Naujienos

Vištytyje skambėjo Giesmių giesmelė

Šventės dalyviai prie Vištyčio bažnyčios

2011 Gegužės mėn. 12 d.

Pirmąjį gegužės šeštadienį, Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčioje įvyko tradicinis jaunųjų giesmininkų renginys „Giesmių giesmelė“.

Nuo 1990 metų Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandraugos organizuojama sakralinės muzikos šventė kasmet sutraukia gausų būrį įvairaus amžiaus mokinių ir ikimokyklinių įstaigų auklėtinių vokalinių kolektyvų bei solistų. Kiekvienais metais festivalis organizuojamas vis kitoje evangelikų liuteronų parapijoje, o Vilkaviškio rajone jis surengtas pirmąjį kartą.

Šiemet į šventę pasiryžo atvykti trylika kolektyvų iš įvairių Lietuvos vietovių. Po du ansamblius atstovavo Kretingai bei Biržams, po vieną – Klaipėdos, Vilniaus, Jurbarko, Priekulės, Šilutės rajono Žemaičių Naumiesčio, Lietuvninkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ bei bendrai Plikių ir Dovilų parapijoms. Iš Vilkaviškio rajono šventėje dalyvavo du evangelikų liuteronų parapijos ansambliai: Virbalio jaunimo, vadovaujamas Indrės Barišauskaitės, bei bendras Marijampolės ir Vištyčio vaikų ir jaunimo, vadovaujamas kunigo Vaido Klesevičiaus. Visi renginyje pasirodę kolektyvai atstovavo evangelikų liuteronų bažnyčią, išskyrus Biržų jaunuolius – jie priklauso reformatams. Iš viso į Vištytį sugužėjo per 180 dalyvių.

„Šiemet į šventę atvyko kiek mažiau dalyvių, nei buvo galima laukti. Tačiau tam yra svarių priežasčių – Vištyčio parapija įsikūrusi atokiau nei dauguma kitų, todėl daugeliui kolektyvų tikriausiai buvo per toli pas mus atvažiuoti. Iš viso Lietuvoje yra 54 liuteronų parapijos ir dauguma jų įsikūrusios vakarinėje šalies dalyje“, - pasakojo kunigas V. Klesevičius. Jis prisiminė, kad į ankstesnius „Giesmių giesmelės“ festivalius susirinkdavo net per 350 dalyvių.

Kasmet renginys organizuojamas pirmąjį arba antrąjį gegužės šeštadienį. Taip orientuojamasi į Motinos dienos šventę. „Tai ne tik giesmių šventė, tai kartu ir šventė, skirta brangiausiam žmogui žemėje – mamai“, - pabrėžė dvasininkas.

Prasidėjus festivaliui, visus susirinkusiuosius pasveikino Vištyčio miestelio seniūnas Bronislavas Polita, homiliją pasakė Liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis. Renginyje visi kolektyvai atliko po du kūrinius, iš kurių vienas privalėjo būti iš naujojo, 2007 metais išleisto, evangelikų liuteronų giesmyno.

Po visų pasirodymų šventės dalyviai buvo apdovanoti atminimo diplomais bei specialiai šių metų „Giesmių giesmelei“ Vištytyje pagamintais varpais. Taip pat susirinkusieji buvo pakviesti pasistiprinti prie Vilmos Menčinskienės įmonės paruošto maisto stalo, kurį finansavo Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga.

Šiek tiek užkandę jaunuoliai turėjo galimybę pasižiūrėti pasieniečių paruoštą programą Vištyčio užkardoje. Čia sienos apsaugos darbuotojai papasakojo vaikams apie savo kasdienybę, norintiesiems leido pakilti į bokštelį, iš kurio matosi Vištyčio apylinkės, pademonstravo kaip sulaikomi nusikaltėliai, parodė išdresuotų šunų programą.

„Nepaisant į pavakarę subjurusio oro, vaikams pasieniečių pasirodymas padarė neišdildomą įspūdį. Dauguma vaikų buvo pavežioti keturračiais motociklais, planuota juos paplukdyti ir kateriais. Tiesa, šio malonumo dėl blogo oro buvo atsisakyta. Nepaisant to, visų jaunuolių akys rodė, kad jiems buvo be galo smagu ir įdomu“, - džiaugėsi kun. V. Klesevičius.

Dvasininkas teigė, kad „Giesmių giesmelės“ šventė pavyko puikiai ir visi vaikai išvyko namo geros nuotaikos, kupini daugybės teigiamų emocijų.

„Visi dalyviai džiaugėsi galimybe pasimatyti bei pabendrauti su iš seniau pažįstamais draugais, o išvykdami žadėjo būtinai vėl susitikti kitais metais vyksiančioje šventėje“, - pasakojo pašnekovas.

„Giesmių giesmelės“ šventė turi savo tradicinį simbolį – kryžiaus formos žvakidę. Pradžioje renginio šis simbolis būna įžiebiamas, o jam pasibaigus – perduodamas kitų metų organizatoriams. Pernai Vištyčio evangelikų liuteronų parapija buvo gavusi šį simbolį iš kolegų, gyvenančių Vilkyškiuose. Pasibaigus šių metų „Giesmių giesmelei“, simbolis perduotas Panevėžio miestui. Būtent jame kitąmet ir vyks šis tradicinis festivalis, puoselėjantis krikščioniško giedojimo tradicijas bei ugdantis religinės muzikos meno suvokimą ir sakralinės muzikinės saviraiškos poreikį.

 

Andrius GRYGELAITIS

Vilkaviškio krašto laikraštis „Santaka“

 

Papildomas nuotraukas rasite pagal šią nuorodą:
https://picasaweb.google.com/vistycioliuteronai/GiesmiuGiesmele2011?authkey=Gv1sRgCMyEy57ms9et0wE#