Bažnyčia išeivijoje

Čikagos Lietuvių evangelikų liuteronų „Tėviškės“ parapija paminėjo Vasario 16-ąją – Lietuvos nepriklausomybės dieną

2012 Kovo mėn. 06 d.

Daugiau nei šešiasdešimt metų Čikagoje gyvuojanti Lietuvių evangelikų liuteronų „Tėviškės“ parapija turi tradiciją gausiai susirinkus paminėti Lietuvos nepriklausomybės dieną, pasipuošus lietuviška atributika, valgant tautai būdingus patiekalus, o svarbiausia – dainuojant skambias dainas, kurias girdi jauni ir patys jauniausi svečiai ir dalyviai.

Šiemet labai džiugino mažųjų apranga, jie vilkėjo tautinius drabužėlius, kuriuos parūpino jų patriotiški tėveliai. Visi turėjo ką nors tautiško. Be abejo, jie žinojo, kodėl yra pasidabinę gintaro papuošalais, kodėl tą dieną mus supa geltona, žalia, raudona spalvos, net gėlės žydėjo tądien trispalve. Mes džiaugiamės, kad esame, kad dar yra ta vienybė, kuri tikrai žydėjo tą dieną Rūtos ir Ervino Naujokų sukurtose puokštėse, jos maloniai nuteikė svečius. Džiaugiamės svečiais, kurie apsilankė parapijoje pirmą ir ne pirmą kartą. Pasivaišinti namuose gamintais cepelinais Vasario 16-osios minėjimo dieną yra tapę tradicija. Gardžius cepelinus paruošė patys parapijiečiai: Maksimavičių ir Urbonų šeimos per visą naktį ruošė ir išvirė beveik pusę tūkstančio cepelinų, kurių nekantriai laukė susirinkusieji į pamaldas ir minėjimą. Daug kam šis neįprastas patiekalas buvo įdomus išbandymas. Mes, lietuviai, esame pripratę prie mūsų tarkuotų bulvių patiekalų, tačiau ir svečiai, niekad neragavę cepelinų, juos mielai valgė ir lėkštės paliko tuščios.

Esame dėkingi kun. Liudui Miliauskui už įdomiai suorganizuotą Vasario 16-osios minėjimą, panaudojant patogiausias technikos priemones, kad kiekvienas galėtų ir skaityti, ir dainuoti, Viliui Trumpjonui už pranešimą, Loretai Meištininkienei už nuostabiai vestas lietuviškas dainas bei skambią muziką, ir visiems visiems, kurie dar kartą vieningai prisidėjo prie šio iškilmingo bei smagaus parapijos renginio. Ačiū ir iki kitų švenčių!

Lena Moore

"Lietuvos evangelikų kelias", 2012 Nr.1-2