Liturginės formos sekmadieniams ir šventėms

MARIJOS APSILANKYMAS

(Liepos 2 diena)
Dvivites plebis
BIBLIJOS VOTUMAS

Bet, atėjus laiko pilnatvei, Dievas atsiuntė savo Sūnų,
gimusį iš moters, pavaldų įstatymui (Gal.4,4).

ĮŽANGINIS PRIEGIESMIS

Šalies turtuoliai stengsis tau įtikti. *
Savo spalvingu apdaru apsitaisiusi ji vedama į vidų pas karalių;
Pamergės jos draugių palyda atvedamos prie tavęs; *
Lydimos džiūgavimų ir krykštavimų.
(Ps) Širdis man tvinsta kilniais žodžiais, *
Kai dedu šias eiles karaliui.
Garbė Dievui Tėvui ir Sūnui ir Šventajai Dvasiai. *
Kaip tai buvo pradžioje, dabar ir visados, ir taip per amžių amžius. Amen.
(Ps.45,13b.15.16a.2)

[Šalies turtuoliai stengsis tau įtikti. *
Savo spalvingu apdaru apsitaisiusi ji vedama į vidų pas karalių;
Pamergės jos draugių palyda atvedamos prie tavęs; *
Lydimos džiūgavimų ir krykštavimų.]

DIENOS MALDA

Visagali Dieve, tu padarei didžius dalykus per savo tarnaitę mergelę Mariją ir paskyrei ją būti tavo Sūnaus motina bei gailestingai pasirūpinai vargšais, puolusiais ir pasmerktaisiais; suteik malonės, kad nusižeminę, nuolankiai ir su giliu tikėjimu priimtume tavo Žodį ir taip būtume suvienyti su Jėzumi Kristumi, tavo Sūnumi, mūsų Viešpačiu, kuris gyvena ir viešpatauja su tavimi ir Šventąja Dvasia, vienas Dievas per amžių amžius. Amen.

ŠVENTO RAŠTO SKAITINIAI

Senasis test.: Iz.11, 1-5 III
Laiškas: 1Tim. 3, 16 II
Evangelija: Lk.1, 39-47 (48-55) 56 I

SENASIS TESTAMENTAS

Iš Jesės kelmo išaugs atžala, iš jo šaknies pražys pumpuras. Ant jo ilsėsis Viešpaties dvasia: išminties ir įžvalgos dvasia, patarimo ir narsumo dvasia, pažinimo ir Viešpaties baimės dvasia; jo džiugesys bus Viešpaties baimė. Jis teis ne pagal išorę, spręs ne pagal nuogirdas. Pagal teisumą jis teis vargšus, nešališkai spręs krašto vargdienių bylas. Savo burnõs rykšte nuplaks žemę, savo lūpų pūstelėjimu atneš mirtį nedorėliui. Teisumas bus jo juosmens diržas, ištikimybė ­ strėnų juosta.

Iz.11, 1-5

LAIŠKAS

Didis yra maldingumo slėpinys: Jis apsireiškė kūne, buvo Dvasios pateisintas, pasirodęs angelams, paskelbtas pagonims, įtikėtas pasaulyje ir paimtas į šlovę.

1Tim.3, 16

ALELIUJA POSMAS

Kas yra toks kaip Viešpats, mūsų Dievas? Jis lenkiasi žemai pamatyti, kas danguje ir žemėje! Aleliuja! (Ps.113,5a.6)

EVANGELIJA

Tomis dienomis Marija susiruošusi skubiai iškeliavo į Judėjos kalnyno miestą. Ji nuėjo į Zacharijo namus ir pasveikino Elzbietą. Vos tik Elzbieta išgirdo Marijos sveikinimą, jos įsčiose šoktelėjo kūdikis, o pati Elzbieta pasidarė kupina Šventosios Dvasios. Ji balsiai sušuko: “Tu labiausiai palaiminta iš visų moterų, ir palaimintas tavo įsčių vaisius! Iš kur man ta garbė, kad mano Viešpaties motina aplanko mane?! Štai vos tik tavo pasveikinimo garsas pasiekė mano ausis, šoktelėjo iš džiaugsmo kūdikis mano įsčiose. Laiminga įtikėjusi, jog išsipildys, kas Viešpaties jai pasakyta.”
O Marija prabilo: “Mano siela šlovina Viešpatį, mano dvasia džiaugiasi Dievu, savo Gelbėtoju.
Jis pažvelgė į nuolankią savo tarnaitę. Štai nuo dabar palaiminta mane vadins visos kartos, nes didžių dalykų padarė man Visagalis, ir šventas yra jo vardas! Jis maloningas iš kartos į kartą tiems, kurie jo klauso. Jis parodo savo rankos galybę ir išsklaido išdidžios širdies žmones. Jis numeta galiūnus nuo sostų ir išaukština mažuosius. Alkstančius gėrybėmis apdovanoja, turtuolius tuščiomis paleidžia. Jis ištiesė pagalbos ranką savo tarnui Izraeliui, kad minėtų jo gailestingumą, kaip buvo žadėjęs mūsų protėviams ­ Abraomui ir jo palikuonims per amžius.”
Marija prabuvo pas Elzbietą apie tris mėnesius, o paskui sugrįžo į savo namus.

Lk.1, 39-47 (48-55) 56