Įvykių apžvalga

Reformacijos ir Ievos Simonaitytės metų popietė Vilniuje

Pirmąjį advento sekmadienį, gruodžio 3 d., po pamaldų Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje parapijiečius ir sostinės visuomenę kvietė Reformacijos ir Ievos Simonaitytės metams skirta teatralizuota literatūrinė muzikinė kompozicija „Jeigu taip parašiau“.

Surinkimininkų judėjimas Mažojoje Lietuvoje

Reformacijos jubiliejaus metais Lietuvių kalbos institutas ėmėsi įgyvendinti unikalų projektą „Moderniųjų iniciatyvų ir tradicijos dialogas: surinkimininkų judėjimas Mažojoje Lietuvoje“.

Piktupėnų parapija ant išnykimo ribos

Pastarąjį kartą apie Piktupėnus (Pagėgių sav.) ir Piktupėnų evangelikų liuteronų parapiją platesnė Lietuvos visuomenė bus girdėjusi bene 2010 m. Tų metų liepos 18 d. buvusios senosios Piktupėnų mokyklos sandėliuko pamatuose buvo atkastos dėžės su parapijos archyvo dokumentais ir altoriaus kryžius, paslėpti Antrojo pasaulinio karo pabaigoje nuo artėjančios sovietų kariuomenės besitraukiančių parapijiečių. Reformacijos laikus menančios Piktupėnų parapijos pirmoji bažnyčia buvo pastatyta 1574 m. Vėlesnė bažnyčia iškilo 1744 m., mūrinis pastatas rekonstruotas 1853 m., paaukštintas bokštas su neobarokiniu kupolu, sumontuoti vargonai. 1944 m. spalio pradžioje Piktupėnų apylinkėse vykę mūšiai bažnyčią sugriovė, sovietų okupacijos metais nieko neliko net iš griuvėsių, nuniokoti ir kiti parapijai priklausę pastatai, miestelyje stovėję paminklai, nusiaubtos senosios kapinės. Išlikę negausūs parapijiečiai pamaldas daugiausia lankė Lauksargiuose. Piktupėnų parapija atkurta 1993 m., netrukus jai pavyko atgauti ir susiremontuoti 1865 m. pastatytą kleboniją, kurioje ir šiandien laikomos pamaldos. Deja, parapijiečių likusi vos saujelė...

Reformacija ir senoji Lietuvos raštija

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, nuo 2003 m. kasmet rengiantis įvairioms mūsų senosios raštijos temoms nagrinėti skirtas viešas mokslines konferencijas – „Jurgio Lebedžio skaitymus“, šių metų lapkričio 17 d. pakvietė į Reformacijos 500 metų sukakčiai ir Jono Berento (1667–1737), Prūsų Lietuvos liuteronų kunigo, religinių leidinių vertėjo bei redaktoriaus, gimimo 350 metų jubiliejui skirtą konferenciją „Reformacija ir senoji Lietuvos raštija“.

Susitiko visa Lietuvos evangelikų liuteronų šeima

Kretingos evangelikų liuteronų bažnyčios bendruomenė per Tris Karalius dalyvavo tradicinėje naujametinėje visos Lietuvos evangelikų liuteronų bendruomenių šventėje Kaune.

Surinkimininkų judėjimas Mažojoje Lietuvoje

Reformacijos jubiliejaus metais Lietuvių kalbos institutas ėmėsi įgyvendinti unikalų projektą „Moderniųjų iniciatyvų ir tradicijos dialogas: surinkimininkų judėjimas Mažojoje Lietuvoje“.

Atvirų durų dienos Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijoje

Minint Reformacijos 500 metų jubiliejų, Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapija lapkričio 3–5 d. surengė atvirų durų dienas. Parapijiečiai visus norinčius kvietė iš arčiau pažinti liuteronišką tradiciją, pamintyti apie Reformacijos svarbą, drauge švęsti šią svarbią istorinę šventę.

Spalio 31-oji Vilniaus bažnyčiose

Reformacijos šventės vakarą Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje kvietė LEBMS ir valstybinio choro „Vilnius“ Reformacijos metų ciklo baigiamasis koncertas. Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandraugos iniciatyva Reformacijos jubiliejaus koncertinio turo metu „gražiausios evangelikų liuteronų bei evangelikų reformatų giesmės ir Vakarų Europos kompozitorių kūriniai“ per pusę metų nuskambėjo net 28-iuose miestuose ir miesteliuose. Daugelyje aplankytų parapijų koncertinės programos branduolį papildydavo vietiniai chorai bei atlikėjai. Laukia ir Reformacijos jubiliejui skirta evangeliškų giesmių kompaktinė plokštelė bei specialus giesmynas chorams.

Reformacijos poveikis Lietuvos kultūros atsinaujinimui

Švenčiant Reformacijos 500 metų sukaktį ir Lietuvoje šios sukakties minėjimą valstybės lygmeniu inicijavusios Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugijos gyvavimo 25-metį, Vilniuje LDK Valdovų rūmuose spalio 26 d. kvietė tarptautinė mokslinė konferencija „Reformacija Lietuvoje ir jos poveikis kultūros atsinaujinimui“.

Reformacijos metų atradimas

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje spalio 9 – lapkričio 30 dienomis veikė paroda „Reformacijai – 500“, kurioje eksponuoti bibliotekoje saugomi spaudiniai ir rankraštiniai dokumentai, perteikiantys Reformacijos istoriją Vakarų Europoje ir Lietuvoje.

