Jaunimo veikla

Ar jauti bendrumo dvasią?

2016 Vasario mėn. 25 d.

Europos ekumeninė jaunimo taryba (EYCE) trečius metus vykdo kampaniją „Sutraukykim grandines!“ Šios tarptautinės kampanijos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į skurdo problemą ir suteikti jauniems žmonės motyvacijos šią problemą spręsti. Kampanijos rengiamuose seminaruose ir kursuose kalbama apie skurdą artimiausioje aplinkoje, analizuojami veikimo mechanizmai, labiausiai skurdo pažeidžiamos grupės. Nagrinėjama, kokiu vertybiniu pagrindu remiantis galima sumažinti socialinę atskirtį. Didžiausios atramos ieškoma tikėjime. Svarbu suprasti, jog ir mažiausias veiksmas gali paskatinti svarbius pokyčius mus supančioje aplinkoje.

Nuo 2013 m. gruodžio viena iš kampanijos koordinatorių yra Lina Leonavičiūtė, deleguota Vilniaus akademinio evangelikų liuteronų jaunimo draugijos - LELB Jaunimo centro padalinio. Pernai gruodį Briuselyje kampanijos koordinatorių komanda aptarė pastarojo laikotarpio veiklą ir artimiausios ateities planus. Laukiama į šios kampanijos bei kitas EYCE iniciatyvas įsitraukiant daugiau Lietuvos jaunimo!

Atrodo, dar visai neseniai visi sėdome prie Kalėdų stalo ir štai – jau laukiame Velykų! Taip pat greitai, rodos, bėga laikas ir Europos ekumeninės jaunimo tarybos (EYCE) trečius metus skaičiuojančioje kampanijoje „Sutraukykim grandines!“, šviečiančioje jaunus žmones skurdo Europoje tema.

Gruodžio 11-13 d. Briuselyje vykusiame trijų dienų susitikime vertinome pastarųjų dvejų metų veiklą bei planavome ateinančius metus. Žinoma, vertinti metus yra sudėtinga užduotis, bet stengėmės būti kiek įmanoma objektyvesni ir atviresni sau.

2015-ieji kampanijai vis dėlto nebuvo lengvi – pasikeitė trys komandos nariai (3 nariai paliko kampaniją, prisijungė 3 nauji). Šis pokytis neišvengiamai darė įtaką ir kampanijos veiklai – galbūt pritrūko ir motyvacijos nuveikti daugiau ir pasirodyti geriau. Kita vertus, nauji nariai atnešė idėjų, įpūtė energijos ir noro veikti.

Per šiuos metus su kampanija aplankėme tris skirtingas šalis – Graikiją, Ispaniją, Italiją, kuriose susitikome su nevyriausybinių organizacijų atstovais, socialinės politikos lyderiais. Dalijomės savo patirtimi kovojant su skurdu, švietimo galimybėmis jauniems žmonėms. Taip pat aptarėme ir egzistuojančias galimybes vietos bendruomenėms įsitraukti į kovą su skurdu – tai yra padėti savo artimui, esančiam arčiausiai. Iš tikrųjų nustebino bendruomenių atvirumas tiems, kuriems pagalba yra labiausiai reikalinga. Pačios bendruomenės stengiasi kuo daugiau prisidėti teikiant pagalbą skurstantiems bendruomenės nariams – dovanoja drabužių, šelpia maistu, organizuoja vietinius renginius.

Be jau paminėtų išvykų, 2015 metais kampanijos taip pat buvo surengti mokymai Mančesteryje (JK) ir Prahoje (Čekijoje).

Nors labai norėjosi dar pabūti drauge ir suplanuoti daugiau veiklos bei užsiėmimų, savaitgalis negailestingai prabėgo – sekmadienį po pietų skirstėmės į namus. Ir nors buvo liūdna skirtis, visi jautėme tą bendrumo dvasią ir pasiryžimą toliau dirbti kartu, siekiant bendro tikslo – sumažinti skurdą Europoje.

Daugiau apie kampaniją rasite čia: www.eyce.org

O taip pat: www.facebook.com/eyce.campaign

 

Lina Leonavičiūtė

„Lietuvos evangelikų kelias“, 2016 Nr.1-2