Naujienos

Pučiamųjų orkestrų seminaras Doviluose

2003 m. rugpjūčio 3 – 9 dienomis Doviluose vyko Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios pučiamųjų orkestrų seminaras.

Šešias dienas jaunieji orkestrantai iš Lietuvos bei Vokietijos tobulino savo muzikines žinias, mokėsi įvairiausių muzikinių kūrinių bei turiningai leido laisvalaikį. Šį seminarą organizavo Lietuvos Evangeliškos Bažnytinės Muzikos Sandrauga (LEBMS) ir Dovilų evangelikų liuteronų parapija su kun. Liudviku Fetingiu, seminarą finansiškai rėmė ir vedė 8 žmonių grupė, pučiamųjų instrumentų specialistai, iš Vokietijos.

Evangeliškasis pučiamųjų instrumentų oktetas “Jubilate Deo” (Neustadt, Vokietija) prieš seminarą aplankė Juodkrantės, Nidos, Klaipėdos ev. liuteronų bažnyčias su savo parengta koncertine programa, kurioje skambėjo senųjų ir naujųjų meistrų kūriniai iš įvairių muzikos epochų ir stiliaus krypčių (nuo Bacho iki bliuzo...): choralai, liaudies dainos, koncertinės pjesės, spiričiuelai.

Šventės akimirkos… Nuotr. D. Petkūno

Rugpjūčio 3d. Dovilų ev. liuteronų bažnyčioje įvyko trumpos seminaro atidarymo pamaldos, po kurių prisistatė, pagrodami po kelis kūrinius, Plikių-Dovilų (vad. kun. L. Fetingis) ir Šilutės (vad. G. Raila) ev. pučiamųjų instrumentų orkestrai, taip pat ir svečių iš Vokietijos oktetas (vad. Traugott Baur). Vėliau vyko susipažinimo vakaras, kurio metu kiekvienas seminaro dalyvis trumpai papasakojo apie save.

Seminaro dalyviai atvyko iš Šilutės, Plikių, Dovilų ir Klaipėdos parapijų, viso 34 muzikantai. Kartu su vadovais iš Vokietijos jie gyveno Dovilų ev. liuteronų parapijos namuose, čia ir repetavo . Tarp mūsų jaunų žmonių buvo labai gabių, toli pažengusių orkestrantų, kiti grojantys du ar tris metus, o dar kiti - mėnesį ar tik “pradedantys pūsti”. Seminaro vyriausias vadovas Traugott Baur, Vokietijos Pfalz`o regiono pučiamųjų bažnytinės muzikos direktorius, sudarė aštuonių žmonių - vadovų grupę, kurie dirbo su skirtingomis grupėmis: gerai grojantys, vidutiniškai ir pradedantieji.

Šiam seminarui išleistas “Giesmių sąsiuvinis pučiamųjų instrumentų orkestrams” (18 giesmių), kurį parengė kantorius iš Vokietijos Frieder Gutowski ir Irena Tumelionytė. Darbas vyko intensyviai: 9val. 30min. - mankšta, ryto pamaldėlės, kurias vedė parapijos šeimininkas kunigas Liudvikas Fetingis, vėliau - užsiėmimai grupėse. Popietinio laisvalaikio metu visi skubėjo maudytis, žaisti ir džiaugėsi gražiu oru. Po laisvalaikio orkestrantai repetuodavo bendrai. Vakarop, po darbo su orkestrantais, svečiai - vadovai mokėsi ir savo atskirą programą. Jau po trijų darbo dienų buvo surengti pirmieji koncertai Kintų ir Priekulės bažnyčiose. Kiekviena grupė mielai parodė, ką išmoko seminare. Rugpjūčio 9 d. Šilutės ev. liuteronų bažnyčioje vyko baigiamasis seminaro koncertas. Programoje skambėjo tradicinės evangeliškosios giesmės, bliuzo, maršo stiliaus užsienio kompozitorių kūriniai. Žiūrovai žavėjosi ne tik jungtinio seminaro dalyvių (~40 muzikantų) pučiamųjų orkestro melodijomis, bet ir išgirdo mišraus vokalinio ansamblio, kurį sudarė daugiausia vadovai, atliekamas bažnytines giesmes. Pasibaigus koncertui, netilo žiūrovų ovacijos, seminaro jaunieji muzikantai džiaugėsi išmoktais kūriniais, dėkojo vadovams. Visiems seminaro dalyviams buvo įteikti pažymėjimai, vadovams – atminimo dovanėlės ir gėlės.

Mūsų orkestrų vadovai įgijo naujų žinių, patirties darbe su orkestru , pasikeitė adresais su svečiais ir parsivežė naujų kūrinių. Na o jaunieji muzikantai ilgai neužmirš kartu praleistų valandų: bendravimo, pamokų.

Svečiai išvažiuodami džiaugėsi ir žavėjosi mūsų orkestrantų noru muzikuoti bažnyčioje, padovanojo keletą instrumentų Dovilų, Plikių, Šilutės ir Klaipėdos orkestrams, palinkėjo kad Lietuvos ev. Bažnyčiose kurtųsi daugiau orkestrų ir būtų tęsiamas tas darbas, kurį pradėjo kartu.


Irena Tumelionytė