Susitiko visa Lietuvos evangelikų liuteronų šeima

Kretingos evangelikų liuteronų bažnyčios bendruomenė per Tris Karalius dalyvavo tradicinėje naujametinėje visos Lietuvos evangelikų liuteronų bendruomenių šventėje Kaune.

Kūčių pamaldos Šilalėje

Gruodžio 24 d. Šilalės evangelikų liuteronų bažnyčioje vyko Kūčių pamaldos. Šventiškai išpuoštoje bažnyčioje susirinkusiems tikintiesiems kunigas Mindaugas Dikšaitis linkėjo: „Nepalikite Kristaus čia, bažnyčioje, išsineškite Kristų į namus. Nepadarykite Kristaus savo svečiu padarykite Kristų savo gyvenimo bendražygiu ir bendrakeleiviu. Matykite Kalėdose tikrąją jų prasmę Dievo meilę, parodytą mums visiems.”

Priekulės tikintieji dalijosi Kalėdų šventės džiaugsmu

Aš skelbiu jums didį džiaugsmą: šiandien jums gimė Išganytojas – Viešpats Mesijas” (Lk 2, 10-11).

Ir šiemet Priekulės parapija Kristaus gimimo šventę sutiko pilnutėlėje bažnyčioje. Šventines pamaldas, kuriose dalyvavo virš 90 tikinčiųjų, papuošė muzikinė programa. Jaunoji solistė Smiltė Petraitytė po varpų skambesio giedojo giesmelę: „Kas ten miega taip gražiai, guli prakarte kukliai“, o liturgijoje kalėdinius kūrinius giedojo parapijos vargonininkė Inga Petkūnienė su jau pilnametėmis dukromis Ieva ir Auguste.

Reformacijos 500 metų jubiliejaus pamaldos Tauragėje

Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia į bendras Reformacijos šventės pamaldas, kasmet iškilmingai švenčiamas vis kitoje parapijoje, šiais Reformacijos jubiliejaus metais kvietė Tauragės Martyno Mažvydo evangelikų liuteronų bažnyčioje. Ne vieną dešimtmetį Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios sostine buvusi Tauragė šiemet džiugiai švenčia ir ev. liuteronų parapijos 450 metų sukaktį.

Lauksargių bažnyčiai 130

Jubiliejiniais 500-taisiais Reformacijos metais savo bažnyčios pastatymo ir pašventinimo 130 jubiliejų mininčią Lauksargių parapiją pasveikino Skaudvilės kultūros namų literatų klubo atstovai, po pamaldų praturtinę jubiliejinę šventę savos kūrybos pasirodymu, bei Tauragės savivaldybės atstovė Rita Grigalienė dovanėlėm pagerbusi ir jaunuosius Skaudvilės artistus. Daugiau svečių, tiesa sakant, niekas ir nekvietė, nes ne labai kuo turėta pasigirti... Šventovės vidus neatrodo šventiškai...

Pasaulio studentų krikščionių federacija – kur link judame?

Kas dvejus metus rengiama Pasaulio studentų krikščionių federacijos (WSCF) Europos regiono asamblėja šių metų spalį kvietė į Airiją. Nedideliame Prosperous miestelyje (airiškai – An Chorrchoill) susirinkę dvidešimt penki Federacijai priklausančių akademinio jaunimo judėjimų atstovai dvejų metų kadencijai rinko WSCF Europos regiono komitetą. Programų koordinatore išrinkta Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugijos atstovė Lina Leonavičiūtė. Naujos kadencijos komitete ji pakeitė dvejus metus draugijai atstovavusią ryšių koordinatorę Jurgitą Koženiauskaitę. Nuo 1998 m., kai Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugija – LELB Jaunimo centro padalinys tapo asocijuota Federacijos nare, Lina yra jau penkta draugijos atstovė WSCF Europos regiono komitete.

Krikščioniškoji Batakių stovykla – čia jauku ir miela

Vasara vaikams – atostogų ir stovyklų metas. Tauragės rajone didžiausia, talpinanti virš 200 vaikų, – krikščioniškoji Batakių stovykla, vaikų užimtumu ir dvasiniu ugdymu rūpinasi jau bemaž du dešimtmečius. Naujai surastus draugus, pasibaigus stovyklai, vaikams sunku paleisti – kaip patys teigė, tai vienintelė stovykla, iš kurios vaikai išvyksta su ašaromis akyse. Organizatorius kunigas Karolis Skausmenis teigia, jog 2-jų pamainų stovykla dvasiškai kasmet praturtina ne tik joje dalyvaujančius vaikus, bet ir be atlygio jų labui plušančius kelias dešimtis savanorių bei pačius dvasininkus.

„Vanagų” stovykloje Lietuvoje vaikai rinkosi jau 20 kartą

Klaipėdos rajono Agluonėnų seniūnijoje esančiame Vanagų kaime jau 20 kartą surengta krikščioniška vaikų ir jaunimo stovykla, geriau žinoma „Vanagų” vardu. Garsas apie šią stovyklą, kurią prieš dvidešimtmetį įkūrė ir iki šiol vadovauja Čikagoje gerai žinomas ir mylimas evangelikų liuteronų Tėviškės parapijos kunigas Liudas Miliauskas, jau seniai sklinda ir Lietuvoje, ir Amerikoje. Kai neseniai viešėdamas Čikagoje susitikau su kunigu ir paklausiau, ar galėčiau apsilankyti šioje stovykloje, kai jis bus Lietuvoje, gavau teigiamą atsakymą. Ir išties buvau maloniai priimtas Vanaguose, iš kur parsivežiau pačius geriausius įspūdžius.

