Ekumenija

Ekumeninė Reformacijos metų šventė Biržuose

Ekumeninėmis tradicijomis garsėjančių Biržų miesto šventė „Biržai – sostinė mano“, vykusi rugpjūčio 4-6 d., Reformacijos jubiliejaus metais Lietuvos žmonėms padovanojo galimybę per televiziją tiesiogiai stebėti ekumenines pamaldas Biržų evangelikų reformatų bažnyčioje. Rugpjūčio 5 d. 12.00 val. jas transliavo LRT pagrindinis kanalas. Ekumeninių pamaldų liturgijai drauge su parapijos kunigu Rimu Mikalausku vadovavo šešių konfesijų dvasininkai.

 

Reformacijos metų šventė Naujojoje Akmenėje

Reformacijos jubiliejaus metai kovo 17 d. paminėti Naujojoje Akmenėje. Miesto kultūros rūmuose įžvalgomis apie Reformaciją ir tikėjimo svarbą dalijosi LEU doc. dr. Deimantas Karvelis, Lietuvos ev. reformatų bažnyčios generalinis superintendentas kun. Tomas Šernas, Naujosios Akmenės evangelikų bažnyčios (buv. „Tiesos žodis“) pastorius Mindaugas Palionis ir Alkiškių ev. liuteronų parapijos kunigas Juozas Mišeikis. Pokalbį vedė Tomas Martinaitis.

Krikščioniška draugystė, arba „Argi Kristus padalytas?“

Tauragės parapijai atgavus sovietų nacionalizuotus kunigo Vymerio namus, vyskupo Jono Kalvano vyresniojo iniciatyva į užsiėmimus čia rinkdavosi liuteroniškasis jaunimas. Kitoje namo dalyje, sovietmečiu gavusi butą, dar gyveno katalikiška Pajaujų šeima. Pajaujų jaunuolį Kęstutį sudomino krikščioniški jaunimo užsiėmimai. Čia ir užsimezgė Kęstučio pažintis su liuteronu Ediku. Galiausiai abu jie baigė teologijos mokslus: Kęstutis – Kaune ir Vatikane, Edikas – Leningrade-Sankt Peterburge.

Ekumenija – ne Reformacijos sąskaita

Kartą per metus, tarp visuotinių Pasaulio Liuteronų Sąjungos susirinkimų, posėdžiauja PLS Taryba, aukščiausiasis sprendžiamasis bažnytinės bendrijos organas. 2013 m. susirinkimas vyko liepos 13–18 d. Ženevoje, o jo tema buvo „Pašaukti įpėdinystei šiandieniniame pasaulyje“. Be kitų klausimų, programoje buvo sprendžiama visuotinio PLS suvažiavimo 2017 m. vieta ir PLS planai dėl Reformacijos jubiliejaus, įskaitant ir tai progai skirtą bendrą ev. liuteronų ir Romos katalikų dokumentą. Slovakijos evangelikų liuteronų bažnyčiai Pasaulio Liuteronų Sąjungos Taryboje atstovauja vyriausiasis vyskupas Miloš Klátik. Apie artėjantį Reformacijos jubiliejų vyskupą kalbino Vokietijoje leidžiamas ketvirtinis Martyno Liuterio Sąjungos žurnalas „Lutherischer Dienst“.

 

Bažnyčių dienos 2015 m. – Štutgartas

„Idant išminties įgautume“ (Damit wir klug werden), – šiais psalmės žodžiais (90,12) tikinčiuosius kvietė tradicinė – jau 35-oji – Vokietijos Bažnyčios dienų šventė.

 

Evangeliškos Bažnyčios dienos Vokietijoje kas dvejus metus rengiamos nuo 1949 m. Šiemet birželio 3-7 d. jos vyko Štutgarte, Vokietijos pietvakariuose. Didžiausiame istorinės Švabijos mieste Bažnyčios dienos šurmuliavo ketvirtą kartą – iki šiol šventės šeimininku Štutgartas buvo 1952, 1969 ir 1999 m. Šiame mieste įsikūrusi ir Viurtembergo evangelikų liuteronų bažnyčios – šių metų šventės pagrindinės organizatorės – vadovybė.

 

Bažnyčios dienose šiemet apsilankė gerokai daugiau nei šimtas tūkstančių įvairaus amžiaus dalyvių bei svečių iš visos Vokietijos bei užsienio. Kaip įprasta, dalyvavo ir Lietuvos atstovai, nors ir ne taip gausiai kaip anksčiau. Jau dešimtį metų Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia specialiame šventės paviljone eksponuoja informacinį stendą, vaizdžiai pristatantį bažnyčios bei jos organizacijų veiklos sritis, bažnyčios atstovai mielai atsako į įvairiausius stendo lankytojų klausimus.

 

Išsamesnės informacijos apie Bažnyčios dienas vokiečių kalba ir šių metų šventės vaizdų rasite interneto svetainėje www.kirchentag.de, o apie Lietuvos ev. liuteronų bažnyčios atstovų viešnagę Štutgarte pateikiame mūsų dalyvio įspūdžius.

Informacija iš viso pasaulio

LCMS News – Liuteronų Bažnyčios Misūrio Sinodo naujienos

LWF news – Pasaulio Liuteronų Sąjungos informacija

Keston News Service - (KNS) - Kestono insituto leidinys

EKD news - Vokietijos evangelikų liuteronų bažnyčios žinios

Church News - Danijos ev. liuteronų bažnyčios žinios

BIEN – Baltijos jūros šalių bažnyčių jaunimo ekumeninis tarpkultūrinis tinklapis