Liturginės formos sekmadieniams ir šventėms

APREIŠKIMAS MARIJAI

(Kovo 25 diena)
Divites plebis
BIBLIJOS VOTUMAS

Bet, atėjus laiko pilnatvei, Dievas atsiuntė savo Sūnų, gimusį iš moters, pavaldų įstatymui (Gal.4,4).

ĮŽANGINIS PRIEGIESMIS

Šalies turtuoliai stengsis tau įtikti. *
Savo spalvingu apdaru apsitaisiusi ji vedama į vidų pas karalių;
Pamergės jos draugių palyda atvedamos prie tavęs; *
Lydimos džiūgavimų ir krykštavimų.
(Ps) Širdis man tvinsta kilniais žodžiais, *
Kai dedu šias eiles karaliui.
Garbė Dievui Tėvui ir Sūnui ir Šventajai Dvasiai. *
Kaip tai buvo pradžioje, dabar ir visados, ir taip per amžių amžius. Amen.
(Ps.45,13b.15.16a.2)

[Šalies turtuoliai stengsis tau įtikti. *
Savo spalvingu apdaru apsitaisiusi ji vedama į vidų pas karalių;
Pamergės jos draugių palyda atvedamos prie tavęs; *
Lydimos džiūgavimų ir krykštavimų.]

DIENOS MALDA

Dieve, tu norėjai, kad tavo Sūnus, angelui apreiškiant, priimtų kūną iš šventosios mergelės Marijos; padėk mums tikėti, kad ji yra Dievo gimdytoja, kad mes iš jo kūniško gimimo gautume naudos bei vaisių; meldžiame to per tą patį tavo Sūnų Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį, kuris gyvena ir viešpatauja su tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

ŠVENTO RAŠTO SKAITINIAI

Senasis test.: Iz.7, 10-14 III
Laiškas: Gal. 4, 4-7 II
Evangelija: Lk.1, 26-38 I

SENASIS TESTAMENTAS

Viešpats kalbėjo Ahazui: “Prašyk Viešpatį, savo Dievą, ženklo; tebūna jis ar iš Šeolo gelmių, ar iš padangės aukštybių.” Ahazas atsakė: “Ne! Neprašysiu ir negundysiu Viešpaties!” Tuomet jis atsakė: “Klausykitės, Dovydo namai! Negi per maža jums varginti žmones, kad varginate ir mano Dievą?! Todėl pats Viešpats duos jums ženklą. Štai mergelė laukiasi kūdikio; ji pagimdys sūnų ir pavadins jį vardu Emanuelis.”

Iz.7, 10-14

LAIŠKAS

Atėjus laiko pilnatvei Dievas atsiuntė savo Sūnų, gimusį iš moters, pavaldų įstatymui, kad atpirktų esančius įstatymo valdžioje ir kad mes įgytume įsūnystę. Taigi jūs esate įsūniai; Dievas atsiuntė į mūsų širdis savo Sūnaus Dvasią, kuri šaukia: “Aba, Tėve!” Tad tu jau nebe vergas, bet įsūnis, o jeigu įsūnis, tai Dievo valia esi ir paveldėtojas.

Gal. 4, 4-7

ALELIUJA POSMAS

Kas yra toks kaip Viešpats, mūsų Dievas? Jis lenkiasi žemai pamatyti, kas danguje ir žemėje! Aleliuja! (Ps.113,5a.6)

EVANGELIJA

Šeštą mėnesį angelas Gabrielius buvo Dievo pasiųstas į Galilėjos miestą, kuris vadinasi Nazaretas, pas mergelę, sužadėtą su vyru, vardu Juozapas, iš Dovydo namų; o mergelės vardas buvo Marija. Atėjęs pas ją, angelas tarė: “Sveika, malonėmis apdovanotoji! Viešpats su tavimi!” Išgirdusi šiuos žodžius, ji sumišo ir galvojo sau, ką reiškia toks sveikinimas. O angelas jai tarė: “Nebijok, Marija, tu radai malonę pas Dievą!
Štai tu pradėsi įsčiose ir pagimdysi sūnų, kurį pavadinsi Jėzumi. Jisai bus didis ir vadinsis Aukščiausiojo Sūnus. Viešpats Dievas duos jam jo tėvo Dovydo sostą; jis karaliaus Jokūbo namuose per amžius, ir jo karaliavimui nebus galo.”
Marija paklausė angelą: “Kaip tai įvyks, jeigu aš nepažįstu vyro?” Angelas jai atsakė:
“Šventoji Dvasia nužengs ant tavęs, ir Aukščiausiojo galybė pridengs tave savo šešėliu; todėl ir tavo kūdikis bus šventas ir vadinamas Dievo Sūnumi. Antai tavoji giminaitė Elzbieta pradėjo sūnų senatvėje, ir šis mėnuo yra šeštas tai, kuri buvo laikoma nevaisinga, nes Dievui nėra negalimų dalykų.” Tada Marija atsakė: “Štai aš Viešpaties tarnaitė, tebūna man, kaip tu pasakei.” Ir angelas pasitraukė.

Lk.1, 26-38