Ekumeninis jaunimo susitikimas Rygoje

Tarptautinė krikščioniško jaunimo draugija „European Fellowship of Christian Youth“ sausio 19-22 dienomis įvairių šalių bei denominacijų jaunuolius sukvietė į ekumeninį seminarą „Be1 – Ecumenical course“ Rygoje. Čia juo rūpinosi Latvijos ev. liuteronų bažnyčios Jaunimo centras. Kursas, šiemet surengtas pirmąkart, skirtas suvokti ekumenizmo reikšmę, paskirtį ir svarbą. Tai darėme tiek iš teorinės, tiek iš praktinės pusės. Dalyvavo 18-30 metų jaunimas iš Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Vengrijos. Didžioji dalis buvo liuteronai, bet prisijungė ir keletas katalikų bei ortodoksų.

Jaunimo lyderių seminaras Vilniuje

Vasaros viduryje LELB Jaunimo centrą ir jo padalinį – Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugiją pasiekė ganėtinai netikėtas Europos ekumeninės jaunimo tarybos (EYCE) gen. sekretoriaus pasiūlymas: lapkritį Vilniuje surengti tarptautinį jaunimo vadovų seminarą. Atsakomybės koordinuoti pasirengimą seminarui ėmėsi draugijos narė Lina Leonavičiūtė, pastaruosius trejus metus viena iš EYCE vykdomos kampanijos „Sutraukykim grandines!“ koordinatorių. Rugsėjo 30 – spalio 2 d. Vilniuje surengtas tarptautinės seminaro organizatorių komandos pasitarimas, dar kartą pasitarti ir galutinai patvirtinti dienotvarkę organizatoriai susirinks prieš pat seminarą, lapkričio 11-13 d. Savaitės trukmės seminare dalyvaus apie dvidešimt EYCE vienijamų jaunimo organizacijų atstovų, priklausančių įvairioms bažnyčioms.

Reformacijos ir Ievos Simonaitytės metų popietė Vilniuje

Pirmąjį advento sekmadienį, gruodžio 3 d., po pamaldų Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje parapijiečius ir sostinės visuomenę kvietė Reformacijos ir Ievos Simonaitytės metams skirta teatralizuota literatūrinė muzikinė kompozicija „Jeigu taip parašiau“.

Piktupėnų parapija ant išnykimo ribos

Pastarąjį kartą apie Piktupėnus (Pagėgių sav.) ir Piktupėnų evangelikų liuteronų parapiją platesnė Lietuvos visuomenė bus girdėjusi bene 2010 m. Tų metų liepos 18 d. buvusios senosios Piktupėnų mokyklos sandėliuko pamatuose buvo atkastos dėžės su parapijos archyvo dokumentais ir altoriaus kryžius, paslėpti Antrojo pasaulinio karo pabaigoje nuo artėjančios sovietų kariuomenės besitraukiančių parapijiečių. Reformacijos laikus menančios Piktupėnų parapijos pirmoji bažnyčia buvo pastatyta 1574 m. Vėlesnė bažnyčia iškilo 1744 m., mūrinis pastatas rekonstruotas 1853 m., paaukštintas bokštas su neobarokiniu kupolu, sumontuoti vargonai. 1944 m. spalio pradžioje Piktupėnų apylinkėse vykę mūšiai bažnyčią sugriovė, sovietų okupacijos metais nieko neliko net iš griuvėsių, nuniokoti ir kiti parapijai priklausę pastatai, miestelyje stovėję paminklai, nusiaubtos senosios kapinės. Išlikę negausūs parapijiečiai pamaldas daugiausia lankė Lauksargiuose. Piktupėnų parapija atkurta 1993 m., netrukus jai pavyko atgauti ir susiremontuoti 1865 m. pastatytą kleboniją, kurioje ir šiandien laikomos pamaldos. Deja, parapijiečių likusi vos saujelė...

Kalėdinis vyskupo sveikinimas Bažnyčiai

„Mes patys išgirdome ir žinome, kad jis iš tiesų yra pasaulio Išganytojas". (Jn 4,42)

Ir štai tą pačią dieną du keliavo į Emausą

Šie metai gausūs jubiliejų. Ne tik Reformacijos 500 metų, bet ir kitos sukaktys įvairiose parapijose. Šių metų spalio 7 d. Sudargo evangelikų liuteronų parapija šventė savo bažnyčios pastatymo 20-ties metų jubiliejų. Dvidešimt metų nėra daug, lyginant su šimtmečiais, tačiau per 20 metų spėja užaugti vaikai, pasikeičia karta, o ne vienas per tą laiką spėjo nueiti ir į Amžinuosius namus.

Penkios kun. Pauliaus Tittelbacho gyvenimo epochos

Kėdainių miesto evangelikų liuteronų kunigas Paulius Tittelbachas buvo garsus ne tik savo parapijoje – jis buvo gerai pažįstamas visų tikėjimų Lietuvos žmonėms. Šios išskirtinės asmenybės nuomonės turėjo paisyti visi kunigo pergyventi politiniai režimai.

