Diakonija

Reabilitacijos centras „Gabrielius“ tęsia pradėtus darbus ir plečia veiklą

2017 Kovo mėn. 07 d.

LELB VšĮ „Gabrielius“, įkurtas Juknaičių seniūnijoje, Vyžių kaime, plečia savo veiklą. Reabilitacijos centro, skirto žmonėms, kovojantiems su priklausomybėmis, vadovas, evangelikų liuteronų kunigas Valdas Miliauskas džiaugiasi, kad Klaipėdoje jau kuris laikas veikia konsultacinis kabinetas, kuriame atliekamas pirminis asmens, turinčio vienokią ar kitokią priklausomybę, poreikių dėl tolesnio gydymo nustatymas. Šiame kabinete profesionalūs specialistai padeda žmogui atsakyti į jam svarbius būties klausimus, palengvina apsisprendimo naštą, nukreipia jį ten, kur pagalba gali būti suteikta geriausiai. Tad dabar į „Gabrieliaus“ bendruomenę jau priimami žmonės, gavę šio Konsultacinio kabineto specialistų rekomendacijas, patvirtinančias, jog jie turi motyvaciją sveikti.
Dar viena ištiesta pagalbos ranka turintiesiems priklausomybių bus trečiojo lygmens reabilitacinis centras Garliavoje, prie Kauno. Jį ruošiamasi atidaryti šių metų vasaros pabaigoje. Šio centro įkūrėjai: Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios diakonija ir VšĮ „Gabrielius“, kvies tęsti reabilitaciją bei suteiks pagalbą integruojantis į visuomenę ir žmonėms iš kitų reabilitacinių centrų, veikiančių Lietuvoje.

Padės integruotis
V.Miliauskas pripažįsta, kad jau atradusiems ramybę ir vidinę pusiausvyrą „Gabrieliaus“ centre žmonėms, jį palikus iškyla kitos problemos - sudėtinga socialiai integruotis, nes sunku rasti darbą, užsitikrinti finansinį stabilumą. Garliavoje kuriamas naujasis centras padės įveikti šias kliūtis.
„Naujajame centre buvę mūsų priklausomybių centro bendruomenės nariai toliau galės tęsti pradėtus įgyvendinti planus, rinktis ir baigti mokslus bei taip integruotis į darbo rinką. Pagaliau žmonėms nereikės išeiti į niekur, kaip, deja, dažnai būdavo iki šiol“, - LRT laidoje „Kelias“, skirtoje evangelikams liuteronams ir parodytoje vasario 11 d., sakė VšĮ „Gabrielius“ vadovas, kunigas V.Miliauskas.
Idėja įkurti trečio lygmens reabilitacijos centrą, anot kunigo, buvo parsivežta iš Vokietijos partnerių ir sėkmingai baigiama įgyvendinti Lietuvoje.
Skatina veiklą
Dar šių metų pradžioje LRT televizijos žiūrovui laidoje „Kelias“ pristatyta ir labdaringa kalėdinė mugė, surengta Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčios iniciatyva. Jos metu surinktos lėšos ir dėmesys skirtas priklausomybių turinčių žmonių reabilitacijos centrui „Gabrielius“. Vėliau kunigas V.Miliauskas pripažįsta, jog mugės metu suringti 376 Eur yra didelė pagalba baigiant įrengti centre vidaus laiptus bei pagražinant aplinką.
Pristatydamas labdaringos mugės idėją Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis užsiminė, kad Adventas yra toks laikas, kai turime visi, kiek tik galime dalintis gerumu. Štai tos dalybos Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje tęsiasi jau ne pirmus metus. 2015 metais labdaringos mugės metu surinktos lėšos buvo skirtos vaikų globos namams, 2016 metais - VšĮ „Gabrielius“. Anot M.Sabučio, gerumas ir auka kiekvienais metais nukreipiama į konkrečius žmones, kuriems reikia išskirtinės pagalbos.
Vėliau minėtoje laidoje parodytas reportažas ir apie VšĮ„Gabrielius“ centrą, naujai įrenginėjamas patalpas, prisimintas visas nueitas kelias nuo įsikūrimo pradžios.
Pradžia nebuvo lengva
Laidoje „Kelias“ išsakydamas padėką, VšĮ „Gabrielius“ vadovas, evangelikų liuteronų kunigas V.Miliauskas sako, jog iš pradžių pradėtas eiti kelias tikrai nebuvo lengvas. Tiek įkūrėjų, tiek pirmųjų gyventojų laukė daug iššūkių ir nežinomybės. Nebuvo tuomet galima net prognozuoti, iš ko pavyks išsilaikyti, teikti pagalbą jos pageidaujančiam žmogui ar mokėti atlyginimus darbuotojams.
„Prasidėjo viskas tarsi netyčia - nuo minties ir idėjos. Atsirado vieta, kuriai pavadinimas duotas nuo angelo Gabrieliaus vardo“, - televizijos laidoje trumpai apie įstaigos veiklos pradžią užsiminė kunigas V.Miliauskas.
Atsigrįždamas į kelerių metų praeitį, jis prisiminė, kaip įstaigai buvo pasirinktas senutėlis, kone griūvantis, apleistos bažnyčios pašonėje stovintis pastatas Vyžių kaime. Jame švilpavo vėjai, nebuvo grindų, o kiauri langai buvo apdangstyti senomis pagalvėmis. Vis dėlto, anot V.Miliausko, kad ir kaip liūdnai tai atrodytų, buvo geriau nei po atviru dangumi.
Šiandien šis pastatas nuo tuometinio skiriasi kaip diena nuo nakties: sudėti nauji langai, sutvarkytas šildymas, kažkada plikos ir aptrupėjusios sienos dabar atnaujintos šviesiomis spalvomis.
V.Miliauskas pasidžiaugė, kad tik bendro susitelkimo dėka buvusias patalpas pavyko pakeisti beveik neatpažįstamai. Metai iš metų pamažu kuriamas centras virto tikra ramybės oaze. „Gabrieliaus“ bendruomenė, padedama rėmėjų, sukūrė aplinką, kuri padeda atrasti sielos paguodą jos stokojantiems, įvairių priklausomybės ligų kamuojamiems žmonėms.
Anot kunigo V.Miliausko, išlaikyti jau renovuotas ir neatpažįstamai nuo įsikūrimo dienos pasikeitusias patalpas šiandien padeda bendraminčiai ir bažnytiniai partneriai įvairiose šalyse. Konkrečios pagalbos centras kasmet sulaukia ir iš Lietuvoje rengiamų „Maisto banko“ akcijų.
Nuoširdžią padėką V.Miliauskas išsakė ir Rotary klubams Lietuvoje, Vokietijoje ir JAV, kurie irgi solidžiai prisidėjo prie įstaigos modernizavimo: išgręžtas giluminis vandens gręžinys, įrengti valymo įrenginiai ir sanitariniai mazgai, taip pat - lėšos, gautos šildymo sistemos renovacijai.

 

VILTĖ BALANDYTĖ

http://www.silutesnaujienos.lt/