Archyvas

2009

 

Siaubiamos Balbieriškio kapinės

Lietuvos Užnemunė nuo seno buvo marga konfesiniu atžvilgiu. Dažname miestelyje stovėdavo kelios skirtingos šventyklos, kiekviena konfesija turėdavo savo kapines.Ne išimtis ir mano gimtasis Balbieriškis. Miestelyje iki dvidešimto amžiaus vidurio buvo katalikų bažnyčia ir kapinės, žydų sinagoga ir kapinės, liuteronų kapinės. Istoriniai šaltiniai mini 17 amžiuje buvus ir kalvinistų bažnyčią. Stovėjusi netoli, apie 400 metrų, nuo dabartinių liuteronų kapinių.

 

Bažnyčia atsisveikino su kunigu Eriku Laiconu

2008 m. sausio 31 d. Lietuvos evangelikų liuteronų Bažnyčia atsisveikino su Žeimelio, Alkiškių, Biržų latvių evangelikų liuteronų parapijų kunigu Eriku Laiconu.

Susivienijo Lietuvos ir išeivijos ev. liuteronų bažnyčios

Nuo šiol Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia (LELB) vienija tikinčiuosius, gyvenančius Lietuvoje ir už jos ribų. Liepos 19 d. Tauragės Martyno Mažvydo ev. liuteronų bažnyčioje sušauktas 10-asis LELB Sinodas pritarė 2007 m. gegužės 19 d. Čikagoje įvykusio 11-ojo Lietuvių evangelikų liuteronų bažnyčios išeivijoje Sinodo nutarimui „Prisijungti prie Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios ir toliau tęsti savo misiją vienybėje su LELB“.

Viltinga vasara Žukuose

Apie Žukų ev. liuteronų parapiją ir kritinę šimtamečio bažnyčios pastato būklę „Lietuvos evangelikų kelias“ išsamiai rašė pernai. Žiūr.: Algirdas Žemaitaitis. Žukų liuteronų bažnyčiai – 100 metų!// LEK 2007 Nr.9, p.4-6; Ridas Tamulis. Žukų bažnyčios šimtmečio minėjimo pamaldos// LEK 2007 Nr.11, p.9
Pasidomėjome, kaip parapija laikosi šiandien.

Gydoma bažnyčia

Šią vasarą Kėdainių evangelikų liuteronų bažnyčioje tęsiami prieš keletą metų sustoję restauravimo darbai. Jei iš išorės bažnyčia, nepaisant geranoriškos Kėdainių rajono policijos pagalbos, vis dar kenčia nuo retsykiais naktimis ją „aplankančių“ vandalų, kurie tai kokį langą iškulia, tai lietvamzdį nulaužia, tai ant sienų „autografą“ palieka, tai viduje ją niokoja didelė drėgmė ir druskos, įsigėrusios į sieną tuomet, kai joje buvo įrengtas odų fabriko sandėlis.

Europinio garso evangelikas liuteronas iš Kėdainių

Nuo šiol kėdainiečių ir miesto svečių žvilgsniai užklius už memorialinės lentos, pritvirtintos ant Šviesiosios gimnazijos sienos. Užrašas lentoje, atidengtoje gruodžio 13-ąją, skelbia, kad šioje mokslo įstaigoje dėstė garsusis Adomas Freitagas – iškili XVII amžiaus asmenybė, didiko Jonušo Radvilos amžininkas, profesorius, karo inžinierius, filosofijos ir medicinos mokslų daktaras.

Švedijos liuteronai ir lietuviška perspektyva

Kiekvieną kartą pasirodžius naujai informacijai apie tendencijas Švedijos liuteronų bažnyčioje, Lietuvos liuteronai sulaukia daugybės mūsų šalies gyventojų nuostabos, klausimų ir komentarų apie „naujienas“.

Informacija iš viso pasaulio

LCMS News – Liuteronų Bažnyčios Misūrio Sinodo naujienos

LWF news – Pasaulio Liuteronų Sąjungos informacija

Keston News Service - (KNS) - Kestono insituto leidinys

EKD news - Vokietijos evangelikų liuteronų bažnyčios žinios

Church News - Danijos ev. liuteronų bažnyčios žinios

BIEN – Baltijos jūros šalių bažnyčių jaunimo ekumeninis tarpkultūrinis tinklapis