Tęsiant bendrystės ryšius Kretingos savivaldybėje lankėsi delegacija iš Blankenfelde-Mahlow

Kretingos rajono savivaldybės vadovai priėmė rajone viešinčią Vokietijos Blankenfelde-Mahlow miesto septyniolikos asmenų delegaciją, kurioje – Blankenfelde-Mahlow katalikų bažnyčios kunigas Steffen Karas, evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Steffen Wegener ir diakonas Thomas Hartmann, kurio dėka prieš 23 metus užmegzti draugystės ryšiai su Blankenfelde-Mahlow evangelikų liuteronų bendruomene. Svečius lydėjo Kretingos evangelikų liuteronų parapijos bendruomenės atstovė, Kretingos meno mokyklos mokytoja Rūta Šulskienė.

Po Klaipėdos krašto šventoves pasidairius

Žukų gyvenvietė įsikūrusi netoli Nemuno, prie Karšuvos girios, Mažosios Lietuvos pakraštyje. Ryškiausias gyvenvietės pastatas – evangelikų liuteronų bažnyčia. Žukų parapija, klestėjusi tarpukariu, o po Antrojo pasaulinio karo netekusi daugumos parapijiečių, sovietmečiu praradusi ir savo bažnyčią, 1992 metais atgavo ją visiškai nuniokotą. Ji buvo paversta trąšų sandėliu, daug metų stovėjo skylėtu stogu. Parapijos kunigo rūpesčiu gauta Europos parama ir pastatas išgelbėtas nuo griūties. Deja, mūsų Nepriklausomos Lietuvos statybininkai iš „Pamario restauratoriaus“ dirbo nusikalstamai nekokybiškai... Be stogo remonto bažnyčios viduje būtini sudėtingi restauracijos darbai, nes mūro sienose per daugelį metų įsigėrusios trąšos jas ardo. Parapijai priklausantis visas pastatų ansamblis, kuriam taip pat reikalingas kapitalinis remontas, dabar vertinamas kaip Architektūros paminklas, saugomas valstybės. Deja, valstybė, jos Paveldo inspekcija savo griežtais reikalavimais ne saugo, ne padeda, o trukdo savininko iniciatyvoms. Tris kartus rašytas klebonijos pastato remonto projektas buvo atmestas.

Pirmasis Advento sekmadienis Visbeke

Lapkričio 27 d. Visbeko (Žemutinė Saksonija, Vokietija) Emauso bažnyčioje šventėme pirmąjį Advento sekmadienį ir 20-ties metų Visbeko ir Sudargo ev. liuteronų parapijų partnerystę.

Tarptautinio projekto susitikimai Lenkijoje ir Italijoje

Pernai rudenį rašėme apie Sudargo evangelikų liuteronų parapijos įsitraukimą į ES programos ,,Erasmus+“ projektą ,,Sakralinės erdvės, kaip europietiškumo atminties būtovės“. Tada lankėmės Herzogsägmühle diakonijoje Bavarijoje (Vokietija). Šių metų birželį projekto susitikimas vyko Liberece, Čekijoje, liepos mėnesį – Sibiu, Rumunijoje, rugsėjį – Olštyne, Lenkijoje, ir lapkritį – Romoje, Italijoje.

Viešnagė Misūrio Sinode

Liepos 16-20 dienomis Naujajame Orleane (JAV) vyko Misūrio Sinodo Liuteronų Bažnyčios organizuotas jaunimo sąskrydis „In Christ Alone“ (Tiktai Kristuje). Į šį sąskrydį Misūrio Sinodo Jaunimo tarnybos direktoriaus kun. Marko Kiesslingo ir Diakoninės tarnybos direktorės Grace Rao kvietimu vyko LELB atstovai Viltė Keturkaitė, Dovydas Jonas Šulskis, Tomas Pavilanskas-Kalvanas, Rūta Šulskienė ir vysk. Mindaugas Sabutis.

Lietuvoje surengta pirmoji tarptautinė diakoninio projekto „Dialogas“ konferencija

Spalio 11-13 dienomis Klaipėdoje vyko tarptautinė konferencija „Dialogas“, ją surengė LELB VšĮ „Liuteronų diakonija“, vadovaujama kunigo Mindaugo Kairio. Tris dienas vykusioje konferencijoje dalyvavo diakonijų, nevyriausybinių organizacijų, su priklausomybėmis dirbančių įstaigų atstovai iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Vokietijos ir Rumunijos. Pagrindinė konferencijos nagrinėta tema – „Priklausomybės prevencija ir reabilitacija“.

“Pasaulį seną išardysim iš pačių pamatų...“

Po trejų metų Šakių vaikų globos namų gali nelikti, nes Socialinės apsaugos ir darbo ministerija užsimojo viską taip pertvarkyti, kad svarbiausiu tikslu tapo sugriauti ne tik didžiulius valstybinius globos namus, kuriuose gyvena 100 ir daugiau beglobių vaikų, bet ir nedidelius šeimynose gyvenančių vaikų namus rajonuose.

Šakių vaikų globos namai – ant populizmo aukuro

Daugiau kaip dešimtmetį veikiantys Šakių vaikų globos namai iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sulaukė pranešimo, jog nuo 2020 metų privalės nutraukti veiklą, nors prieš trejus metus SADM pritarė, kad bendruomeniniai vaikų globos namai už Europos Sąjungos lėšas statytųsi naują pastatą.

Ypatingų žmonių namai Šakiuose šventė dešimtmetį

Balandžio 28 d. Šakių evangelikų liuteronų parapijoje buvo švenčiamas dešimtasis dienos užimtumo centro sutrikusio intelekto asmenims gimtadienis. Bažnyčia vos talpino norinčius pasveikinti ir pasidžiaugti gražiu jubiliejumi. Į šventę atvyko ne tik šakiečiai, bet ir mūsų namiškiai Saksonijoje, Vokietijoje, kartu su kunige Steffi Stark.

