien vis labiau Jo atpirkimo dalyviais taptume per Tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.

Didysis Penktadienis

Šventas ir teisus Dieve! Kaip mes galėtume Tau atsidėkoti už Tavo neapsakomą malonę, kad Tu, šventas Dieve, kai mes dėl savo nuodėmių buvome verti Tavo rūstybės ir tapę prapuolimo vaikais ir negalėjome jokiu būdu patys išsigelbėti, davei mums sutaikymą per savo vienatinį Sūnų ir Jį mums paskyrei permaldavimo auka už mūsų nuodėmes. Jis priėmė mūsų vargingą kūną ir kraują, kad nešiotų šiame kūne mūsų nuodėmes. Jis praliejo kruviną prakaitą didžioj e mirties kančioje, kad mes per Jį ramybę, paguodą ir džiaugsmą turėtume. Jis lyg koks piktadarys davėsi surišamas, kad mes būtume nuo nuodėmių atrišti ir laisvi. Jis kentėjo panieką, pajuoką ir išgėdinimą, kad mes dėl nuodėmių nebūtume apgėdinami. Jis nekaltas buvo pasmerktas mirčiai, kad mūsų kaltės būtų atleistos. Jis leido savo šventą kūną prikalti ant kryžiaus, kad mūsų kalčių raštas būtų sunaikintas. Jis, kabėdamas ant kryžiaus medžio, tapo už mus prakeikimu, kad mes būtume Viešpaties Dievo palaimintieji. Jis, kentėdamas kančias, šaukė: „Mano Dieve, mano Dieve, kodėl mane apleidai!", kad mes niekuomet nebūtume apleisti. Jis, mirdamas už mus, praliejo savo kraują, kad Jo kraujas švarintų mus nuo visų nuodėmių ir mes, sutaikyti su Tavimi, ar gyvi, ar mirę, Tau priklausytume ir amžinai gyventume. Padėk mums atsidusti mūsų mirties valandoje Kristaus žodžiais: „Tėve, į Tavo rankas aš atiduodu savo dvasią!“ Amen.

Velykos

1. Išganytojau, atgaivink mūsų alkstančias sielas linksma Tavo prisikėlimo žinia, kad, palikę nuodėmes, Tau prisikeltume nauju gyvenimu. Tu, tikroji pasaulio šviesa ir gyvybe, savo Dvasios jėga pasirodyk mumyse, kad būtų gyva mūsų meilė, gyvas mūsų tikėjimas, gyvi mūsų darbai. Savo paguoda ramink visus vargstančius, linksmink liūdinčius, stiprink silpnuosius. Būk ir mums saule bei skydu, apšviesk mūsų gyvenimo kelią, kad vaikščiotume Tavo šviesoje. Dangiškasis Tėve, ramybės Dieve, išvedęs iš numirusiųjų didįjį mūsų Ganytoją Viešpatį Jėzų Kristų, papuošk mus visokeriopomis gėrybėmis, kad vykdytume Tavo valią: Tau gyventume, Tau mirtume ir pagaliau linksmai prisikeltume amžinam gyvenimui per Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuriam tesie garbė per amžius. Amen.
2. Viešpatie Jėzau Kristau, Tu buvai miręs, bet dabar esi gyvas amžinai. Tave garbindami ir Tavimi džiaugdamies švenčiame šlovingą Tavo prisikėlimo dieną. Tu, Viešpatie, buvai stipresnis už mirtį. Tu esi tarp mūsų, Tu gyvas Išganytojas visų, kurie Tave myli ir Tavęs ieško. Meldžiame Tave: sąžinės bėdoje būk mūsų ramybe, silpnybėje mūsų jėga, kentėjimų naktį mūsų saule, mirtyje mūsų pergale ir amžina viltimi. Ištikimasis Atpirkėjau, Tu esi Pirmasis ir Paskutinysis, tikėjimo vadovas ir atbaigėjas, duok alkstančioms sieloms savo dvasios ir meilės, kad jos prisikeltų iš nuodėmės ir vaikščiotų Tavo šviesoje. Amen.
3. Viešpatie, suteik mano širdžiai tikrą Velykų džiaugsmą. Paskatink mane savo Dvasia keltis iš nuodėmių. Būk su manimi šio gyvenimo kelionėje ir lydėk mane per visas dienas. Uždek mano širdį, kad ji liepsnotų Tavo meile, kad aš Tavimi raminčiaus sielvartuose. Kada jau baigsis mano gyvenimo diena ir ateis paskiausias vakaras, Viešpatie, pasilik prie manęs su savo malone, kad ir mirtyje jausčiau Tavo artybę, paguodą ir ramybę. Savo šlovės dieną prikelk mane iš kapo ir nuvesk į rojų, kad Tavo šviesoje amžinai regėčiau Tavo veidą. Amen.
4. Įspausk, o Viešpatie, giliai į mūsų širdis savo brangiosios Evangelijos žodžius, kad Tu paaukotas dėl mūsų nusikaltimų ir prikeltas mums išteisinti. Duok, kad, garbinant malonę, nugalinčią Tavo mirtį, visos mūsų dienos būtų prasmingos, didžios ir Tau pašvęstos ir dovanok mums visiems išvysti, ką čia tikėjome. Per Tavo meilę ir malonę. Amen.

