Aktualu

Po nauju Skaudvilės bažnyčios stogu

2017 Lapkričio mėn. 04 d.

Skaudvilės evangelikų liuteronų bažnyčia rudenį pasitiko pasipuošusi nauju stogu. Pasak Skaudvilės ev. liuteronų parapijos tarybos pirmininkės Daivos Bakšienės, paskutinį kartą šių maldos namų stogas buvo keistas veik prieš pusšimtį metų. Darbininkams jį nuardžius, atsivėrė vaizdas į dar senesnę, iš medinių plokštelių paklotą stogo dangą.

„Tais laikais šiferis buvo užklotas tiesiog ant tos medinės dangos. Stogas jau buvo avarinės būklės, pradėjęs trupėti, lyjant per jį lašėdavo. Kartais kuriam stogo lakštui pasislinkus, savomis jėgomis patvarkydavome. Kreipėmis į rajono merą Sigitą Mičiulį, jo ir tarybos narės Ritos Grigalienės rūpesčiu naujai stogo dangai buvo skirta 10000 eurų,“ – pasakojo D. Bakšienė. Pasak jos, kartais parapiją paremia ir į Skaudvilę atvykstantys parapijos bičiuliai iš Vokietijos. Jiems padedant, buvo atnaujinta šalia bažnyčios stovinti medinė varpinė. Pakeista dalis jos konstrukcijų, laiptai. Varpinė perdažyta.

Visi bažnyčios stogo tvarkymo darbai turėtų būti baigti iki rugsėjo pabaigos, darbus vykdo broliai Andrius ir Evaldas Šimaičiai.

Pasak parapijos kunigo Ediko Šulco, bažnyčiai reikėtų ir kitokio remonto. Atnaujinimo prašosi ne tik bažnyčios altorius, bet ir sakykla, o taip pat – bažnyčios pamatai.

„Kadaise ši bažnyčia buvo pastatyta visai be pamatų. Kiek yra tekę girdėti, buvo atridenti keturi didžiuliai akmenys, ant kurių sumontuotos medinės grindų konstrukcijos. Vėliau dar buvo remontuojama, suformuoti savotiški pastato pamatai,“ – pasakojo kunigas.

Knygoje „Karšuva I“ istorikas dr. Vytenis Almonaitis rašo, kad Skaudvilės evangelikų liuteronų bažnyčia buvo pastatyta 1827 m., vėliau 1886 m. ji iš esmės perstatyta. Sovietiniais laikais maldos namai buvo nacionalizuoti ir paversti grūdų sandėliu.

„Matydama, kad tikinčiųjų nėra daug, nesitikėdama pasipriešinimo, sovietų valdžia 1948 m. bažnyčią nacionalizavo ir pavertė grūdų sandėliu. Tačiau kartais ir vienas lauke karys. Ištikima parapijietė Eugenija Babkinaitė praardė bažnyčios stogą. Grūdai sudrėko ir suplėko, o valdžios sudaryta komisija turėjo konstatuoti, jog pastatas sandėliui netinka. Bendruomenė vėl galėjo naudotis bažnyčia,“ – rašo istorikas.

Anot D. Bakšienės, mylima bažnyčia sutraukia parapijiečių ne vien iš Skaudvilės, bet ir iš Eidintų, Lomių, kitų aplinkinių kaimų ir net Kelmės, Klaipėdos. Pamaldos bažnyčioje vyksta kartą per mėnesį.

Rugsėjo 15-17 d. vykusi tradicinė Skaudvilės miesto šventė neaplenkė ir ev. liuteronų bažnyčios. Antrąją šventės dieną joje iškilmingai paminėtas Reformacijos 500 metų jubiliejus.

Rugsėjo 16 d. popietę Skaudvilės ev. liuteronų bažnyčioje po kun. Ediko Šulco laikytų pamaldų sveikinimo žodį tarė Tauragės rajono meras Sigitas Mičiulis, tarybos nariai Vidas Bičkus, Rita Grigalienė, Skaudvilės seniūnas Virginijus Būdvytis, Skaudvilės gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Visockienė, Tauragės kultūros centro vedėjas Virginijus Bartušis. Bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininkas V. Bičkus įteikė kun. E. Šulcui padėką už dalyvavimą Skaudvilės miesto šventėje.

Po to bažnyčioje susirinkusiųjų laukė Tauragės kultūros centro Skaudvilės skyriaus organizuotos Vaikų vasaros poilsio programos „Skaudvilės sodas: kurk, ieškok, svajok!“ metu Skaudvilės kultūros namų mėgėjų teatro sukurto spektaklio „Pavogtas varpas“ (režisierė Zita Jurevičienė, projekto vadovė Rasa Bartkuvienė) premjera. Pagrindinį spektaklio vaidmenį sukūrė Z. Jurevičienė. Spektaklis pasakoja apie Skaudvilės parapijietę Eugeniją Babkinaitę (1907–1999), sovietų okupacijos metais atkakliai gynusią savo bažnyčią. Dar per karą ji buvo įsikūrusi kantorate ir prižiūrėjo bažnyčią bei jos ūkį. 1956 m. valdžiai užsimojus kantoratą nugriauti, atsisakė iš jo išsikraustyti, o galiausiai apsigyveno bažnyčioje – iš pradžių prieangyje, o po to zakristijoje. Šiose nešildomose patalpose ji gyveno kelerius metus, kol grėsmė parapijai netekti bažnyčios atslūgo. Ir vėliau E. Babkinaitė nenuilsdama rūpinosi bažnyčia, ieškojo lėšų remontui, rašė ne vieną raštą vietos valdžiai.

Šventės metu, pagerbiant ištikimosios parapijietės atminimą, bažnyčioje padėtą portretinę jos nuotrauką puošė gėlės.

Rugsėjo 29 d. Skaudvilės ev. liuteronų bažnyčia vėl kvies miestelio gyventojus ir svečius. 17.00 val. čia vyks parapijos drauge su Tauragės literatų klubu „Žingsniai“ organizuojamas poezijos ir muzikos vakaras.

 

„Tauragės kurjerio“ ir LEK inf.

„Lietuvos evangelikų kelias“, 2017 Nr.9

 

 

Nuotraukos Jono Dikšaičio ir organizatorių