Pirmieji projekto „Socialinis įgalinimas kaimo vietovėse“ įgyvendinimo metai

VšĮ „Liuteronų diakonija“, siekdama skatinti inovatyvias socialines paslaugas Jurbarko ir Pagėgių regionuose, nuo 2016 metų kovo mėnesio įgyvendina projektą „Socialinis įgalinimas kaimo vietovėse“. Projektą inicijavo Šlėzvigo-Holšteino (Schleswig-Holstein) diakonija, kuri projektui įgyvendinti subūrė 11 organizacijų iš Vokietijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos.

Tradicinė evangeliška Lietuvos giesmių šventė Šilutėje

Pirmoji Giesmių šventė, įvykusi dar prieškaryje – 1933 m. birželio 25 d. Biržuose, šiais metais tradicinių evangeliškų giesmių mylėtojus vėl sukvietė į Šilutės ev. liuteronų bažnyčią. Šie – Reformacijos jubiliejaus metai – turtingi renginių: nuo balandžio mėnesio valstybinis choras Vilnius, vadovaujamas vyr. dirigento Artūro Dambrausko, kartu su sopranu Asta Krikščiūnaite, baritonu Jonu Sakalausku, bosu Liudu Mikalausku, aktoriumi Vytautu Rumšu ir Čiurlionio styginių kvartetu koncertuoja įvairiuose miestuose ir miesteliuose, kai kuriuose jų repertuarą papildo vietinių parapijų atlikėjai. Tai valstybinio projekto Reformacijai – 500 dalis – 27-ių koncertų turas po Lietuvą.

„Giesmių giesmelė 2017“ skambėjo Švėkšnoje

Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga ir Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia drauge su Švėkšnos parapija (kun. Valdas Miliauskas) kvietė į 26-ąją Giesmių giesmelės šventę. Pirmoji Giesmių giesmelė prieš 25-erius metus 1992 m. gegužės 3 d. įvyko Šilutėje. Vis kitoje parapijoje rengiama vaikų ir jaunimo šventė šiemet skambėjo 150-ies metų jubiliejų švenčiančioje Švėkšnos ev. liuteronų bažnyčioje.

Muzikos, literatūros ir istorijos šventė Vilkyškiuose

Vienoje iš dešimties šių metų Lietuvos mažųjų kultūros sostinių balandžio 9 d., Palmių sekmadienį, prasidėjęs 7-asis tarptautinis festivalis „Vargonų muzika Vilkyškiuose – 2017“, pirmuoju koncertu Vilkyškių ev. liuteronų bažnyčioje paminėjo 100-ąsias vokiečių rašytojo Jonaneso Bobrovskio gimimo metines.

Palangoje tarėsi LEBMS

Balandžio 21-22 d. Palangos evangelikų liuteronų parapijoje vyko bažnyčios muzikų dviejų dienų seminaras „Te Deum Laudamus ir Reformacijos laikų muzika“, kurį vedė Misūrio Sinodo atstovas kun. James Krikava.

Pirmasis Vilniaus karilionas prabilo į miestą

Vilniaus evangelikų liuteronų nekantriai laukta diena išaušo rugpjūčio 14-ąją. Po daugiau nei dvejus metus trukusių darbų parapijai ir visuomenei buvo pristatytas bažnyčios varpinės bokšte įrengtas karilionas. Apie numatomą kariliono pašventinimą ir pirmąjį gyvą koncertą skelbta ne tik bažnyčioje, – apie artėjančią šventę rašė interneto dienraštis Bernardinai.lt, pranešė Lietuvos radijas (www.lrt.lt).

Reformacija ir senoji Lietuvos raštija

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, nuo 2003 m. kasmet rengiantis įvairioms mūsų senosios raštijos temoms nagrinėti skirtas viešas mokslines konferencijas – „Jurgio Lebedžio skaitymus“, šių metų lapkričio 17 d. pakvietė į Reformacijos 500 metų sukakčiai ir Jono Berento (1667–1737), Prūsų Lietuvos liuteronų kunigo, religinių leidinių vertėjo bei redaktoriaus, gimimo 350 metų jubiliejui skirtą konferenciją „Reformacija ir senoji Lietuvos raštija“.

Apie Reformacijos paveldą ir liuteronų dabartį Mažeikiuose

Reformacijos jubiliejaus metais susipažinti su vietos evangelikų liuteronų bažnyčia ir Reformacijos istorija mažeikiškius pakvietė Mažeikių ev. liuteronų parapija. Pasak rajono laikraščio „Santarvė“ korespondentės Neringos Švelnienės, „pro Mažeikių senamiestyje, Vydūno gatvėje, tykiai stūksančią evangelikų liuteronų bažnytėlę praeiname daugelis. Tačiau nedaugeliui yra tekę pabuvoti jos viduje.“

Žeimelio bendruomenės šventė

Pasitinkant Lietuvos valstybės atkūrimo jubiliejų, Žeimelyje kiekvieną metų ketvirtį vyksta renginių ciklas „Vienybės tiltai šimtmečiui“, skirtas čia gyvavusioms keturioms religinėms bendruomenėms. Gegužės 6 d. buvo minimos Reformacijos 500-osios metinės ir pagerbta evangelikų liuteronų bendruomenė.