Kristaus dangun žengimas (Šeštinės)

Dangiškasis Tėve, dėkojame Tau, kad Tu mūsų Viešpatį Jėzų Kristų išaukštinai ir davei Jam vardą, kilniausią iš visų vardų, kad Jėzaus vardui priklauptų kiekvienas kelis danguje ir žemėje, kad visomis kalbomis išpažintų, jog Jėzus Kristus yra Viešpats Dievo Tėvo šlovei. Garbiname Tave, kad Tu į išaukštinto mūsų Viešpaties rankas atidavei visų galybių raktus ir apvainikavai Jį savo Bažnyčios Galva ir Valdovu. Padėk mums sekti savo Viešpačiu, kuris per kovą žengė į laimėjimą, per skausmą į džiaugsmą, kad mes galėtume Jo šlovę regėti. Dangiškasis Tėve, šventink savo tikinčiųjų Surinkimą. Papuošk jį kantrumo, ištvermės ir tikėjimo žiedais. Dovanok mums Šventąją Dvasią, nes be Jos pagalbos mes esame silpni ir nepajėgiame eiti tikruoju keliu. Suteik mums tikrą išmintį, dangiškasis Tėve, ir šventink mus savo žodžiu, kad nenuklystume nuo tiesos. Tvirtink vienybės ir broliškumo dvasią tarp mūsų. Visų gerų ir tobulų dovanų Davėjau, parodyk visai krikščionijai savo gailestingumą ir malonę. Mus visus atgimdyk ir apšviesk, kad būtume atnaujinti pagal Tavo veidą ir amžinai garbintume Tavo didįjį vardą. Amen.

Sekminės

1. Viešpatie, Tu didžiąją Sekminių dieną krikštijai savo tarnus Dvasios krikštu, kad ugningais liežuviais skelbtų Tavo išganymą, malonėk savo dieviška jėga apimti ir mūsų sielas, kad jos taptų Tavo namais, savo žodžio galia skaidrink ir šventink mūsų širdis. Uždek mūsų dvasią savo meilės ugnimi, kad mūsų širdies altoriai Tau visados liepsnotų tyra aukos liepsna. Nugalėk mumyse visokias žemiškas dvasias ir pašvęsk mus Tu pats savo tarnybai. Suteik mūsų Surinkimui tų brangių Dvasios dovanų, kuriomis puošei pirmųjų laikų krikščionis.
Mes, kurie esame lyg išdžiūvęs kaulų laukas, laukiąs Tavo Dvasios atgaivinimo, prašome siųsti mums savo Dvasią iš dangaus, kad būtume atgimdyti, sutvirtinti ugnies krikštu ir amžinai liktume Tavo vaikais ir dangiškosios karalystės paveldėtojais. Amen.
2. O, ateik dabar, ateik Šventoji Dvasia, Tu, švelni nuliūdusių širdžių ramintoja ir globėja šių laikų varguose: ateik, nuodėmių valytoja ir žaizdų gydytoja, ateik, silpnųjų stiprybe ir pavargusiųjų ramsti! Ateik, mažųjų mokytoja ir išpuikėlių drausmintoja! Ateik, ištikimas našlaičių Tėve ir maloningas našlių Teisėjau! Ateik, vargdienių viltie ir apsunkintų gaivestie! Ateik, jūrų žvaigžde ir uoste audrose! Ateik, brangus gyvenimo papuo¬šale ir paskutinis sustojime mirtyje! Ateik, Šventoji Dvasia, ateik, pasigailėk manęs. Padaryk mane sau tinkamą ir nusileisk maloningai ant manęs! Tu esi didi, aš - mažas, Tu stipri, aš - silpnas. Teįvyksta tai dėl Tavo didžio gailestingumo. Amen.
3. Mielas dangaus Tėve, prašome Tave, malonėk suteikti vis iš naujo mums savo Šventąją Dvasią, kad Ji mus žadintų, apšviestų, padrąsintų ir įgalintų padaryti mažą, bet lemtingą žingsnį: nuo paguodos, kuria mes patys save raminame, į viltį, kuri ateina nuo Tavęs. Parodyk mums, koks šlovingas Tu esi ir kaip šlovinga Tavimi pasitikėti ir Tau paklusti. Amen.

