Liuteroniškai Reformacijai 500

Parapiją aplankė Bažnyčios vyskupas

Vyskupas M. Sabutis sveikina Priekulės parapijos tikinčiuosius

2017 Gruodžio mėn. 18 d.

Minint Reformacijos 500 metų jubiliejų Lietuvos Liuteronų Bažnyčia surengė teologinių seminarų programą parapijų nariams. Konsistorijos sprendimu buvo perskaitytos teologijos paskaitos tuose regionuose, kuriuose veikia bent kelios liuteroniškos parapijos. Dešimties seminarų programą, vykusių Marijampolėje, Biržuose, Šiauliuose, Kaune, Tauragėje, Jurbarke, Vilniuje, Būtingėje ir Žemaičių Naumiestyje, vainikavo gruodžio 9-tos dienos renginys Priekulėje, kuriame dalyvavo gausus parapijiečių būrys ir Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Sveikindamas parapiją vyskupas priminė Advento reikšmę tikinčiojo gyvenime, ypač pabrėždamas Viešpaties apsilankymą jo skelbiamame žodyje ir sakramente. Vyskupas taip pat akcentavo šių Reformacijos jubiliejinių metų svarbą visam Lietuvos Liuteronų Bažnyčios gyvenimui, o Priekulės parapijai apaštalo Pauliaus žodžiais palinkėjo „niekam nebūti ką nors skolingiems, išskyrus tarpusavio meilę“ (Rom 13,8).

 

Priekulės parapija su vyskupu M. Sabučiu (centre) bažnyčios šventoriuje

Renginyje dalyvavusi Priekulės miesto seniūnės pavaduotoja Raimonda Narkienė pasidžiaugė gražiu liuteronų parapijos ir seniūnijos bendradarbiavimu. Ji pastebėjo, kad didelį įspūdį miesto gyventojams paliko Reformacijos minėjimo proga miestą aplankęs valstybinis choras „Vilnius“ su liuteroniškų giesmių programa. R. Narkienė taip pat prisiminė prasmingą 1944 m. Klaipėdos krašto gyventojų evakuacijos minėjimą, kuomet spalio 29 d. sovietmetyje nugriautos senosios Priekulės liuteronų bažnyčios šventoriuje žuvusiųjų atminimui buvo uždegtos žvakutės. Parapijos klebonas, kun. Darius Petkūnas, padėkojo miesto seniūnijai už skiriamą dėmesį Priekulės parapijai ir vaisingą abipusį bendradarbiavimą miesto kultūriniame bei bažnytiniame gyvenime.

Seminare pranešimus skaitė Tauragės kun. Mindaugas Dikšaitis („Sola Scriptura. Ar galime pasitikėti Naujuoju Testamentu?“), Šilutės kun. Remigijus Šemeklis („Istorinis įvadas į Santarvės knygą: pusė amžiaus link bendro sutarimo svarbiausiais evangeliškos teologijos klausimais“), Nidos kun. Jonas Liorančas („Martyno Liuterio gyvenimo kelias ir praktiniai patarimai tikintiesiems“) ir Priekulės kun. dr. Darius Petkūnas („Liuteroniškoji Reformacija - istorija, teologija ir liturgija“).

Seminaro pabaigoje vyskupas Mindaugas Sabutis pakvietė tikinčiuosius ruošti savo širdis Viešpaties Adventui, o Priekulės parapijai padėkojo už reikšmingą prisidėjimą prie liuteroniškosios Reformacijos minėjimo Klaipėdos rajone.

Parapijos klebonas ir taryba supažindino vyskupą Mindaugą Sabutį su artimiausiu metu planuojamais darbais. Bene didžiausias jų - bažnyčios remontas. Pastatas kapitaliai nebuvo remontuotas nuo pat jo statybos pradžios 1900 m. Pradžioje parapija jame meldėsi tik per žiemos speigus, jame taip pat buvo katechizuojami konfirmantai. 1944 m. sudegus istorinei Priekulės liuteronų bažnyčiai, parapija jame įrengė nuolatinius maldos namus. Sovietmetyje tikintieji teįstengė ant stogo ruberoidinės dangos uždėti šiferio lakštus ir taip apsaugoti stogą nuo irimo. Dabar parapijos taryba norėtų atremontuoti pastatą tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės, uždėti naują stogo dangą, padaryti atskirą įėjimą neįgaliesiems. Be to praėjusią savaitę parapija pasiekė gera žinia. Bažnyčios Muzikos sandraugos pastangomis parapija iš Vokietijos gaus nors ir nedidelius, tačiau tikrus vargonus, kurie neabejotinai papuoš pamaldas. Liuteronų Bažnyčioje liturgijos metu yra įprastas visuotinis parapijiečių giedojimas, todėl vargonų muzika tikrai džiugins giedotojų širdis.

 

Darius Mizgeris