Kun. Danieliaus Kleino paminėjimas Vilniuje

Lietuvos Reformacijos istorijos ir kultūros draugija kartu su Vilniaus ev. liuteronų parapija lapkričio 27 d. pakvietė paminėti Tilžės parapijos kunigo, pirmosios lietuvių kalbos gramatikos bei kitų raštų autoriaus Danieliaus Kleino (1609 05 30–1666 11 28) mirties 350-ąsias metines.

Asmenybė, dirbusi ateičiai

Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje spalio 7 d. įvykusi mokslinė konferencija „Martyno Liudviko Rėzos epocha ir jo darbai“ buvo viena paskutiniųjų iš M.L. Rėzos 240-ųjų gimimo metinėms skirtų renginių. Devynių mokslininkų iš Klaipėdos ir Vilniaus parengti pranešimai dar kartą patvirtino, kokia visapusiška asmenybė buvo M.L. Rėza. Šios iškilios asmenybės ir jo darbų vertinimas mokslininkams iki šiol kelia daug iššūkių.

Ekumeninė Reformacijos metų šventė Biržuose

Ekumeninėmis tradicijomis garsėjančių Biržų miesto šventė „Biržai – sostinė mano“, vykusi rugpjūčio 4-6 d., Reformacijos jubiliejaus metais Lietuvos žmonėms padovanojo galimybę per televiziją tiesiogiai stebėti ekumenines pamaldas Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje. Rugpjūčio 5 d. 12.00 val. jas transliavo LRT pagrindinis kanalas. Ekumeninių pamaldų liturgijai drauge su parapijos kunigu Rimu Mikalausku vadovavo šešių konfesijų dvasininkai.

 

Reformacijos metų šventė Naujojoje Akmenėje

Reformacijos jubiliejaus metai kovo 17 d. paminėti Naujojoje Akmenėje. Miesto kultūros rūmuose įžvalgomis apie Reformaciją ir tikėjimo svarbą dalijosi LEU doc. dr. Deimantas Karvelis, Lietuvos ev. reformatų bažnyčios generalinis superintendentas kun. Tomas Šernas, Naujosios Akmenės evangelikų bažnyčios (buv. „Tiesos žodis“) pastorius Mindaugas Palionis ir Alkiškių ev. liuteronų parapijos kunigas Juozas Mišeikis. Pokalbį vedė Tomas Martinaitis.

Krikščioniška draugystė, arba „Argi Kristus padalytas?“

Tauragės parapijai atgavus sovietų nacionalizuotus kunigo Vymerio namus, vyskupo Jono Kalvano vyresniojo iniciatyva į užsiėmimus čia rinkdavosi liuteroniškasis jaunimas. Kitoje namo dalyje, sovietmečiu gavusi butą, dar gyveno katalikiška Pajaujų šeima. Pajaujų jaunuolį Kęstutį sudomino krikščioniški jaunimo užsiėmimai. Čia ir užsimezgė Kęstučio pažintis su liuteronu Ediku. Galiausiai abu jie baigė teologijos mokslus: Kęstutis – Kaune ir Vatikane, Edikas – Leningrade-Sankt Peterburge.

Ekumenija – ne Reformacijos sąskaita

Kartą per metus, tarp visuotinių Pasaulio Liuteronų Sąjungos susirinkimų, posėdžiauja PLS Taryba, aukščiausiasis sprendžiamasis bažnytinės bendrijos organas. 2013 m. susirinkimas vyko liepos 13–18 d. Ženevoje, o jo tema buvo „Pašaukti įpėdinystei šiandieniniame pasaulyje“. Be kitų klausimų, programoje buvo sprendžiama visuotinio PLS suvažiavimo 2017 m. vieta ir PLS planai dėl Reformacijos jubiliejaus, įskaitant ir tai progai skirtą bendrą ev. liuteronų ir Romos katalikų dokumentą. Slovakijos evangelikų liuteronų bažnyčiai Pasaulio Liuteronų Sąjungos Taryboje atstovauja vyriausiasis vyskupas Miloš Klátik. Apie artėjantį Reformacijos jubiliejų vyskupą kalbino Vokietijoje leidžiamas ketvirtinis Martyno Liuterio Sąjungos žurnalas „Lutherischer Dienst“.

 

Bažnyčių dienos 2015 m. – Štutgartas

„Idant išminties įgautume“ (Damit wir klug werden), – šiais psalmės žodžiais (90,12) tikinčiuosius kvietė tradicinė – jau 35-oji – Vokietijos Bažnyčios dienų šventė.

 

Evangeliškos Bažnyčios dienos Vokietijoje kas dvejus metus rengiamos nuo 1949 m. Šiemet birželio 3-7 d. jos vyko Štutgarte, Vokietijos pietvakariuose. Didžiausiame istorinės Švabijos mieste Bažnyčios dienos šurmuliavo ketvirtą kartą – iki šiol šventės šeimininku Štutgartas buvo 1952, 1969 ir 1999 m. Šiame mieste įsikūrusi ir Viurtembergo evangelikų liuteronų bažnyčios – šių metų šventės pagrindinės organizatorės – vadovybė.

 

Bažnyčios dienose šiemet apsilankė gerokai daugiau nei šimtas tūkstančių įvairaus amžiaus dalyvių bei svečių iš visos Vokietijos bei užsienio. Kaip įprasta, dalyvavo ir Lietuvos atstovai, nors ir ne taip gausiai kaip anksčiau. Jau dešimtį metų Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia specialiame šventės paviljone eksponuoja informacinį stendą, vaizdžiai pristatantį bažnyčios bei jos organizacijų veiklos sritis, bažnyčios atstovai mielai atsako į įvairiausius stendo lankytojų klausimus.