Šventoji Trejybė

Dėkojame Tau, amžinas neregimas Dieve Tėve, kad sutvėrei mus, išganei ir pašventinai, padarei mus savo vaikais ir amžino gyvenimo paveldėtojais. Gailestingasis Tėve, ganyk mus savo malone ir stiprink mūsų tikėjimą, kad mes niekada nesuabe¬jotume Tavo teisingumu, malone ir ištikimybe. Atleisk mūsų kaltes, savo meile sergėk mus amžinam išganymui. Brangusis Atpirkėjau, suteik mums savo ramybę, kurios negali duoti ir atimti pasaulis, laimink mus gyvenant ir mirštant. Šventoji Dvasia, pašvęsk mus, kad mūsų dvasia su kūnu ir siela būtų išlaikyti nepeiktini Jėzaus Kristaus dienai. Amen.

Atgailos ir maldų diena

(žiūr.: Pelenų Trečiadienis)

Pjūties padėkos šventė

1. Gailestingasis Dieve, dangiškas Tėve, dėkojame Tau iš širdies, kad Tu nesielgei su mumis pagal mūsų nuodėmes, bet iš savo didžio gailestingumo dovanojai mums ir mūsų vaikams kasdienę duoną, kartu su viskuo, kas reikalinga mūsų kūniškos gyvybės palaikymui. Meldžiame Tave, valdyk savo Šventąja Dvasia, kad mes per žemiškus rūpesčius neužmirštume Tavo amžinųjų turtų, priimtume Tavo dovanas su padėka ir jas šventintume Tavo žodžiu bei malda. Padėk mums rūpintis savo siela, kad ji nepasiliktų tuščia, jog mes neužmirštume jos maitinti dvasine duona - Tavo žodžiu ir per Tavo malonę prisirengtume amžinam gyvenimui per Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.
2. Visagali Dieve, gailestingasis Tėve, Tu atveri savo dosnią ranką ir iš tėviško gerumo sotini visa, kas gyva; nuolankiai dėkojame Tau, kad savo palaima vainikavai laukus ir vėlei leidai mums surinkti žemės vaisius; laimink ir sergėk amžinąją Tavo žodžio sėklą mūsų širdyse, kad visuomet duotume gausių teisumo vaisių, kaip padėkos auką Tau. Amen.

Reformacijos šventė

Amžinas šventas Dieve! Dėkojame Tau ir garbiname Tave už visa, ką ligšiol padarei savo Bažnyčios išlaikymui ir jos ugdymui žemėje. Dėkojame Tau, kad neleidai užgesti Evangelijos šviesai, o netikėjimo ir prietarų laikais sugrąžinai Bažnyčią į neklaidingą savo švento žodžio tiesą. Dėl savo didžiojo vardo garbės padėk mums savo Šventąja Dvasia išsergėti liuteroniško tikėjimo pagrindus, kuriuos, padedant Tavo malonei, atkovojo mūsų tėvai. Vis labiau apšviesk mus savo amžinosios tiesos šviesa ir stiprink mus evangeliška laisve, kad elgtumės pagal savo pašaukimą.
Mes guodžiamės Tau, meilės ir ramybės Dieve, kad tarp mūsų nebūtų tiek daug vaidų, susiskaldymo ir nesutarimų, ir prašome Tave valdyti mus savo Šventąja Dvasia, kad Ji palenktų mūsų širdis prie santaikos ir susiklausymo ir vis labiau suartintų tikinčiuosius. Duok mums ir visiems Tavo išpažinėjams, kokios tikybos jie bebūtų, taikingą mintį bei ramią dvasią ir priartink tą šlovingą dieną, kada išnyks skiriamosios užtvaros ir visa krikščionija taps viena kaimene su vienu Ganytoju, kuris yra Bažnyčios Galva - mūsų Viešpats Jėzus Kristus. Amen.

