Archyvas - 2007

Liuteroniškos pamaldos 21- ajame amžiuje“ – pirmoji Baltijos šalių liuteronų bažnyčių liturginė konferencija

„Liturgija - tai teologijos karalienė“ – tokiais žodžiais Baltijos šalių liuteronų bažnyčių liturginės konferencijos dalyvius pasveikino Rygos ir visos Latvijos arkivyskupas Jānis Vanags.

Lietuvos ir Latvijos bažnyčių hierarchai pasidžiaugė, kad Baltijos šalių liuteronų bažnyčių kunigai pirmą kartą susitiko pasikalbėti aktualiausiais liturgijos ir bažnyčios dvasinio gyvenimo klausimais.
Konferencija vyko 2007 metų balandžio 24-25 d. Vilniuje, Trinapolio rekolekcijų namuose. Kartu su Lietuvos liuteronų bažnyčios dvasininkais joje dalyvavo 20 Latvijos liuteronų bažnyčios kunigų ir trys misijonieriai, kun. Toomas Nigola iš Pärnu, Estija, Latvijos Liuterio akademijos rektorius William Weinrich ir JAV Misurio Sinodo Misijos departamento atstovai.
Konferencijoje pirmąjį pranešimą skaitęs kun. dr. Charles Evanson supažindino dalyvius su liuteroniškų pamaldų aspektais sekuliariame amžiuje. Dr. Ch. Evanson pastebėjo, kad yra dvejopas atsakas į sekuliarizacijos iššūkį religijai: liberalios bažnyčios liturginę tarnystę siekia susieti su „amžiaus dvasia“, kai tuo tarpu tradicinės teologijos besilaikančios bažnyčios siekia labiau pabrėžti liturgijos šventumą ir liturginių apeigų bei simbolių reikšmę sekuliariam žmogui. Latvijos Liuterio Akedemijos Rektorius kun. dr. William Weinrich supažindino konferencijos dalyvius su liturginiu teologijos studentų ugdymu Fort Wayne teologinėje seminarijoje. Kun. dr. D. Petkūnas konferencijos dalyviams papasakojo apie Rusijos imperijos liuteronų bažnyčios pastangas reformuoti žymiąją 1897 m. agendą. Toji agenda buvo išversta į latvių ir estų kalbas ir tapo pagrindine Baltijos liuteronų bažnyčių liturgine knyga. Carinė Rusijos vyriausybė neparėmė šios agendos vertimo į lietuvių kalbą, todėl Lietuvos liuteronų bažnyčios kunigai naudojosi jos rankraštiniais vertimais. Nors 1897 m. agenda dagelio akyse atrodė kaip Rusijos liuteronų bažnyčios liturgijos vandenženklis, pranešėjas konferencijos dalyviams papasakojo apie carinės Rusijos liuteronų bažnyčios galutines pastangas tobulinti savo žymiąją agendą iki šalį sukrėtusios Spalio revoliucijos. Švedijos liuteronų bažnyčios teologas kun. dr. Folke T. Olofsson dalyviams perskaitė pranešimą apie ankstyvąsias krikščionių bažnyčios liturgijas, charizmatinę liturgijos išraišką ir vyskupo kaip „gyvos liturginės knygos“ svarbą bažnyčioje. Po jo kalbėjęs dr. Charles Evanson konferencijos dalyvius supažindino su liuteroniškomis pamaldomis XX – XXI amžiuose ir svarbiausiais šiame laikotarpyje kilusiais liturginiais klausimais.
Konferencijos metu baltijos šalių liuteronų kunigai turėjo galimybę tarpusavyje pabendrauti, pasidalinti savo nuomonėmis apie jų bažnyčiose praktikuojamas liturgines apeigas, liturginėmis tradicijomis, o taip pat susipažinti su liturginės teologijos naujovėmis. Lietuvos liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis konferencijos dalyviams linkėdamas Dievo palaimos pasidžiaugė, kad Lietuvos Romos katalikų Bažnyčia atvėrė Trinapolio rekolekcijų namus, tuo parodydama nuoširdžios ekumenijos ženklą. Dėkodamas Lietuvos bažnyčiai už surengtą pirmąją liturginę konferenciją Latvijos arkivyskupas pasiūlė antrąją Baltijos šalių liuteronų bažnyčios liturginę konferenciją surengti Rygoje 2008 m. pavasarį.

Kun. dr. Darius Petkūnas