 

Išsamesnės informacijos apie Bažnyčios dienas vokiečių kalba ir šių metų šventės vaizdų rasite interneto svetainėje www.kirchentag.de, o apie Lietuvos ev. liuteronų bažnyčios atstovų viešnagę Štutgarte pateikiame mūsų dalyvio įspūdžius.

Paminėtas vaisingas kunigo Liudo Miliausko tarnystės dešimtmetis „Tėviškėje“

Kaip visada šilta, tik iškilmingiau ir šurmulingiau buvo Lietuvių evangelikų liuteronų Tėviškės parapijoje praeitą sekmadienį – saulėtą, rudeniškomis spalvomis žėrinčią spalio 25-ąją. Švęsti buvo dviguba proga – Reformacijos šventė ir kunigo Liudo Miliausko tarnystės šioje parapijoje dešimties metų sukaktis.

Lietuviškas kryžius Vokietijoje

Šiaurės Vokietijoje 2015 m. gegužės mėn. 23 d., Sekminių šeštadienį, buvo pašventintas paminklinis kryžius. Jis primins po karo čia buvusį pabėgėlių (Displaced Persons) iš Lietuvos lagerį Wehnen, įkurtą buvusiose kareivinėse netoli Oldenburgo. Nuo 1945 iki 1959 metų lageryje gyveno apie tūkstantis žmonių.

Dvigubas jubiliejus

Šiemet Toronto Išganytojo lietuvių ev. liuteronų parapijos kunigas Algimantas Žilinskas minėjo du penkiasdešimties metų jubiliejus: birželio 23 d. sukako kunigystės penkiasdešimtmetis (įšventintas 1963 m birželio 23 d. Toronte Šv. Andriaus ev. liuteronų bažnyčioje, kurioje glaudėsi išeivijos latvių ir estų ev. liuteronų parapijos, kurios ir šiandien meldžiasi šioje bažnyčioje), o liepos 13 d. Algimantas ir Rūta Žilinskai šventė auksinės santuokos jubiliejų. Priminsime, kad Rūta Žilinskienė dvi kadencijas buvo Kanados lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė (2001-2007 m). Kudirkos Naumiestyje gimęs Algimantas iš Lietuvos pasitraukė Antrojo pasaulinio karo pabaigoje dar būdamas vaikas, netrukus šeima iš Vokietijos persikėlė į JAV, o vėliau gyvenimas jį atvedė į Kanadą. „Lietuvos evangelikų kelias“ kunigą paprašė mūsų skaitytojams papasakoti apie savąjį dvasinės tarnystės kelią, apie Kanados lietuvių ev. liuteronų istoriją ir parapijos dabartį.

Kun. Alfredas Franckaitis (1921 10 29 – 2013 03 06)

2013 m. kovo 6 d. Vėrbleke prie Zulingeno, Vokietijoje, mirė ev. liuteronų kunigas, rašytojas, poetas, publicistas, lietuvių literatūros vertėjas, visuomenės veikėjas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Alfredas Franckaitis.

Čikagos „Tėviškės“ parapijos veikla

2012 m. rugsėjo 9 d. paminėjusi savo gyvavimo 60-ies metų jubiliejų, „Tėviškės“ parapija toliau ėmėsi įvairių renginių organizavimo. Spalio mėnesį dėkodami Dievui už kasdieninę duoną, kvietėme į šiupinio pietus. Po Pjūties padėkos pamaldų visi vaišinosi ir bendravo, skambėjo lietuviškos dainos bei prisiminimai apie Lietuvą.

Šilutės liuteronų parapija užmezgė ryšius su Švedijos Ovansjö parapija

Š. m. gegužės mėnesio 5 - 10 dienomis 8 žmonių grupė iš Šilutės evangelikų – liuteronų parapijos lankėsi Švedijoje. Kelionės tikslas – užmegzti partnerinius ryšius su Švedijos evangelikų – liuteronų bažnyčia.

Emauso parapija, arba linkėjimai iš dangaus

Rugpjūčio pabaigoje Sudargo evangelikų liuteronų parapijoje lankėsi gausus būrys iš Visbeko ir Langfiordeno (Vokietija) parapijų kartu su kunigu Wilfriedu Scheueriu ir fondo ,,Hilfe für Sudargas“ vadovu Hartmutu Ramke. O paprasčiau sakant, vyko Emauso parapijos pamaldos. Nes ši bažnyčia, pavadinta Emauso vardu Vokietijoje, tokia pat pasiliko ir Lietuvoje. O jei į tą pačią bažnyčią ateina tie patys žmonės, vadinasi, tai ta pati parapija. Kur visi susitinka. Emauso.

Norvegijos bažnyčios atstovų viešnagė

Spalio 21-24 d. Lietuvoje viešėjo Norvegijos evangelikų liuteronų bažnyčios Tunsbergo vyskupijos atstovų delegacija: Larviko dekanas kun. Terje Fonk, Hofo parapijos tarybos narė, mokytoja Nell Gaalas Hansen ir Buskerudo apskrities Golo savivaldybės vicemeras, kraštotyrininkas, keleto istorinių knygų autorius Kaare Olav Solhjell.

