Archyvas - 2005

VI-oji THEOBALT konferencija Visbyje

Gegužės 19-22 dienomis Gotlando saloje Visbyje (Švedija) įvyko VI ekumeninė Theobalt konferencija „Laisvas asmenų judėjimas.

Baltijos jūros regiono integracijos į Europos Sąjungą atveriamos galimybės ir keliami iššūkiai. Bažnyčių vaidmuo ir atsakomybė“. Konferencijoje nagrinėtos migracijos problemoms Europoje, įskaitant prekybą žmonėmis, bei mūsų regiono Bažnyčioms tenkantis vaidmuo ir atsakomybė, regionui integruojantis į ES.
Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčiai atstovavo vyskupas Mindaugas Sabutis ir Konsistorijos narys kun. dr. Darius Petkūnas, kuris jau daugelį metų yra Theobalt koordinacinės grupės narys. Romos Katalikų bažnyčiai iš Lietuvos konferencijoje atstovavo sesuo Daiva Kuzmickaitė iš Kauno (VDU Politikos mokslų ir diplomatijos institutas).
Theobalt (www.theobalt.org) – tai jau keliolika metų sėkmingai gyvuojantis ekumeninis projektas, jungiantis visų Baltijos regiono valstybių (įskaitant Rusiją) liuteronų, Romos katalikų ir ortodoksų bažnyčias. Nepaisant daugybės keblių temų, pvz. Bažnyčių vaidmuo kovojant su prekyba žmonėmis ar sprendžiant tautinius nesutarimus Latvijoje, diskutuojama geranoriškai, esant visapusiškam supratimui.
Kitas Theobalt suvažiavimas planuojamas po dvejų trejų metų.
Artimi ryšiai Theobalt sieja su Baltijos regiono krikščioniško jaunimo tinklu BIEN (www.bienweb.org), kuris kasmet vis kitoje prie Baltijos esančioje šalyje rengia ekumeninius jaunimo festivalius. Šiemet liepos 31 – rugpjūčio 6 d. BIEN festivalis vyks Upsaloje (Švedija). Liepos 27-30 d. LELB Jaunimo centro organizuojama tradicinė Būtingės stovykla šiemet bus sudėtinė BIEN festivalio programos dalis.
Kęstutis Pulokas