Mirusiųjų minėjimas

1. Amžinas visagali Dieve, mirusiųjų ir gyvųjų Viešpatie, minėdami užmigusius, kuriuos Tu išgelbėjai iš visų laikino gyvenimo sielvartų ir perkėlei į savo dangiškąją karalystę, mes dėkojame už visą kūnišką ir dvasišką palaiminimą, kurį jiems teikei per jų gyvenimą nuo pat mažens iki paskutinės valandos. Garbiname Tavo šventąjį vardą už visus kryžius, sielvartus ir džiaugsmus, už visą liūdesį ir raminimą, kuriuo Tu aplankei ir laiminai mūsų mylimųjų žemiškas dienas, taip jau už visa, ką Tu perjuos teikei ir mums.
Ateik su savo paguoda pas visus, kurie prislėgti liūdi užmigusiųjų mirties ir atgaivink jų dvasią savo malonės žodžiu ir amžinojo gyvenimo viltimi. Mus visus gerai prirenk laimingai šio gyvenimo pabaigai ir mūsų mirties valandą stiprink tikėjimą į Tavo Sūnų, kuris yra mūsų teisumas ir pašventimas, mūsų prisikėlimas ir gyvastis, kad Jo jėga mes pergalėtume mirties baimę.
Kai mūsų ausys jau nebegirdės, teduoda Tavo Dvasia liudijimą mūsų dvasiai, jog mes - Tavo vaikai ir Tavo malonės dalininkai Kristuje. Kai mūsų akys nebematys, atverk mūsų tikėjimo akis, kad matytume atvirą dangų ir Jėzų Kristų Tavo dešinėje. Kai mūsų liežuvis nebekalbės, Tavo Dvasia teužtaria mus ir tepadeda mūsų sielai šauktis Tavęs: „Tėve, į Tavo rankas atiduodu savo Dvasią."

Padėk, ištikimasis Dieve, mums gyventi Tavo baimėje, numirti Tavo malonėje, ilsėtis kape Tavo apsaugoje, atsikelti Tavo galybe ir paveldėti palaimintą viltį - amžinąjį gyvenimą vardan Tavo mielojo Sūnaus, mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus, kuriam kartu su Tavimi ir Šventąja Dvasia tebūnie galybė, garbė ir viešpatavimas per amžių amžius. Amen.
2. Gerasis Dieve, be galo gražiais ryšiais Tu sujungei mus su mūsų artimaisiais. Tėvai ir seneliai perdavė mums iš Tavęs gautąjį gyvybės pradą, tikėjimo ir doros lobį, medžiagines gėrybes, mus šildė brolių, seserų ir kitų artimųjų meilė, rėmė draugų ir bičiulių pagalba. Tu juos jau pašaukei iš šio pasaulio, ir mums, čia likusiems, tebesopa netekties žaizda. Tačiau lenkiame savo galvas prieš Tavo Apvaizdą ir atiduodame savo mirusiuosius į tėviškas Tavo rankas. Atlygink jiems už visa gera savo ramybės prieglobsčiu ir leisk regėti savo garbę, o mus pačius tvirtai vesk savo keliais, kad susitiktume su savo brangiaisiais dangaus džiaugsme, kur jau nebegrės išsiskyrimas. Amen.
3. Amžinasis Dieve ir Tėve, Tu esi ne mirusiųjų, bet gyvųjų Dievas, nes Tavyje gyvi visi tikintieji, kurie ilsisi žemės glėbyje savo kapuose. Meldžiame Tave: neleisk mums mirties akivaizdoje išsigąsti ir nusiminti, bet per savo Šventąją Dvasią maloningai suteik mums tikrą tikėjimą ir tyrą sąžinę, kad krikščioniškai gyventume ir, skirtajai valandai atėjus, išganingai nuo šio pasaulio atsiskirtume, ramybėje užmigtume ir saldžiai ilsėtumės, kol Tu atversi mūsų kapus ir prikelsi mus amžinajam gyvenimui per Tavo mieląjį Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį. Amen.