Seseriškoje Brünlos parapijoje – 175 metų bažnyčios pašventinimo jubiliejus

Brünlos parapijos istorija siekia dar ikireformacinius laikus. Jubiliejus, kurį šiemet paminėjo parapija – tai 1835 m. lapkričio 10-11 dienomis įvykęs bažnyčios – tokios, kokia ji atrodo šiandieną, – pašventinimas. Pati Brünlos parapija nėra didelė. Ji vienija apie 400 tikinčiųjų.

Kretingos liuteronų parapija stiprina ryšius su Švedijos liuteronais

„Mūsų bendrystė stiprėja per giesmę,“ – pristatydamas Kretingos parapijos jaunimo ansamblį kalbėjo Švedijos Osby parapijos vargonininkas Bengt Almfjord.

Liuteronų vyskupui Younanui įteikta „Niwano“ taikos premija

Liuteronų vyskupui Munibui Younanui liepos 27 dieną Tokijuje, Japonijoje buvo įteikta 34-oji Niwano taikos premija už jo nenuilstamą veiklą puoselėjant tarpreliginį dialogą Artimuosiuose Rytuose ir visame pasaulyje.

Pasaulinės Liuteronų Sąjungos piligrimų stotis Vitenberge

Birželio 14 dieną Kosvige (vok. Coswig, Saksonija-Anhaltas, Vokietija) Šv. Mikalojaus (St. Nicolai) bažnyčioje prasidėjo piligriminė kelionė į Vitenbergą, į kurią po pamaldų, palaiminti PLS prezidento, vyskupo dr. Munibo Younano, leidosi per 200 piligrimų iš daugiau nei 35 pasaulio valstybių, tarp kurių buvo ir atstovai iš Lietuvos – Šakių evangelikų liuteronų parapijos tarybos pirmininkė Daiva Kalinauskaitė ir LELB Konsistorijos prezidiumo narys kun. Virginijus Kelertas.

Lietuvos liuteronų ir reformatų gyvenimas Vokietijos stovyklose po Antrojo pasaulinio karo

Lietuviai, karo metu palikę Lietuvą ir visą iki tol nusistovėjusį gyvenimo būdą, atsidūrė visiškai naujose, kitose gyvenimo aplinkybėse. Niekas neišliko taip, kaip kad buvo namuose. Religinė, bažnytinė, parapinė sritis nebuvo išimtis. „Versus aureus“ leidyklos išleistoje Vinco Bartusevičiaus knygoje „Lietuviai DP stovyklose Vokietijoje 1945–1951“ pasakoja ir apie tai, kaip lietuviai atkūrė bažnytinį gyvenimą stovyklose. Skaitytojų dėmesiui – ištrauka apie Lietuvos evangelikus liuteronus DP stovyklose.

Martynai Liuteriai turgaus aikštėje

Vokietijos mieste Vitenberge kūrėjas Ottmar Hoerl turgaus aikštėje pristatė instaliaciją „Martin Luther Hier stehe ich“ (vok. Martynas Liuteris - čia aš stoviu).

Patriarchas Kirilas - solidarus su popiežiumi Benediktu XVI daugeliu aktualių klausimų

Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas prisipažino, kad jaučia solidarumą su popiežiumi Benediktu XVI daugeliu aktualių nūdienos visuomenės moralės klausimų.

Renginiai ir informacija

 

 

Mažosios ir Didžiosios Lietuvos evangelikų liuteronų lietuvių raštijos veikėjų ir kiti jubiliejai 2017 metais

 

Jaunimo Centro renginiai

 

Suaugusių teologinio švietimo programa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lietuvos krikščioniškos bažnyčios ir organizacijos

Katalikų bažnyčia Lietuvoje - Lietuvos Romos katalikų bažnyčios interneto svetainė

"Bažnyčios žinios" – Lietuvos Romos katalikų bažnyčios Informacijos Centro leidinys

Bernardinai.lt - interneto dienraštis, įsteigtas Romos katalikų bažnyčios Mažesniųjų brolių (pranciškonų) ordino Lietuvoje

Jėzuitų svetainė - Lietuvos Romos katalikų bažnyčios Jėzuitų ordino interneto puslapis

Lietuvos reformatai - Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios interneto svetainė

„Prizmė“ – Žurnalas apie Dievą ir jo pasaulį

Lietuvos Biblijos draugija - Tarpkonfesinė visuomeninė organizacija, verčianti, leidžianti ir platinanti Šventąjį Raštą

Gerosios Naujienos centras - Tarpkonfesinė organizacija Evangelijai skelbti moderniomis informavimo priemonėmis

Informacija iš viso pasaulio

LCMS News – Liuteronų Bažnyčios Misūrio Sinodo naujienos

LWF news – Pasaulio Liuteronų Sąjungos informacija

Keston News Service - (KNS) - Kestono insituto leidinys

EKD news - Vokietijos evangelikų liuteronų bažnyčios žinios

Church News - Danijos ev. liuteronų bažnyčios žinios

BIEN – Baltijos jūros šalių bažnyčių jaunimo ekumeninis tarpkultūrinis tinklapis

Partnerinės bažnyčios

ELCA Grand Canyon Synod – JAV evangelikų liuteronų bažnyčios Grand Canyon sinodas

Lutheran Church Missouri Synod - JAV Liuteronų bažnyčia Misūrio Sinodas

Lipische Landeskirche – EKD Lipės krašto bažnyčia

Ev.-Luth. Kirche in Norddeutschland – Vokietijos Šiaurės bažnyčia

Porvoo Communion – Porvoo komunija

The International Church of Vilnius – Tarptautinė Vilniaus evangelikų liuteronų parapija