Jaunimo veikla

Pasaulio studentų krikščionių federacija – kur link judame?

Kas dvejus metus rengiama Pasaulio studentų krikščionių federacijos (WSCF) Europos regiono asamblėja šių metų spalį kvietė į Airiją. Nedideliame Prosperous miestelyje (airiškai – An Chorrchoill) susirinkę dvidešimt penki Federacijai priklausančių akademinio jaunimo judėjimų atstovai dvejų metų kadencijai rinko WSCF Europos regiono komitetą. Programų koordinatore išrinkta Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugijos atstovė Lina Leonavičiūtė. Naujos kadencijos komitete ji pakeitė dvejus metus draugijai atstovavusią ryšių koordinatorę Jurgitą Koženiauskaitę. Nuo 1998 m., kai Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugija – LELB Jaunimo centro padalinys tapo asocijuota Federacijos nare, Lina yra jau penkta draugijos atstovė WSCF Europos regiono komitete.

Krikščioniškoji Batakių stovykla – čia jauku ir miela

Vasara vaikams – atostogų ir stovyklų metas. Tauragės rajone didžiausia, talpinanti virš 200 vaikų, – krikščioniškoji Batakių stovykla, vaikų užimtumu ir dvasiniu ugdymu rūpinasi jau bemaž du dešimtmečius. Naujai surastus draugus, pasibaigus stovyklai, vaikams sunku paleisti – kaip patys teigė, tai vienintelė stovykla, iš kurios vaikai išvyksta su ašaromis akyse. Organizatorius kunigas Karolis Skausmenis teigia, jog 2-jų pamainų stovykla dvasiškai kasmet praturtina ne tik joje dalyvaujančius vaikus, bet ir be atlygio jų labui plušančius kelias dešimtis savanorių bei pačius dvasininkus.

„Vanagų” stovykloje Lietuvoje vaikai rinkosi jau 20 kartą

Klaipėdos rajono Agluonėnų seniūnijoje esančiame Vanagų kaime jau 20 kartą surengta krikščioniška vaikų ir jaunimo stovykla, geriau žinoma „Vanagų” vardu. Garsas apie šią stovyklą, kurią prieš dvidešimtmetį įkūrė ir iki šiol vadovauja Čikagoje gerai žinomas ir mylimas evangelikų liuteronų Tėviškės parapijos kunigas Liudas Miliauskas, jau seniai sklinda ir Lietuvoje, ir Amerikoje. Kai neseniai viešėdamas Čikagoje susitikau su kunigu ir paklausiau, ar galėčiau apsilankyti šioje stovykloje, kai jis bus Lietuvoje, gavau teigiamą atsakymą. Ir išties buvau maloniai priimtas Vanaguose, iš kur parsivežiau pačius geriausius įspūdžius.

Ekumeninis jaunimo susitikimas Rygoje

Tarptautinė krikščioniško jaunimo draugija „European Fellowship of Christian Youth“ sausio 19-22 dienomis įvairių šalių bei denominacijų jaunuolius sukvietė į ekumeninį seminarą „Be1 – Ecumenical course“ Rygoje. Čia juo rūpinosi Latvijos ev. liuteronų bažnyčios Jaunimo centras. Kursas, šiemet surengtas pirmąkart, skirtas suvokti ekumenizmo reikšmę, paskirtį ir svarbą. Tai darėme tiek iš teorinės, tiek iš praktinės pusės. Dalyvavo 18-30 metų jaunimas iš Suomijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Vengrijos. Didžioji dalis buvo liuteronai, bet prisijungė ir keletas katalikų bei ortodoksų.

Jaunimo lyderių seminaras Vilniuje

Vasaros viduryje LELB Jaunimo centrą ir jo padalinį – Vilniaus akademinio ev. liuteronų jaunimo draugiją pasiekė ganėtinai netikėtas Europos ekumeninės jaunimo tarybos (EYCE) gen. sekretoriaus pasiūlymas: lapkritį Vilniuje surengti tarptautinį jaunimo vadovų seminarą. Atsakomybės koordinuoti pasirengimą seminarui ėmėsi draugijos narė Lina Leonavičiūtė, pastaruosius trejus metus viena iš EYCE vykdomos kampanijos „Sutraukykim grandines!“ koordinatorių. Rugsėjo 30 – spalio 2 d. Vilniuje surengtas tarptautinės seminaro organizatorių komandos pasitarimas, dar kartą pasitarti ir galutinai patvirtinti dienotvarkę organizatoriai susirinks prieš pat seminarą, lapkričio 11-13 d. Savaitės trukmės seminare dalyvaus apie dvidešimt EYCE vienijamų jaunimo organizacijų atstovų, priklausančių įvairioms bažnyčioms.

Informacija iš viso pasaulio

LCMS News – Liuteronų Bažnyčios Misūrio Sinodo naujienos

LWF news – Pasaulio Liuteronų Sąjungos informacija

Keston News Service - (KNS) - Kestono insituto leidinys

EKD news - Vokietijos evangelikų liuteronų bažnyčios žinios

Church News - Danijos ev. liuteronų bažnyčios žinios

BIEN – Baltijos jūros šalių bažnyčių jaunimo ekumeninis tarpkultūrinis tinklapis